5 TIPŮ PRO ZPRACOVÁNÍ ÚRODY NA ZIMU

DROBNÝ NÁBYTEK ŘEŠÍ SPOUSTU PROBLÉMŮ
23.9.2020
BABÍ LÉTO NA ZAHRADĚ
30.9.2020

Zavařování, nakládání a sušení ovoce a zeleniny je dnes naprosto jednoduché. Máme k tomu celou řadu pomocníků.

Téhle chválihodné činnosti propadnete docela snadno. Máte-li přebytky ze zahrádky, pak se rozumí samo sebou, že je pěstujete proto, abyste měli plnou spíž na zimu. My ostatní, co pečlivě vybíráme na trzích a v obchodech, trpělivě čekáme na kvalitní odrůdy a rozumné ceny, a mezitím střádáme recepty, ty nejlepší z nejlepších. Vyplatí se založit si sešit, a každý rok si zaznamenat, jaké změny jsme v receptech provedli, a zda jsou letošní produkty lepší, než loňské. Samozřejmě vždy záleží na kvalitě surovin i na zkušenostech. Někdy je třeba pracovat s pevným ovocem, jindy s přezrálým. Inu - není nad dobrou radu, abyste vše zvládali levou zadní... například zavařeniny se dají dělat i v pekárně na chleba!

 

Domácí pekárna na chleba zvládne zavařování džemů s přehledem. Vyzkoušeli jsme to za vás a informace předáváme ZDE. Ideální je k tomu drobné bobulové ovoce, které už má momentálně po sezoně, ale například švestky nebo jablka rozkrájíte na malé kousky jen s malým zdržením. Pak už jen stačí zapnout program ZAVAŘOVÁNÍ, a zbytek ponechte na šikovném přístroji.

Většina fermentačních procesů je známá už od starověku. Jen se s určitostí nevědělo, co přeměna organických látek v základní surovině dělá. Dnes bychom si bez kvašení těžko pochutnali na jogurtech, sýrech nebo na pivu. Fermentovaná zelenina, kterou si snadno naložíte doma, se z převážné části skládá ze zelí. Tuhle zásobárnu energie, antioxidantů a látek podporujících naši imunitu vyzkoušejte nejprve v malém množství, abyste věděli, co vám zachutná - zda základní solný roztok, koření apod. Teprve pak si pořiďte speciální keramický hrnec.

Přeměna jablíček v přírodní jablečný ocet je víc jak snadná. Budete potřebovat pár jablek v bio kvalitě a s neporušenou slupkou. Ta je zapotřebí k tomu, aby octu předala většinu důležitých látek. Jablka však spotřebujete beze zbytku. Do základu patří rozmělněná dužnina i zralá  jadérka. Organický nefiltrovaný jablečný ocet je jedním z důležitých domácích prostředků na celou řadu neduhů. Jak ho nejlépe využít se dočtete v závěru článku.

3

houby jako výtečné koření


Zdá se, že je letos dobrý houbařský rok. Využijte toho, a pokud vám z úrody zbudou 2 šálky čerstvě nasušených hub, vyrobte si výtečné houbové koření. Lze ho přidávat do polévek i do omáček, a po celou zimu pak budete vzpomínat na příjemnou procházku po lesích. Součástí koření jsou bylinky, muškátový oříšek i sůl, která zde funguje jako konzervační činidlo, takže s ní počítejte při dochucení pokrmů.

Hroznové víno je plné zdraví prospěšných látek. Právě v tuto dobu je na trhu za příznivé ceny, takž se ho do sytosti najezte. Pokud však potkáte odrůdy bez semen, využijte tuto sladkou surovinu na naložení hroznů do vína. Popravdě je ho v džemu jen trocha, ale v receptu je chuťově důležité. S využitím potištěných zavařovacích sklenic si připravíte skvělé osobní dárky. Tím spíše, že ke sklenicím patří víčka s předtištěnými linkami, do nichž lze vepsat pár slov.

Na litrovou sklenici téhle dobroty s jemně provařenými švestkami, které se říkalo klevela, budete potřebovat kilogram švestek. Klevela jinak chutná z pravých švestek, jinak z blum a pološvestek, ale naprosto vždy stojí za trochu té práce. Dříve švestky zrály na každé mezi a věrně provázely naši tradiční kuchyni známou švestkovou omáčkou, povidly, ovocnými knedlíky a buchtami s úchvatnou kombinací máku. Jakkoli se dostanete k této krásné úrodě, schovejte si trochu tohoto modrého zlata na zimu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.