Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Pokud vás čekají oslavy v tomto panujícím horku, rozhodně neplánujte patrový dort. K potěšení všech mlsných jazýčků přicházejí na řadu speciality, které se servírují rovnou z ledničky.
Jistě mi dáte za pravdu, že v posledních dnech je nutné vyhnout se kuchyni velkým obloukem. Skládám hold všem kuchařům a cukrářům, kteří tak učinit nemohou. Úmorná vedra, která sužují nejen nás, ale i naši krajinu nezvyklou takovému dlouhodobému ataku, mnohým z nás vzaly chuť na pořádné jídlo. Ale o to příjemnější je tu a tam sezobnout nějakou sladkou specialitu, pokud možno s ledovou kávou nebo půllitrem bylinkové limonády.
Pracujte pouze s čerstvými surovinami a nejlépe se šťavnatým a vychlazeným ovocem. Beztak na nic jiného není chuť. Přišel čas melounů, mražených krémů a smetanových zmrzlin, a tak svým oslavencům nachystejte pořádné letní menu. Na našem e-shopu určitě naleznete spoustu prázdninových tipů na hezké letní dárky.
Co je lahodnějšího, než čerstvě vymačkaná šťáva ze zralých pomerančů? Do lehkého ovocného krému ji budete potřebovat jen trochu, takže si zbytek vychlaďte a ponechte na vypití. Z kvalitních pomerančů je šťávy opravdu hodně. Dužninu a nasekanou mátu zašlehejte do tvarohového krému s příměsí nejméně 10% jogurtu a to vše dobře vychlaďte společně ve vydlabaných pomerančích, které dezert provoní.
Pro přípravu tohoto luxusního dezertu byste si správně měli napéct i piškoty. Ale v tuto chvíli úplně rozumně postačí, když si koupíte kvalitní italské cukrářské piškotky. Až je provlhčí šlehačkový krém s bílou čokoládou, a zbytek připravených dortíků zaplníte malinami, myslím, že budete spokojeni. Aby se mi celá ta paráda neskácela, k vytvoření charlotek používám malou nerezovou formičku, s kterou se pracuje výborně (podívejte se na video). Klasický francouzský dezert Charlotte ovšem můžete vytvořit i do kruhu o průměru dortové formy. Použijete ji stejným způsobem.
Až budete připravovat tyto nepečené Stracciatella řezy, použijte k tomu formu - plech, který se vejde do chladničky. Nebojte se, nebudete nic péct, ale zato pořádně chladit. Základ řezů mohou tvořit vaše oblíbené sušenky, ale také lze vyzkoušet tuto variantu z rýžových chlebíčků. Je sice víc drobivá, ale korpus je lehký a méně kalorický. Vršek dezertu tvoří jogurt a tvaroh, takže ani tady se neobávejte přílivu kalorií. Řezy jsou ideální pro větší společnost a skutečně je připravíte bez velké námahy.
Pokud počítáte kalorie, pak tedy dále nečtěte :o) Zmrzlina z ostružin, nektarinek a limetkové šťávy je doplněna smetanou. Ale je tak dobrá, že stoprocentně neodoláte. Samozřejmě můžete zůstat u dietních ovocných dření, které jdou dosladit přírodním cukrem. Ať tak, či tak, domácí zmrzlinu je třeba zamrazit, a k tomu si pořiďte praktické silikonové formy. Máme jich dost, i když tato ve tvaru růží, je momentálně vyprodána.
Původně se tento dezert dělá ze sněhových pusinek. Protože mě v horku k troubě nikdo nedostane, zvolila jsem nakoupené rakvičky z místní cukrárny. Dezert, který musíte řádně vychladit, je naprosto fantastický. Říkám mu krabičkový, protože ho mrazím v malých miskách s víčky, v nichž ho snadno přetransportuji i na návštěvu. Stačí ho doplnit čerstvým bobulovým ovocem, a chcete-li se rozmazlovat, pak přidejte horkou čokoládu nebo polevu (rovněž horkou) z čerstvého ovoce.
Vychlazený meloun je vítaným osvěžením po každém jídle. Pokud něco slavíte, zdržte se chviličku jeho pěkným naservírováním. Z melounu mohou vzniknout skvělé porce nanuků a druhou polovinu ještě podejte jako okouzlující dortovou bombu. I když se nebudete vysilovat přípravou složitého pohoštění, lehce se stanete pozornými a nápaditými hostiteli.
4 komentáře
Výborný nápad-recept na tyto horké dny, hned zítra vyzkouším… je také jednoduchý, zdravý a osvěžující,
Tak to mě těší, paní Drábková, ať vám chutná! Řekla bych, že vyzkoušíte stracciatellu :o)
Dobrý den,chybí mi recepty na 6 letních receptů bez pečení.Nikde je nemohu najít,nebo je to jen na naší fantazii?Uvádíte jen ovoce,které lze použít,ale postup ne.(kolik čeho s čím smíchat,atd,jako u jiných receptů) Děkuji za objasnění Dobra
Dobrý den, paní Dobro,
to je dobře, že jste se ozvala, systém je jednoduchý. Pokud kdekoli v článcích naleznete fialově zbarvený kousek textu a najedete na něj myší, tak se vám podtrhne. To je známka toho, že výraz je klikatelný. Hned na něj 1x poklepněte myší a prokliknete se na původní článek, který je kompletní, s receptem. Možná je ta fialová barva u vás špatně čitelná, ale např. u obr. 1 = Lehký ovocný krém, je fialově zbarvený výraz “ovocného krému”, hned ve 2. větě textu. Klikněte na něj a jste na místě. Podobné je to dále. Na liště pak křížkem článek zavřete a vrátíte se zpět do tohoto úvodního článku. Jinde zas, např. u uváděného zboží, vás klikatelný výraz pustí do e-shopu. Vyzkoušejte to, a kdyby něco nefungovalo, napište.