5x ČESKÉ SPECIALITY I

PLNĚNÉ PRALINKY K VALENTÝNU
8.2.2021
BARVY V BYTĚ VI: RŮŽOVÁ
10.2.2021

Každá země si hýčká svá národní jídla a lidé je s velkým potěšením vaří a jí. Všichni je známe, ale stále se dá i tak zkoušet něco trochu jinak...

Naše země je malá a přesto se v ní najdou výrazné regionální pokrmy, které stojí za ochutnání. Přejedete pár kopců, a vida, místní vám nabídnou něco, co neznáte (kdysi jsem takto objevila ve východních Čechách tarhoňu, druh těstovinové rýže, typický pro slovenskou a maďarskou kuchyni). Nic naplat, žití se točí kolem jídla a většina z nás ráda koštuje. Kdykoli se vzdálíte z domova, zjistíte, že i známá jídla se připravují maličko jinak.

Pokud rádi vaříte, vnímáte všechny rozdíly a neustále se učíte. Třeba takový obyčejný knedlík; kolika způsoby ho lze uvařit? Nebo si vezměte svíčkovou - někde je víc zeleninová, jinde víc smetanová, i maso se k ní podává na mnoho způsobů, od mletého po luxusní špikované. Máme úžasnou výhodu, protože v naší kotlině se vaří mnoha způsoby, sami připravujeme jídla cizích kuchyní, máme rádi změnu. Ale čas od času, když dojde na ryze českou kuchyni, vždycky to stojí za to.

Kuchyňskou výbavu, která našim národním jídlům sluší, naleznete na našem e-shopu, ať se týká kvalitních smaltů, keramických pekáčů nebo nádobí pro servírování.

Masopust je v plném proudu a tak pokud jste ještě nesmažili sladké tučné koblížky, dejte se do díla. Naplňte je oblíbenými druhy domácích zavařenin a užijte si jejich lahodnou chuť. Ke smažení je třeba široký velký kastrol. Jeho velikost - respektive velikost koblih mám spočítanou tak, aby nezbývalo moc prostoru, kde se naprázdno smaží tuk, ale s pečivem se ještě dobře manipuluje.

Vošouch, kucmoch, kramflek, bác a táč, to je jen malá ochutnávka názvů, pod kterými se skrývá kupodivu nadýchaná dobrota. Brambory plus škvarky plus kus sádla a nesemletý mák, to vše dá vzniknout skvělé kynuté bramborové buchtě, která má kořeny v 17. století. V mnoha krajích se tomuto jídlu říkalo odlišně, a tak možná znáte úplně jiné názvy. V každém případě je to dokonalé zimní jídlo, na které si v létě ani nevzpomenete, ale se sněhem za okny vám bude opravdu chutnat.

Dnes už je zase docela běžné, že se v mnoha domácnostech udržuje kvásek pro opakovanou a pravidelnou potřebu, jako tomu bylo dřív. V receptu vám však nabídnu i jednorázovou přípravu kvásku, který třetí den zrání spotřebujete. S velkým potěšením z něj dělám domácí kyselo, polévku, která dříve nahrazovala i celodenní stravu, no a samozřejmě se bez kvásku neobejdete při pečení domácího kváskového chleba. Chléb si sice můžete připravit na mnoho způsobů i bez kvásku, například s droždím, zadělávaný podmáslím, sodou, atd., ale tuhle klasiku ničím nenahradíte. Chleba je vláčný a chutná znamenitě.

Na přípravu knedlíků, tvořících přílohu mnoha jídel, existují celé kuchařky. Receptů je opravdu hodně, ale stačí osvojit si 4-5 typů vaření. Vystačíte s nimi celý život. Knedlíky se naučte tak, aby vás tahle přílohová tečka při vaření nezatěžovala, protože nezvládnutý knedlík může pokazit celou přípravu oběda. K těm úplně nejjednodušším patří tzv. hrnkové knedlíky, které se v hrnečkách skutečně vaří. Vhodné jsou rovné hrnky, takže si je časem pro přípravu knedlíků vyčleňte. Výhodou knedlíků je to, že jsou vždycky úhledné.

Chuť zelné polévky závisí vždy na chuti zelí. Možná si ho doma sami nakládáte, a tak víte, co od polévky očekávat. Tahle lahodná pochoutka se vaří v mnoha domácnostech s nejrůznějšími odchylkami, ale v každé rodině je to ta nej. U nás doma se jí říkalo couračka, protože nepřekrájené nakrouhané zelí každou chvíli někomu sklouzlo ze lžíce a tak se polévka způsobně jíst nedala. Určitě si polévku připravíte po svém, protože patří ke kulinářským pilířům zimy. Zahřeje vás dokonale.

2 Comments

  1. Jitka napsal:

    Dovoluji si vás opravit: Vošouch NENÍ bramborová buchta, ale bramborová placka z nastrouhaných syrových brambor, smažená na sádle v pánvi, tzv. bramborák. 🙂

  2. Jana napsal:

    Jitko,
    děkuji vám za informaci. Dopátrala jsem se, že takto se říká bramboráku kolem Plzně a na Šumavě, možná odtud pocházíte :o) Já se ovšem s názvem vošouch setkala v jiných regionech a týkal se bramborové buchty – odtud tedy moje zmýlená, a všem rodákům se omlouvám. Musím znovu zapátrat, jak to se zmíněným zapečeným pokrmem je. Možná někdo poradí?? Ráda opravím původní článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.