NOVÁ RADOST ZE STARÝCH DEČEK

JAHODOVÉ RECEPTY, KTERÉ SI ZAMILUJETE
31.5.2024
LETNĚ PROSTŘENÝ STŮL
3.6.2024

Opatrujete doma krásné krajkové dečky vytvořené někým vám blízkým? Vdechněte jim nový život a nechte si je na očích. Docela jednoduchým způsobem z nich vytvoříte křehké, ale pevné misky na drobnosti.

Prolínání starých časů a naší moderní přítomnosti nic nestojí v cestě. V tom, co jsme prožili, je ukryto tolik vzácných vzpomínek a doteků, že by nebylo moudré nechat je v zapomnění. Byli bychom chudí a tak nějak neúplní. Začleňte je, alespoň maličko, do svého života.

Mezi drobnostmi, které zůstaly po našich milých a neskutečně šikovných předcích, můžete objevit i krajkové dečky zdobící kdysi prádelníky, kávové a toaletní stolky. Dodnes z nich vyzařuje klidná atmosféra. Ráda se jich dotýkám, protože i jich se dotýkaly tvořivé ruce obdařené velkou trpělivostí a dávající průchod fantazii. Máte-li doma pár takových pokladů, vytvořte si alespoň z některých romantickou drobnost - svícen na vonnou svíčku nebo malou mističku na odkládání prstýnků a korálů, která vám bude připomínat toho, koho jste měli moc rádi. Malá krajková dečka se dá po natužení velice snadno proměnit v dekorativní předmět, který kupodivu unese i zátěž. Lehké pavučinky vás překvapí svou pevností a funkčností.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

VEŠKERÉ RUKODĚLNÉ TECHNIKY SE HODÍ

Pro svou práci jsem si vybrala háčkovanou dečku, tu vidíte zde, a pro vytvoření menší misky použiji paličkovanou krajku; uvidíte ji na další fotografii. Stejně tak se hodí dečky pletené, vlastně ty jsou úplně nejlepší. Háčkované dečky jsou pevnější a mohou mít velké otvory oddálené řetízkovými oky, hůře se pak aranžují. Pletené dečky jsou jemnější a mnohem pravidelněji je naskládáte na půlkulatý předmět, v tomto případě na skleněnou misku potřebnou jako formu.

Důležité je staré krajky předem vyprat. Mohou být silně natužené. Záleží také na vás, zda chcete mít misku bělostně bílou nebo krásně nostalgicky zažloutlou. Nezapomeňte si ochránit stůl. Celkem si připravte:

  • dečku háčkovanou / paličkovanou / pletenou do kruhu
  • hladkou kuchyňskou skleněnou misku 
  • potravinovou fólii, nůžky
  • lepidlo Herkules
  • pomocnou sklenici a míchátko
  • ochrannou rukavici
  • vonnou čajovou svíčku

1  Celé kouzlo tvarování misky spočívá v účinku disperzního lepidla. Herkules lepí papír, korek, dřevo, kůži a savé materiály. Možná s ním máte dobré zkušenosti i při práci s ubrouskovou technikou. Při zasychání emulze dokáže zprůhlednit. Lepidlo odlijte do pomocné sklenice. Potřebujete takové množství, do něhož půjde dečka ponořit.

Skleněnou misku potřebného tvaru obraťte dnem vzhůru a potáhněte kusem fólie.

3  Do lepidla přidejte 1 lžičku vody, směs rozmíchejte dřevěnou špachtlí a navlékněte si ochrannou rukavici. Suchou dečku zmačkejte a ponořte do lepidla. Minutku nechte nasáknout a dečku vymačkejte. Pak ji položte na obrácenou misku. Poznáte-li lícovou stranu (znáte-li rukodělnou techniku), pak bude ležet směrem k fólii.

4  Dečku prsty dokonale urovnejte tak, aby všude přilnula k fólii a vše nechte schnout 24 hodin. Robustnější krajka může schnout i déle.

POČKEJTE 24 HODIN

FORMA - MISKA  BY MĚLA MÍT HLUBŠÍ TVAR

Vaše krajková mistička pak bude vypadat hezky. Bude více uzavřená a přece jen se do ní něco vejde. Nebojte se, že boky misky budou nestabilní. Lepidlo funguje.

Na menší skleněnou misku jsem naaranžovala paličkovanou dečku s obloučkovým okrajem. Má lehce zažloutlou barvu, ale lepidlo dečku více nezabarví. Háčkovaná dečka zůstala pěkně bílá. Teď dojde k malému kouzlu, na které se budete těšit:

Vytvarovanou dečku se zaschlým lepidlem opatrně sundejte z misky i s fólií. Obraťte ji dnem dolů a fólii postupně sloupněte. Vidíte, že krajková miska už drží svůj tvar. Kuchyňskému nádobí se nic nestane, po umytí ho můžete dále používat.

NA SVÍCEN BUĎTE OPATRNÍ

Vonnou svíčku doporučuji vložit do malého skleněného kalíšku. Určitě ho doma máte. Při manipulaci by mohl vylitý vosk vaše dílko znehodnotit a také vždy dejte přednost bezpečnosti. Při fotografování jsme kalíšek nepoužili, aby bylo na krajku lépe vidět.

A kdyby vás snad podobné domácí tvoření nebavilo, níže naleznete pár tipů z našeho e-shopu, s nimiž překonáte šedivé deštivé dny:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *