BRUSINKOVÝ PUNČ V LEVANDULI

MŘÍŽKA JEDNÍM TAHEM
13.10.2015
KERAMIKA K PODZIMNÍM CHUTÍM
14.10.2015

stuha_hneda

Přichází barevný podzim a některé dny už předvádějí, jak vypadá mlha a jak umí zima lézt pod nehty. Začínáme vzpomínat na dovolenou a houfovat se ve svých domovech. A koukáme si uvařit něco pro zahřátí. Je čas na návštěvy, na nastřádané a nepřečtené knížky. Zabalte si klidné chvíle do romantického ohlédnutí za létem, které příjemně připomene moje oblíbená levandule.

Na zahrádce mám levandule jen trochu, a co vypěstuji, většinou rozdám. Ale i tak mám doma kytičku nasušenou ve váze. A když se tak zamyslím, určitě se u mě najdou levandulové ubrousky, voňavá kostka mýdla a pár kousků nádobí. I když teď nosím domů kapsy plné kaštanů, nějak se nemohu vzdát klasických smaltovaných plecháčků, které mají levandulový dekor. A vida, docela důstojně se zařadily do podzimní atmosféry. Vyzrála jsem na ně. Uvařila jsem do nich brusinkový punč. Musím říct, že plecháčkům mimořádně slušel.

Milovníci smaltovaného nádobí nemohli na našem e-shopu přehlédnout sympatické bílé hrnce s pokličkami ozdobené levandulovým dekorem. Jsou vyráběny tradiční ruční metodou a patří k nim drobné, jemné nedokonalosti, které vytvářejí styl nádobí z minulých dob. Nádobí lze dát na všechny druhy sporáků včetně indukce, samozřejmě může do myčky. Smaltované hrnce jsou určeny pro každodenní používání v kuchyni, ale také je s chutí využijete jako dekoraci do domácnosti. A výběr je veliký – od objemu 0,7 až do 4,8 l. Myslím, že je nejvyšší čas jít na punč…

stuha_hneda

BRUSINKOVÝ PUNČ

Příprava: 20 minut * Vyjde na 2 hrnky o objemu 250 ml

  • 300 ml brusinkového nektaru (např. zn. Stará dáma)
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 1 rulička skořice
  • ½ pevnější hrušky
  • lžíce sušených brusinek
  • 1 větší pomeranč, nejlépe v bio kvalitě
  • 5 cl rumu

1. Brusinkovou šťávu svařte společně s cukrem, kořením, na kousky nakrájenou hruškou a brusinkami.

2. Nechte krátce bublat, pak hrnek sejměte z plotýnky a pod pokličkou ještě nechte obsah pár minut vyluhovat.

3. Pomeranč rozkrojte a dejte si stranou plátek na ozdobu. Z obou půlek vymačkejte šťávu a vmíchejte ji do základu. Přilijte rum a punč rozdělte do 2 sklenic nebo hrnečků. Dozdobte je rozkrojeným plátkem pomeranče a vykrájenou kůrou ve tvaru srdíček.

4. Sladkost nápoje i míru alkoholu si zvolte podle sebe. Punč je sladký nápoj, ale já tvrdím, všeho s mírou. Jedná se sice o alkoholický nápoj, ale rum můžete s klidným svědomím vynechat. Máte-li kolem sebe děti, bezpochyby se zavděčíte i ovocnou verzí. Pokud máte po ruce pomeranč s neošetřenou kůrou, pak si vychutnejte jeho vůni i v lahodném nápoji.

 

punc1

Připravte si kvalitní brusinkový nektar, pomeranč, hrušku, ruličku skořice, koření, hnědý cukr, rum a sušené brusinky.

punc2

Z kůry vykrojte několik srdíček pomocí vykrajovátek na cukroví a vhoďte je do hotového punče. Určitě máte komu udělat radost!

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.