Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Ostružiny a broskve mají sezonu zhruba od poloviny srpna a spolu s oranžovějícími jeřabinami jsou pro mě symbolem konce prázdnin a začátku školního roku.
Černající se ostružiny mají letos trochu zpoždění a teprve tenhle týden jsem začala sklízet větší množství naráz a přiznávám otevřeně, že letos ani nejsou zdaleka tak sladké jako jiné roky, chladný střed léta jim evidentně neprospěl. O to lépe se ale doplňují se slaďoučkými broskvemi, které jsou letos naopak podle mě povedené velmi.
Ať už je letos budete zpracovávat jednotlivě nebo dohromady v jednom koláči, užijte si je naplno, konkrétně ty ostružiny nám totiž dělají radost opravdu jen pár týdnů v roce.
Jednoduché křehké těsto, sousta ovoce a jemný krém, ve kterém se ovoce při pečení v podstatě utopí, aby do sebe mohlo natáhnout onu jemnou krémovost a krému na oplátku propůjčit nezapomenutelnou broskvovou vůni. Taky vám to zní jako mana nebeská?
Broskve se díky své konzistenci perfektně hodí na marmelády a džemy. Pokud jsou dostatečně zralé, tak se navíc i velmi snadno loupou a nejnáročnějším bodem celé přípravy pak bude odstranění pecek. A věřte, že broskvím vanilka a amaretto opravdu sluší!
Zrovna včera jsem na zahradě sbírala ostružiny a říkala jsem si, copak s nim asi udělám... A už to vím! Kromě mého oblíbeného zavařování ve vlastní šťávě to budou určitě tyhle řezy s ostružinami a lískovými oříšky.
Kolegyně Jana tenhle koláč chystala jako halloweenské překvapení, chutnat ale bude určitě už teď, když je všude čerstvých broskví a ostružin dost. A pozor, v korpusu je mletý mák – tahle netradiční kombinace rozhodně stojí za vyzkoušení!
Ne nadarmo se spolu suroviny, které dozrávají ve stejný čas, kamarádí. U ostružin a broskví to platí dvojnásob, na tohle téma peču několik osvědčených koláčů. S přebytky můžete ale udělat ještě rychlejší proces, než je pečení: zmrzlinu.
Články, které by vás ještě mohly zaujmout