Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Reaguji na to, že se na nás žene chřipková epidemie. Jakmile zachytím tuto zprávu, mořím rodinu podpůrnými prostředky, abychom vydrželi vzpřímení.
Když už se ale přihodí, a musíte koukat na svět naležato z teplých peřin, zpříjemněte si stonání kvalitním a dobrým čajem. Určitě znáte systém servírování čaje z kompletu Tea For One. Řekla bych, že byl vymyšlen pro docela jiné chvíle – pro chvíle pohody. Nicméně v uslzeném období mezi kapesníky, tvoří soukromá pyramidka konvičky s romantickým čajovým šálkem takový záchranný ostrůvek. Do konvičky se vejdou přesně dvě porce čaje a tak jsem i recepturu připravila na chlup akorát. Horký čaj v konvičce krásně nahřeje šálek umístěný pod ní, zatímco uzavřená konvička zachová veškeré aroma. Trojdílný komplet je praktický na servírování i prostorově úsporný. K celoročně hojně využívaným pomocníkům v kuchyni u nás patří také elektrický lis na citrusy. V podstatě je stále v jednom kole. Doporučuji ho.
Nápoj obsahuje černý čaj pro povzbuzení, a pro zdraví podíl šťávy z brusinek (tu si musíte koupit) a podíl čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče. Nechybí samozřejmě vylouhovaný čerstvý zázvor. Kdo ho máte v oblibě, víte, jak cennou složkou je v položkách našeho jídelníčku. Pochopitelně nezbývá než dodat, že pokud si tento čaj uvaříte včas, zdraví a spokojení, opravdu si ho vychutnáte. A možná vás vyzbrojí vitaminy, podobně jako domácí zázvorový sirup, a dokáže vás zbavit bacilů. Další informace naleznete pod článkem.
ČAJ S BRUSINKAMI A ZÁZVOREM
Příprava: 15 minut * Získáte: 2 šálky čaje celkem o objemu 450 ml
1. Brusinkovou šťávu nalijte do kastrůlku, přidejte plátky zázvoru a pomalu přiveďte k varu. Okamžitě vypněte hořák a do tekutiny přisypte čaj a cukr. Promíchejte, kastrůlek těsně přikryjte a nechte v klidu 10 minut.
2. Mezitím z pomeranče vylisujte šťávu a nechte ji stranou. Vylouhovaný čaj nalijte přes husté sítko do konvice a teprve teď přilijte pomerančovou šťávu. Konvičku uzavřete, aby čaj zůstal teplý. Podávejte s kolečkem citronu.
Brusinkovou šťávu nevařte, jen ji přiveďte k varu. Po přidání zázvoru a čajových lístků s cukrem, hrnec dobře zakryjte, aby čaj zůstal teplý. Ještě ho totiž za chvilku naředíte pomerančovou šťávou. Cukru dávám 1 plnou lžíci, ale oslaďte si podle své chuti.
Takto vypadá komplet konvičky s šálkem a talířkem zdobený magnolií (v galerii naleznete ještě další tvary a dekory). Hotový čaj je třeba rychle přecedit, a to přímo do konvice, aby nevychladl. Nakonec přilijte šťávu z pomeranče a ihned servírujte. Pomerančová šťáva tekutinu mírně zakalí, ale čaj je voňavý a zůstane krásně červený.
Ještě pár informací: