ARANŽMÁ PRO MĚSÍC LEDEN: MÍSA Z LEDU

PROČ SI POŘÍDIT DIFUZÉR/AROMALAMPU
27.1.2021
ANDĚLSKÁ KÁVA Z FRENCH PRESSU
1.2.2021

Vyrobit mísu z ledu je výjimečně pěkná kratochvíle. Nedá to žádnou práci a efekt je doslova kouzelný...

Poslední mísu z ledu jsem dělala loni v létě. Můžete do ní zaplést jemné trávy, levanduli, lístky růží, co vás napadne. A pak se jen těšíte na výsledek, který je dílem nahodilý a do poslední chvíle pro vás překvapením. Do romantické letní mísy uložte kopečky domácí ledové zmrzliny nebo v ní podávejte stejně vychlazené kousky ovoce pokapané alkoholem. Za nápadité a efektní pohoštění se na vaši hlavu snesou nadšené ovace všech hostů.

V tuto chvíli je však na většině našeho území za okny bílo, a tak jsem ledovou inspiraci převlékla do zimy. Proč neudělat zimní misku? Na procházce či na zahradě naleznete spoustu pěkných přírodnin. Chcete-li dát své práci nějaký smysl, napadlo mě zamrazit do misky semínka pro ptáky. Nebojte se, že si své dílko neužijete. Poté, co miska vydržela dlouhou dobu v místnosti pro potěchu, vystěhovala jsem ji na chráněné místo ven, kde mohla voda odtéct. Však si svou potravu ptáčci docela určitě najdou.

Ptačí inspiraci, s níž si můžete prakticky vyzdobit domov, naleznete na našem e-shopu  (viz galerie pod článkem), stejně tak jako švédské misky, které budete k práci s ledem potřebovat. Myslíme i na vaše zvířecí mazlíčky. Těm můžete udělat radost produkty z našeho e-shopu

čím v zimě přikrmovat ptáčky

CO JE VHODNÉ

  • semena - slunečnice, pšenice, drcená jádra vlašských i lískových ořechů, proso, mák, lněné semínko; zvlášť tučná slunečnicová semínka jsou vydatným zdrojem energie
  • plody - jeřabin, ptačího zobu, bezu černého, rakytníku, hlohu
  • pro zpestření - ovesné vločky, hrubě strouhaná mrkev, neškvařené sádlo nebo lůj

ČÍM NEKRMIT!

  • plesnivými a nahnilými plody, zkaženou potravou (plesnivý chléb apod.), čerstvým pečivem, suchými těstovinami, kořeněnými a slanými výrobky, žluklým máslem

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU LEDOVÉ MÍSY

Především si vytvořte místo v mrazáku. Zásuvka musí být rovná, takže ji můžete vyložit plastovým prkénkem. Misky, s nimiž jsem pracovala, jsou z trojice praktických švédských misek, které jsou v naší kuchyni neustále v pohybu. Pro tuto práci jsou ideální, protože jsou shodného tvaru, jen odstupňované velikostmi. Aby ledová miska byla silná a vešly se tam hrubší přírodniny, použila jsem největší a nejmenší tvar. Využijte však i misky různých tvarů, vůbec nevadí, když se budou lišit. Jen je důležité, aby vytvořily přibližně stejně silnou vrstvu ledu. Připravte si:

  • 2 různě velké plastové misky mezi nimiž je rozdíl asi 2 cm
  • zelené a barevné přírodniny, např. listy bobkovišně, větvičky smrku, skalník, drobné šištičky, cokoli najdete pěkného na zahrádce
  • semínka slunečnice
  • zahradnické nůžky
  • nějaké závaží - postačí 2 těžké kameny
  • provázek

Větší misku postavte na podložku a na dno umístěte větší porci slunečnicových semínek - tak na 2 prsty, které misce vytvoří dno. Teprve pak dovnitř položte menší misku. Budete-li pracovat pouze s vodou, pak používám jeden trik - dopředu si připravím kostky ledu a dám je na dno misky. Druhá miska se musí o něco opřít! Voda pak led spolkne, vše se spojí do jednoho celku a vytvoříte tak ledové dno.

Pak usaďte druhou misku přesně na střed, zatižte ji a do mezery nalijte asi 5 cm vody. Kolem dokola naaranžujte přírodniny. Vodu dolijte asi do dvou třetin výšky. Představte si, jak bude miska vysoká. Vodu nikdy nelijte až nahoru, protože led se rozpíná. Zjistíte-li, že lehounká vnitřní miska je i se závažím pohyblivá, celek ještě zajistěte provázkem. Své dílo opatrně přeneste do mrazáku, uložte pěkně rovně a do druhého dne se těšte na výsledek.

ODSTRANĚNÍ POMOCNÝCH MISEK

Takhle vypadá mísa z ledu po 24 hodinách v mrazáku. Po odstranění vnitřní misky už konečně vidíte výsledek. Ale nejdříve tam drží, jak přišitá. Máte dvě možnosti - být trpěliví, a počkat, až celek trochu povolí, anebo do misky nalijte vlažnou vodu a stěny s ní omývejte. Stačí nízká teplota, abyste si misku neponičili. Po chvilce uvidíte, že led za miskou povoluje. Využijte toho, že plast pruží, a jemně odtlačte okraje tak, aby za nimi proudil vzduch. Během chvilky bude miska venku.

Venkovní miska se mezitím přirozeně ohřívá, ale můžete k ní přiložit horké, žehličkou napařené utěrky. Celé vysvobození z ledu trvalo zhruba 20 minut.

Nyní už můžete jen obdivovat kouzlo zimy a přírody, která je i v ledovém období krásná. Když si necháte misku v pokojové teplotě, minimálně 2,5 hodiny se s ní můžete těšit. Až začne hodně tát, přesuňte ji na chráněné vyvýšené místo ven. Když voda odteče, ptáci si semínka vyzobou.

 
 

1 komentáře

  1. Milena Špačková napsal:

    Je to moc hezké, jen je škoda, že si toho nemůžeme moc užít. Doma tak ty 2 hodiny a římsou okna se z obýváku v zimě sotva „kochám“. Nápad je to moc dobrý, ale ptáčci určitě ocení vedle misky i klasické těžké misky s papáním, na které nemusí čekat :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.