LETNĚ PROSTŘENÝ STŮL

NOVÁ RADOST ZE STARÝCH DEČEK
3.6.2024
5 plus 3 RECEPTY DO FORMY NA BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
5.6.2024

Pojďme si spolu prostřít stůl na klidné letní posezení, ať už s rodinou, přáteli nebo s partnerem. Zvolila jsem si jemný motiv květin, v kombinaci bílé a růžové. Tímto dekorem určitě ohromíte všechny z okolí.

Kvalitní ubrus se hodí na Váš stůl nejen při slavnostních příležitostech, ale i při každodenním použití. Nejen že hezky vypadá, přijde mi že tomu dodá takové to teplo domova a skvěle zapadne do interiéru. Dnes už máme spousty možnosti jaký ubrus si zvolit, určitě si každý přijde na své. Já jsem si zvolila velmi jemný středový ubrus s krajkou a výšivkami květin. Připomíná mi stůl na chalupě u babičky a skvěle se hodí k teplému období.

K létu zaručeně patří květiny, neznám ženu co by je nemilovala. Namíchejte si květinu dle vlastních představ či barev, je čistě na Vás a Vaší fantazii jestli použijete luční kvítí, nebo třeba květiny ze zahrádky. Kytice se na stole bude vyjímat ve smaltované bandasce LOUKA, která tomu dodá venkovský šmrnc a stůl rozzáří.

Pro šikovnější Vám ukážu návod na výrobu vlastních květináčků

Potřebujete: 

  • sádru na odlévání
  • vodu
  • nádobu na míchání
  • silikonovou formu

Jak postupovat, uvidíte ve videu. 

  1. Nejprve je potřeba si podle návodu připravit sádru na odlévání. Stačit vám bude malá plastová miska a voda. Směs dobře rozmíchejte. 
  2. Jako druhý krok je vhodná silikonová forma, kterou připravenou sádrou vyplníte. Vždy sádru sklepněte, abyste se zbavily vzduchových bublin. 
  3. Nechte dobře ztvrdnout a poté opatrně silikonovou formu odstraňte. Na stůl si tak můžete vyrobit květináček pro každého hosta. 

Můžeme začít prostírat. Já si volím čistě bílou porcelánovou sadu talířů Marion. Bílá budí dojem čistoty a když ji vylepšíte barevnými - květinovými doplňky vypadá to prostě skvěle.

Pojďme si připomenou jak by měl stůl vypadat:

Talíře - Ve středu prostírání se nachází klubový talíř. Na něj se pak položí talíře pro každý chod. První talíř, který na něj položíme, je talíř pro hlavní chod. Poté následuje talíř na polévku nebo salát.

Příbory - Dvě jednoduchá pravidla: 1. Příbor, který se používá pravou rukou, se nachází vpravo od talíře a naopak. 2. Příbor, který se ke konzumaci jídla bude používat jako první, leží nejdále od talíře. Pokud se bude servírovat několik chodů, může se příbor přinést společně s příslušným chodem.

Skleničky - Nad nože se pak pokládají skleničky. S pořadím jejich používání se začíná vpravo. Jako první stojí sklenice na sherry. Vlevo od ní sklenička na bílé víno, pak sklenička na červené víno a popřípadě k dezertu ještě sklenička na sekt, sladké nebo dezertní víno atd. Sklenice na vodu stojí úplně vlevo.

Na vrchní talíř pak přidejte složený ubrousek. Skládání ubrousku je někdy věda, ale s tímhle návodem to zvládnete levou zadní a ještě zazáříte. Podívejte se na video. 

Potřebujete:

  • papírový ubrousek
  • lepicí pásku
  • živou květinu

 

Složený ubrousek pak naaranžujte přímo na talíř a přidejte květinu, která barevně ladí s ubrouskem. Teď už stačí jen uvařit něco dobrého a můžete pozvat návštěvu.



PŘIPRAVILA PRO VÁS

Petra Bartáčková

@petrusebartysova


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *