Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Blížící se velikonoční svátky milujeme. Doprovázejí jaro a jsou předzvěstí slunné části roku. Na jejich prahu se navštěvujeme a vítáme hosty.
Je jasné, že chceme nejen vytáhnout finesy z kuchyně, ale také představit uklizený a vyzdobený domov. To poslední nás těší nejvíc. Když se prostírá stůl, plní vázy, motají věnce a barví vajíčka, máme radost, že všechno to kutění má smysl, protože předáváme radost dál. Aby té společné radosti bylo co nejvíc, inspirujte se novými recepty, veselými návody a rozhlížejte se, co všechno se dá přinést z přírody a zakomponovat do jarních výtvorů.
Dny se krásně prodlužují a začíná být více prostoru pro tvoření. Ať už využijete volný čas pro pěstování sazeniček, nebo s dětmi napečete perníčky, nezapomeňte si připomínat tradičních zvyky a užijte si je společně. Blíží se Květná neděle, a hned za ní následuje pašijový týden:
Podoba slunce a plody země na něm - taková byla představa našich předků, jak uvítat nový rok nebo také jaro. Ježaté ozdoby vznikaly z těch nejprostších surovin jen s pomocí lidské fantazie. Střed dekorací tvořil malý brambor či kulička z hlíny, a tu si dnes nahradíme slaným těstem. Jeho výroba je trochu zapomenutá, ale když se do ní pustíte, z těsta vzniknou třeba zvířátka a další veselé figurky. V okamžiku, kdy je vymodelovaný výrobek docela suchý, lze ho nabarvit temperovými barvami, upéct, a potom nalakovat voděodolným bezbarvým lakem.
Upletený mazanec patří bezesporu k těm nejhezčím „dekoracím” na velikonočním stole. Někdy je zkrátka chuť udělat něco trochu jinak. Místo tradičního bochánku si umotejte těsto do běžné koláčové formy, kterou určitě máte v kuchyni. Nezáleží na tom, zda je silikonová, kovová nebo ze skla, důležité je, že se vám v ní dobře peče. Pomůže vašemu mazanci udržet pravidelný tvar, který vykyne v troubě pěkně vzhůru. V článku naleznete také odkazy na další tipy na pečení.
Přírodniny, které si nosíme domů, využíváme s potěšením. Zatímco muži a chlapci se stále vracejí k pletení pomlázky z vrbových proutků (je zapotřebí 8 prutů + 2 slabší pro začátek a zakončení), ženy a dívky se s oblibou zabývají pletením věnečků. Je hezké, že tyto tradice nevymírají a předáváme je dalším generacím. Už jste přemýšleli, jaký věneček budete plést letos? Velkou pomocí jsou polotovary z břízy nebo vinné révy, které koupíte v každém květinářství. Vpleťte do nich vše, co se vám líbí. Stačí i pár proutků s kočičkami a chumáč vysušeného nebo přírodního mechu. Pokud zaplníte i střed věnce, vytvoříte malé hnízdečko pro uvařená křepelčí vajíčka k snídani.
Jakmile jsou na stole látkové ubrousky, děje se něco mimořádného. Nezůstane jen při nich, většinou se překulují na svátečním nádobí, které si prostíráme k dobrotám. Svátky už jsou takové. Výjimečné, protože jsou jednou za dlouhý čas. Máte-li chvíli volna, připravte si k ubrouskům knoflíkové manžety jaké nikdo nemá. Na drátek spojený do spirály navlékněte hrst knoflíků, které už něco pamatují, a přidejte trochu jara. Hostům u vás bude hezky.