6 NÁPADŮ PRO PODZIMNÍ VÝZDOBU DOMOVA

JABLEČNÁ POVIDLA NA ZIMU
6.9.2018
ÚKLID NEMUSÍ BÝT VŽDYCKY OTRAVA
12.9.2018

Vložíte-li pár přírodnin do pěkné vázy, okamžitě vznikne zajímavé aranžmá. Podzim nabízí bohatou inspiraci, která vám přinese spoustu radosti.

Všechno je o to napínavější, protože tahle krása je pomíjivá. Barvy vyblednou, plody se scvrknou, listy zkroutí a opadají. Můžete začínat zas a znova a každou chvíli mít domov rozkvetlý jinými odstíny a dozdobený roztodivnými strukturami. Řadu rostlinného materiálu zakoupíte v obchodech, lze pracovat se sušenými exotickými plody i kombinovat je s čerstvě nařezanými květinami. 

Každé aranžmá vhodně dokončíte tvary váziček, květináčů, ale do celkové kompozice zapojte také staré otlučené hrnce, vysloužilou keramiku, kropicí konve nebo hrnečky bez uch. Vymezená pravidla z příruček zde neplatí. Řiďte se svými pocity a atmosférou, která se už pomaličku vkrádá do zklidněné, byť dosud letní přírody.  

A nezapomeňte, že spoustu podzimní nálady naleznete v našem aktuálním katalogu.

tvoření s přírodninami

  • Zábava s podzimními přírodninami je nekonečná; listy se zbarví a jsou nesmírně inspirativní, dřeviny vydrží dlouho ve váze a ledacos jde nasušit a uchovat pro potěchu i na delší dobu. Využijte všechny procházky k tomu, abyste v lese nebo v parku ulovili nějakou trofej k tvoření.
  • Dozrávající kaštany, padající žaludy a nádherné šišky, to je jen malý výčet toho, co se hodí na práci s dětmi. Většina přírodnin jde slepit, spojit drátky či špejlemi. Pomozte dětem uplatnit jejich fantazii.
  • Určitě neodoláte roztodivným tvarům okrasných dýní, granátovým jablkům a drobným plodům, jako jsou ořechy a další bobule. Podzimní příroda hýří barvami a všechny jdou dokonale dohromady. Většinu z těchto plodů stačí jen vkusně naaranžovat do květináčů, skleněných váz nebo na dekorační talíře.
  • Kdo si poradíte s vázáním věnečků a lepidlem v tavné pistoli, vytvořte si dekoraci na stěnu, na balkon i na vstupní dveře.
  • Do vázy postačí naaranžovat větve s dekorativními listy a nechat je uschnout. Krásně tvarované listy použijte k otiskům na látku. Zabavíte tak děti, které vás překvapí vtipnými tvary zvířátek, a sami si můžete potisknout kus plátna vhodný třeba i na ubrus. Nápadů jsou zkrátka tisíce...

Máte-li právě chuť vytvořit něco hezkého co rozjasní místo uprostřed stolu či na zajímavé polici, může to být drobná kompozice, vycházející buď ze zajímavého tvaru - jako je tomu u dýně umístěné do plechového květináče - nebo využívající výrazných barev, kdy je např. granátové jablíčko obklopené prosychajícím dřišťálem. Obě aranžmá naleznete v tomto článku.

Doprostřed velkého stolu obvykle umístíme kytici ve váze, která se celému prostoru postará o dominantu. Může ji nahradit i patrový stojan, na jehož 2-3 patrech naaranžujte nasušený rostlinný materiál v podobě šípků, kaštanů a pod. Kruhová patra uzavřete jednoduchými věnečky ze zapleteného lýka. Přírodniny obměňujte podle nálady, a až vás dekor omrzí, jednoduše je vyměňte za ovoce a něco voňavého z trouby.

Pokud vám letní vedra neumořila bohatá květenství hortenzií, pak květy právě dozrávají. Nechte je na keři až do chvíle, kdy je chcete usušit. Mám dobré zkušenosti se sušením květů ve vodě. Trvá to déle, než na suchu, ale květ zůstává pěkně bohatý. Stonky zkrátím a květy dám do vysoké vázy tak, aby se vzájemně nepomačkaly a držely se zpříma. Když voda vyschne, nechám květy ještě pár dní v klidu, až vypadají dokonale papírově. Článek s dalšími fotografiemi naleznete zde.

S tiskátky jsem si hrála jako malá holka, o zajímavé otisky jsem se pokusila i dnes. Ještě zůstanu chvíli u hortenzií, jejichž robustní listy mě zaujaly a bezvadně posloužily pro můj jednoduchý záměr. Pomocí textilních barev jsem jimi odekorovala okraje ubrusu. Je to sice něco jiného, než naaranžovat kytici do vázy, ale třeba vás podobné podzimní zápolení s přírodninami zaujme.

Zavařovačka nebo úzká sklenice na limonádu vytvoří základ přírodní vázy. Z těchto rozměrů také vycházejte při řezání březových větví na potřebně dlouhé kousky. Váza sice není praktická pro častou manipulaci, ale dobře drží pohromadě, a pokud do ní umístíte suché aranžmá, bude vás docela dlouho bavit.

Další nápady na podzimní aranže naleznete v článku: 4 PODZIMNÍ INSPIRACE

4 Comments

  1. Naty napsal:

    Tak jsem objevila náměty na kresbu. Patrový stojan je vítězem 🙂 Jeden už mám s květinami, tak teď bude druhý- podzimní… Paráda, díky 🙂

  2. Jana napsal:

    Rádo se stalo, Naty :o) Kdybyste náhodou potřebovala posilu, pak na e-shopu máme etažér z nerezového drátu, z porcelánu i ze skla. Přeji hezký víkend.

  3. vladimír kubec napsal:

    vaše stránky se mi líbí

  4. Jana napsal:

    Zdravím, Vladimíre,
    a srdečně vám děkuji. Přeji vám hezký podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.