APFELKUCHEN JE ŠŤAVNATÝ KOLÁČ S BLESKOVÝM RECEPTEM

JAK SALÁT UDĚLAT POKAŽDÉ JINAK?
19.6.2024
RAJČATA V ČERVNU: TEĎ SE ROZHODUJE O ÚRODĚ
21.6.2024

Vláčné těsto vznikne díky zamíchaným a zapečeným kouskům jablíček. Připravíte ho naráz v jedné míse a to se uprostřed horkých dnů počítá.

Tento rustikální jablečný koláč pochází z německé kuchyně, ale ať se podíváte do kterékoliv zahraniční kuchyně (včetně naší samozřejmě), najdete zde nepřeberné množství koláčů a dortů s jablky pod peřinou těsta, tvarohu nebo želé, o nepřekonatelných štrúdlech ani nemluvě. Jistě máte také pěknou řádku receptů v rukávu.

Každý máme rádi něco jiného, ale každopádně vám v těchto horkých dnech nabídnu velice rychlý recept, který budete mít v troubě raz dva. Zkrátka recept pro levou zadní - jak by řekl redakční Robin :o)

A ještě něco - v rámci rychlého pečení také nabízím rychlé prostírání. K tomu vám nejlépe poslouží praktické běhouny a malé obdélníkové prostírky. Jsou ze směsových materiálů, skvěle se perou, rychle schnou a pro letní měsíce jsou plné pestrých květin. Více v galerii pod článkem.

Příprava: 35 minut + pečení * Získáte: oválovou formu 30 × 22 cm

  • 700 g očistěných jablek, rozkrájených na malé kostičky
  • 2 lžíce hladké mouky na zaprášení
  • 100 g másla, povoleného
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 100 g zakysané smetany, 12%
  • špetka soli
  • 100 ml bílého vína, suchého
  • 2 lžičky sušené levandule

1. Veškeré ingredience ponechejte v pokojové teplotě. Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte na malé kostičky. Přidejte k nim 2 lžíce hladké mouky a promíchejte je.

2. Změklé máslo dejte do mísy robotu, přidejte cukr a promíchejte. Jakmile se cukr provlhčí, hned přidejte ostatní ingredience. Nejprve nechte šlehat vejce po vejci, pak zmírněte otáčky a přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, pak zakysanou smetanu, sůl a bílé víno. Pomalu vymíchejte hladké krémové těsto. 

3. Ručně pak vmíchejte sušenou levanduli a kostičky jablek obalené v mouce, těsto přesuňte do formy na pečení. Vložte ji do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte systémem horkovzduch po dobu 50 minut, nebo horním a dolním pečením 40 - 45 minut při teplotě 180 °C. Ke konci pečení zjistěte špejlí zda je těsto v nejvyšším bodě upečené. Vyjde-li špejle suchá, máte hotovo.

Několik dobrých rad

Ideálně pracujte s kyselejší odrůdou jablek. Říká se, že v těstě jich má být stejné množství jako váží ostatní suroviny dohromady. Protože jablíčka se postarají o výrazné zvlhčení těsta, je důležité koláč péct zvolna, při nižší teplotě a delší dobu. Pokud by povrch těsta ke konci pečení zezlátl příliš, přikryjte ho pečicím papírem. 

Protože všechny suroviny zpracujete najednou v jedné míse, bude pro vás pečení rychlé a příjemné. Použijete-li třtinový cukr, počítejte s tím, že těsto bude mít sytější barvu než obvykle. Pokud byste chtěli víno vynechat ze hry, pak místo něj použijte mléko.

Když vám ovšem ještě zbydou jablíčka, neváhejte povrch koláče dokončit podle své fantazie. Oříšky a plátky mandlí samozřejmě nemůžete nic zkazit. Teď už jen vyčkejte, až se koláč rozvoní a v troubě pěkně zakulatí.

Všechno nakyslé sem! Hustá zakysaná smetana je ke koláči to pravé. V těstě by měla být kyselá jablíčka a ještě je zadělané bílým vínem. Dávat ho nemusíte, ale celek chutná moc dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *