Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Keramické formy na koláče o prázdninách vůbec neuklízejte. Každou chvíli v nich skončí jahody, meruňky i nedostižně dobré borůvky.
Kdybychom si každý rok neupatlali pusu od borůvek, nebylo by léto létem. Tohle kouzelné ovoce patří k našemu venkovu víc než cokoli jiného. Dokážete-li se ozbrojit bezbřehou trpělivostí, vybavit se plecháčkem a smaltovanou konvicí, a v lese se zničit sbíráním tohohle modrého nadělení, stoprocentně se přitom vrátíte do dětství. Alespoň mě se to minulý týden přihodilo, když jsem se toulajíc po horách srazila s mladou rodinou na borůvkách. Konvice a oprýskané plecháčky jim nechyběly.
Svůj koláč, který vám s chutí nabízím, jsem ale připravovala o něco dříve, a to jsem měla k dispozici borůvky pouze kupované, kanadské. Od těch se tolik neumažete, ale také si pochutnáte. S těmi lesními ovšem bude vaše pečení o stupínek výš....
Příprava: 1 hodina 10 minut * Získáte: koláč o průměru 28 cm
Křehké mandlové těsto
Borůvková náplň
1. Do mísy robotu dejte hladkou mouku plus mandlovou mouku (jemně mleté blanšírované mandle), cukr, špetku soli, citronovou kůru, kostičky chladného másla, studenou vodu a žloutky. Hnětacím hákem vše rychle spojte, těsto přesuňte na vál a zpracujte do hladké koule. Obalte ji potravinovou fólií a nechte v chladničce minimálně 30 minut vychladit.
2. Náplň - Mezitím vyšlehejte bílky se špetkou soli dotuha, dejte do chladu. Borůvky rozšlehejte ponorným mixérem. Do misky dejte tvaroh, cukr, citronovou šťávu a škrob a vše dobře rozmíchejte. Přidejte borůvky a náplň krátce prošlehejte, pak ručně vmíchejte sníh.
3. Na vál posypaný moukou dejte asi dvě třetiny vychlazeného těsta a rozválejte ho na plát vysoký 3 - 4 mm. Pomocí válečku ho přeneste do máslem vymazané formy, uhlaďte dno i boky, přebytečné těsto odstraňte. Dno hustě propíchejte vidličkou a přidejte veškerou borůvkovou náplň. Rozetřete ji do roviny pomocí cukrářské stěrky.
4. Ze zbývajícího těsta vytvořte stejně silný obdélníkový plát a rozkrájejte ho na 2,5 cm široké pruhy. Podle fotografie (níže) je rozmístěte na koláč tak, aby tvořily mřížku. Nožem odkrojte přebytečné okraje. Poslední zbytek těsta využijte k olemování obvodu koláče libovolným způsobem.
5. Těsto na koláči potřete prošlehaným žloutkem a koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte celkem 45 minut. Když náplň vyskočí, můžete posledních 10 minut teplotu snížit na 170 °C. Koláč upečte dozlatova, až kraje těsta odskočí od koláčové formy. Vychladlý koláč podávejte lehce pocukrovaný.
Těsta nechávám jen tolik, aby vše drželo pohromadě, a aby na celé čáře zvítězily borůvky. Jen nezapomeňte vidličkou propíchat dno syrového těsta, aby koláč mohl v troubě pracovat. Mřížku můžete umně proplést (jako když se pletou košíky), anebo udělejte tuhle rychlovku - proužky těsta položím přes sebe a přebytečné těsto oříznu nožem. Správně zpracované těsto je jak plastelína, bude se vám s ním dobře pracovat a vyválíte ho do tenka.
Konečné začistění okraje koláče také může být různé. Záleží na množství těsta, které vám zbylo. Když ho mám víc, vykrájím třeba miniaturní srdíčka a položím je kolem dokola těsně vedle sebe, nebo upletu jednoduchý provázek ze dvou vyválených pramínků, jako to vidíte zde.
Tvarohová náplň se nepřejí. Koláč je lehký, málo sladký a voní po másle. K prázdninám nádherně pasuje.