Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
První měsíce v roce jsou náročné pro naši imunitu, která je neustále atakována nejrůznějšími bacily. Ať už jste s nachlazením museli k lékaři, nebo to zvládáte doma, tenhle čaj vám pomůže postavit se na nohy.
V dobách, kdy mi starší ratolest nastoupila do školky, začalo být každou zimu nemocné nejen dítko. Školkové bacily úspěšně skolily vždycky i mě. Teprve tehdy mi došel ten pravý význam reklamy na nějaké kapky do nosu, v nichž smrkající žena říká Není mi dobře, vezmu si pár dní volno a vzápětí kamera ukáže vyděšený výraz holčičky předškolního věku. Zkrátka jsou okamžiky, kdy si nejen kvůli rodičovským povinnostem člověk nemůže dovolit lehnout na 3 dny do postele kvůli běžnému nachlazení, i když by to samozřejmě bylo to nejlepší.
Za ty roky jsem ale objevila spoustu báječných věcí, které umí ulevit: třeba takový kuřecí (nebo ideálně slepičí) vývar, do kterého přidám pořádnou dávku čerstvé strouhané kurkumy, zázvoru a chilli. Nebo klasická vietnamská hovězí polévka s rýžovými nudlemi phở bò, kterou mi v takových chvílích vozívá muž z bistra.
No a nebo si, klidně několikrát denně, uvařím tenhle kouzelný čaj, jehož základem je rooibos, nejsilnější přírodní antihistaminikum. Možná si říkáte, na co antihistaminika, nachlazení přece není alergie – čtěte ale dál a dozvíte se, proč to má smysl.
Příprava: 10 minut
Množství: 1 porce
Návod na přípravu čaje asi není třeba detailně rozepisovat, tak jen podotknu, že je vhodné používat vodu ne vroucí, ale o teplotě asi 90 °C, aby se nezničily léčivé látky v použitých ingrediencích. Pokud nemáte konvici, která by uměla vodu ohřát na přesnou teplotu, nechte převařenou vodu prostě chviličku zchladnout.
1. Kousek cejlonské skořice, hřebíčky a na tenké plátky nakrájený zázvor vložte do hrnku.
2. Rooibos nasypte do sítka, prolijte horkou vodou, přiklopte a vše nechte asi 4–5 minut louhovat. Pokud nemáte rádi štiplavost zázvoru, použijte jej větší množství a vyndejte jej o chvíli dřív – jeho štiplavost není při kratším louhování tak intenzivní.
3. Sítko i koření vyjměte, dochuťte medem (nebo pokud jej nemáte rádi, tak tmavým třtinovým cukrem) a citronovou šťávou a dryák proti nachlazení je hotový.
Na závěr jen malé upozornění: pokud máte poruchu srážlivosti krve, jste kardiak nebo máte žaludeční vředy, neužívejte zázvor ve větším množství nebo se poraďte s lékařem.
Rooibosu se někdy, podle měděné barvy jeho nálevu, říká také červený čaj, technicky vzato se ale o čaj nejedná – nejsou to lístky čajovníku pravého, ale čajovce kapského, který roste v Jihoafrické republice. Rooibos neobsahuje kofein a je skvělý proti bolestem hlavy a migrénám či nespavosti a mírně potlačuje chuť k jídlu, takže jeho pravidelné pití podporuje i redukci váhy. Hlavně ale podporuje imunitu, pomáhá při alergiích a kožních vyrážkách, protože je to silné přírodní antihistaminkum, což je taky důvod proč je dobré pít ho při rýmě: podporuje splasknutí sliznic a tím i redukuje produkci hlenu. Je plný minerálů, takže se doporučuje pít jej i při dehydrataci a střevních obtížích. Fermentovaný rooibos má červenou barvu a i nápoj je sytě červený, na fotce vidíte rooibos nefermentovaný, zelený, nápoj pak má barvu jen zlatavou.
Další dvě stěžejní ingredience jsou hřebíček a cejlonská skořice. Jak známo, hřebíček působí desinfekčně, protizánětlivě a tlumí bolest, tyto účinky zná české lidové léčitelství, které jej radí vložit mezi dáseň a tváři při bolesti zubů. Jeho účinky se ostatně využívají i při přípravě mastí na bolavé klouby (vřele doporučuji naložit ho do staré dobré Alpy, v tomto má stejně skvělé účinky jako cejlonská skořice).
Skořici nezaměňujte cejlonskou (Cinnamomum verum) a čínskou (Cinnamomum cassiia). Pokud na balíčku není nic uvedeno, je to ta běžná – poznáte ji i podle toho, že svitek je zb jednoho kusu kůry, který je silný a velmi tvrdý. Svitek cejlonské skořice je oproti tomu tvořen mnoha tenoučkými plátky, které bez problému rozdrtíte mezi prsty. Cejlonská skořice je antioxidant a y účinků, které oceníte při nachlazení, jmenuji hlavně její dezinfekční a antibiotické účinky (dokonce prý silnější než má česnek).
Skořice, je stejně jako rooibos a zázvor, dobrý pomocník při snižování cukru v krvi, pokud tedy berete antidiabetika, opět pozor při dávkování!
Mohlo by se vám při přípravě čaje hodit
Další recepty, které vám pomohou s nachlazením