Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Třená těsta nadlehčená sněhem patří k jednoduchým těstům, z nichž pečeme bábovky, řezy i dortíky. Pečivo s jemnou chutí však lze vytvořit jenom z bílků.
Zatímco vám z většiny cukraření zbývají bílky v lednici, tentokrát vám zaručuji, že vám zbudou žloutky. Respektive, to by nebylo správné - tuto bábovku si udělejte tehdy, když máte zbylé bílky v hrnečku. Nicméně, světe, div se, upečete normální porézní těsto a nikoli bezé, jak byste mohli očekávat. K tomu těsto, které se hodí k sezonnímu ovoci i máslovým a tvarohovým krémům.
Světlé těsto s absencí žloutků vypadá s dalšími ingrediencemi moc dobře. Peču ho ráda, a tak jsem ho pro testování pečicí formy se dvěma výměnnými dny, zkombinovala s tmavými borůvkami. Recepty se stejným názvem objevíte mezi nápoji, sýrovými dorty a pod., ale podstatou všech je to, že je každá z dobrot schovaná pod čepicí borůvek. Právě přichází jejich čas. Jsou nesmírně zdravé, takže je nastrkejte, kam to jde a snězte je čerstvé.
V této rozkládací formě jsem pekla podruhé. Základem je klasická dortová forma (viz reveňový koláč) a druhou možností je výměna hladkého dna za tvarované. Upečete pak věnec s pěkným reliéfem. Forma kreslí moc dobře (uvidíte dále), a těsto se z ní perfektně vyklápí, takže jsem neočekávala žádný karambol. Oproti klasické bábovkové formě máte tu výhodu, že plášť této formy rozevřete. Je to praktické a vřele ji doporučuji.
Příprava: 20 minut + pečení * Získáte: věnec o průměru 24 cm
Takhle je to jednoduché - příprava těsta se odehrává ve 2 krocích a je naprosto bezpracná. Za prvé ušlehejte sníh, a za druhé na něj přesejte zbývající ingredience. Stěrkou je opatrně vmíchejte a dbejte na to, aby těsto bylo stále nadlehčené sněhem. Během chvilky začne pracovat prášek do pečiva, takže těsto vypadá trochu jako směs na žužú. Okamžitě ho přesuňte do formy a do vyhřáté trouby.
Upečené těsto vypadá trochu jako klasický piškot, ale je vláčnější, protože obsahuje máslo. Z formy se vyklopilo bezchybně a zbývá ho jen libovolně nazdobit. Věnec můžete také rozkrojit a promazat vanilkovým tvarohový krémem či našlehanou ochucenou smetanou.
Protože těsto není přeslazené, můžete si dovolit cukrovou polevu, která zároveň vylepší i ovoce, které někdy není akorát. Mám-li borůvky z lesa, dám jich nakonec nepočítaně; poleva je krásně zachytí.