5 plus 3 RECEPTY DO FORMY NA BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

LETNĚ PROSTŘENÝ STŮL
3.6.2024
PRAŽSKÉ KOULE Z DOMÁCÍ CUKRÁRNY
6.6.2024

Kromě klasického pekáče podle mě neexistuje multifunkčnější forma na pečení. Řeč je o klasickém hranatém biskupském chlebíčku, z nějž se skvěle krájí každá buchta a nepostradatelný je i pro domácí pečivo.

Jakkoliv se totiž tahle forma jmenuje po jednom jediném receptu na biskupský chlebíček (který trochu paradoxně máme na našem blogu nafocený upečený v jiné slavné formě, v srnčím hřbetu), upéct v ní opravdu můžete prakticky cokoliv – včetně masa nebo gratinovaných brambor.

Nic k jeho historii ani k tomu, proč se biskupskému chlebíčku říká zrovna biskupský jsem tentokrát bohužel nenašla, tak se pojďme rovnou vrhnout na slibované recepty.

Klasikou chlebů s obdélníkovým řezem jsou jednoznačně toastové chleby. Jestli jste někdy ochutnali opravdu dobrý tousťák, dáte mi určitě za pravdu, že to není pečivo druhé kategorie, za které je, bohužel, někdy považován. Upéct si jej můžete i doma, třeba v téhle o fous zdravější verzi s chia semínky a ovesnými vločkami.

Jestliže u toastového chleba preferujete bílou klasiku, zkuste tuhle kynutou máslovou briošku, je opravdu delikátní, ať už si namažete s máslem a marmeládou, opečete jako topinku nebo na másle opečete se sýrem. Těsto je to spíš pracnější než jednodušší, potřebnou péči vám ale při prvním zakousnutí se vrátí i s úroky.

Když jsem na tenhle recept na horký tvarohový nákyp na podzim natrefila při brouzdání útrobami našeho blogu, ihned mě zaujal. Už při slově nákyp se mi totiž sbíhají sliny – a je jedno, jestli jde o sladký nebo slaný. :-) Ihned jsem ho vyzkoušela a hodnotím jej 10 hvězdičkami z deseti. V receptu najdete švestky a lístkové oříšky, aktuálně ale bude dokonalý třeba s jahodami a skořicovým cukrem.

Jestli hledáte recept na koláč s opravdu originálním vzhledem, sáhněte po čaji matcha. tyhle čajové mramorové řezy zaujmou nejen zvláštní barvou, ale i velmi zajímavou chutí: matchu prostě buď milujete, nebo nemáte rádi. Nic mezitím. A tyhle řezy jsou ideální příležitost, kdy jej ochutnat poprvé!

Do biskupáku nepatří jen kynutá a třená těsta, upéct si v něm můžete klidně třeba bramborový gratin se smetanou. Já ho třeba opravdu miluju, k bramborám obvykle přidám i kousek mrkve, protože gratin je pak na řezu barevnější, a pokud jej nejdřív necháte vychladnout, bude se pak i perfektně krájet.


MOHLO BY SE VÁM HODIT...


 

Články, které by vás ještě mohly zaujmout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *