BEZINKOVÉ ŽELÉ + TISK VÁLEČKEM

OVOCE V RUMU S MISKOU Z MELOUNU
6.6.2016
7 TIPŮ JAK ZAVLAŽIT TĚLO
8.6.2016

bylinky_02

To se tak někdy stává. Máte tvořivou náladu a smotají se vám dva nápady dohromady. Chtěla jsem potisknout látku na ubrus a do toho uzrály bezinky. Co dřív? Zavařování nepočká.

Takže vám nejdříve předložím recept na bezinkové želé s jablíčky. Je chutné a zdravé a když nepropásnu správné období, dělám ho každý rok. Houska s máslem a lžící zlatavého želé přijde v zimě k chuti. Pokud se zimy dočká…

Květy bezu sbírám rozkvetlé jen napůl. I tak moje alergická část rodiny v tuto dobu opouští kuchyň, ale já si to odpoledne užívám mezi hebkými květy bezu. Kus bílého pláténka, přes které pasíruji základ na želé, přímo vybízí k tomu, abyste vzali do rukou štětec a barvu a pokusili se o zajímavý vzor. Protože jsem měla po ruce embosovací váleček na marcipán, vyzkoušela jsem ho na zbytku látky. Je sice určen na vytvoření reliéfu do cukrářské hmoty, kterou pak můžete potáhnout luxusní dort nebo třeba sušenky (mrkněte na Embosované perníčky), ale perfektně posloužil. Večer bylo na stole želé i nový ubrus. Vezmu to popořadě.


BEZINKOVÉ ŽELÉ S JABLKY

Příprava: rozložit do 2 dnů

  • 1 kg pevných jablek
  • 1 bio citron, kůra a šťáva zvlášť
  • 30 květů bezu, nepříliš rozkvetlých
  • 1,75 l vody
  • želírovací cukr, dávkování v textu

1. Jablka omyjte a nakrájejte na hrubé kousky i se slupkou a jádřinci. Vložte je do velkého kastrolu, přidejte nakrájenou kůru z citronu (citron nejprve vymačkejte a šťávu odložte do lednice na druhý den) a přidejte neoprané květy bezu. Vše přiveďte k varu, a bez pokličky vařte tak dlouho, dokud nejsou jablka rozvařená.

2. Trochu zchladlou směs vyklopte do cedníku nad další hrnec a nechte volně protékat. Také můžete ze zchladlé směsi odstranit kůru a zbytek rozmixovat. Nechte v chladu do rána vykapat.

3. Druhý den šťávu přeceďte přes plátýnko, odměřte a zahřejte. Přidejte odloženou citronovou šťávu a směs zprudka 10 min povařte. Pak přidejte želírovací cukr – vždy na 500 ml tekutiny 500 g cukru – zmírněte var a nechte probublávat dalších 15 min, dokud želé nezačne houstnout.

4. Želé dejte 10 min chladnout a naplňte jím čisté a suché sklenice. Dobře je uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte alespoň 6 hodin v chladu. Želé lépe ztuhne.


TISK NA LÁTKU POMOCÍ EMBOSOVACÍHO VÁLEČKU

Plastický povrch válečku má za úkol zabořit se do marcipánu nebo do fondánu a zanechat za sebou křehké linie vzoru. Při tisku na látku je zapotřebí širší stopa, ale jde to. Váleček nepruží, látku jsem si tedy podložila vrstvou novin, aby materiál trochu spolupracoval. (Pozor však, když zvolíte vyšší vrstvu, např. froté ručník, zaboříte se příliš a vzor rozmažete.) Barva na otisk vystačí pouze na jedno otočení, takže jsem tomu přizpůsobila i návrh vzoru a pracovala jsem s menšími plochami. Ty musí také odpovídat šířce válečku.

001

Co k tomu budete potřebovat:

  • 80 × 80 cm bílého bavlněného plátna
  • 3 odstíny textilních barev, např. Art e Miss
  • 3 kuchyňské houbičky
  • plochý štětec
  • lakýrnickou pásku
  • papír na pečení
  • váleček na marcipán
  • šicí potřeby

002

Látku je třeba vypnout. Přilepte ji lakýrnickou páskou k podložce (nezapomeňte na vypodložení novinami) a podle pravítka si obyčejnou tužkou libovolně rozčleňte plochu na nepravidelné úseky (většinou vyjdou trojúhelníky a čtyřúhelníky). Pak si vymezte plochu pomocí pásky a kusů papíru na pečení. Ten ochrání sousední plochy (viz vlevo a vpravo), na kterých budou později další odstíny barev. Plochým štětcem natupujte suchý povrch houbičky (mokrý by barvu vtáhl dovnitř) a barvu přeneste lehkými dotyky na váleček. Barva je hustá, ale neřeďte ji vodou. Na malých hranách válečku by jí pak ulpělo příliš málo.

003

První barva – tisk zelenou. Otočením válečku otiskněte dekor na vymezenou plochu látky. Zde směřoval váleček vodorovně od levé pásky směrem doprava. V každém úseku však můžete pokračovat jiným směrem. Představte si vždy směr válečku, neboť pod různými úhly může dojít k nedotištění plochy v krajích, protože váleček na ni nedosáhne. Musíte pracovat citem a s rozmyslem. Barva rychle schne, takže ji nechte trošku zavadnout a pak opatrně sloupněte pečicí papír s páskou. Vymezte další plochu a stejným způsobem pokračujte. Pracujte raději na opačném konci látky, protože pásku je třeba nalepit i na sousední plochu, která již může být potištěná; barva na ní by měla být zaschlá.

005

Barvy nechte několik hodin schnout. Následně je zafixujte zažehlením (případně podle rady výrobce jiného druhu barev). Tkaninu žehlete po rubu minimálně 5 minut teplotou nastavenou na bavlnu. Nakonec ubrus olemujte na stroji dvojitou podehnutou záložkou.

DSCF1904

Drobné rady:

  • Pokud si chcete práci zjednodušit, potiskněte tkaninu nahodile, prostě, jak vás napadne. Využijete-li soutisk barev, vrstvěte přes sebe dva nebo všechny tři odstíny různými směry.
  • Tisk válečkem vychází dobře na papíru. Můžete si tak zhotovit originální dárkový papír, např. ve shodě s nazdobeným marcipánovým dortem.
  • Při dlouhodobější práci s válečkem dojde k tomu, že se barva trošku zapustí do povrchu nebo spojů válečku. Váleček pak dobře omyjete, ale raději s tím počítejte.

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.