4x SLADKOSTI Z LÍSKOVÝCH OŘÍŠKŮ

DIY – RÁM NA NÁUŠNICE
11.10.2021
BETLÉMSKÉ ZVONĚNÍ
13.10.2021

Lískové oříšky patří do podzimní kuchyně jako málokterá dobrota. Jsou zdravé a sladkostem dodávají strukturu a chuť.

Oříšky se k nám dovážejí, přestože lískové pruty raší v naší zemi doslova na každém kroku. V zimním období líska nezmrzne, neboť je výjimečně odolná, takže máte-li ji na zahradě, určitě vám každoročně krásně plodí. O úrodu se však povětšinou postarají bystré veverky a okatí plšíci, a těžko jim jejich pochoutku brát. Alespoň já je raději trpělivě pozoruji při sběru na zimu. Každý z nás ale ví, jak dobré jsou čerstvé oříšky a tak když se k nim někdy dostanete, stojí to zato. Obsahují 60 % oleje, téměř 20 % bílkovin, 5 % cukrů a další zdraví prospěšné látky. Do těsta jako dělané.

I když mi budete hubovat, že už připomínám vánoční svátky, každý rok v tuto dobu na ně myslíme v souvislosti s pečením, a připravujeme si zásoby skořápkových plodů. Paseme po vlašácích papírácích, hromadíme mandle a děláme si chutě na vše, kam se dají ořechy namlít. A ony pasují úplně do všeho. Pokud máte už nyní chuť trénovat a ujíst něco ze svých zásob, pusťte se do dortů, krémů, anebo vytvořte dárková balení oříšků v medu. Vše, co k tomu budete potřebovat, naleznete na naše e-shopu!

Dort s jablečným krémem a kusy oříšků je pravou podzimní výzvou. Zavřete se v kuchyni a užijte si víkendové odpoledne s chladným počasím za okny. Na rande pozvěte tyčový mixér s nástavci, který hravě zvládne všechny úkony - připravíte s ním těsto na korpus, ušleháte smetanu, připravíte jablečný krém. Dort vám může připadat pracný, ale vzhledem k tomu, že se vám v rukou postupně rychle vystřídají všechny nástroje, budete se vším brzy hotovi. Detaily naleznete v krátkém videu, určitě vás přesvědčím.

Lískooříškový krém pod názvem Kinder Bueno znají důvěrně především děti. Je sladký, má výraznou mléčnou chuť, a s velkým podílem oříšků si ho dokážete vytvořit i v domácí kuchyni. Hříšně dobrý krém je těžké neujídat lžičkou, ale správně se hodí ke spojování kakaového cukroví nebo k promazání dortových plátů. Jemný krém vyrobíte ze sušeného mléka jehož množstvím ovlivníte hustotu krému. Pokud budete s spokojeni, nechte si skleničku stranou pro někoho, komu chcete udělat radost.

Čerstvě upečený chléb patří vždycky ke kulinářským zážitkům. Občas však můžete někde ochutnat zvláštní těsta obohacená o další ingredience, než je běžné. Patří k nim také jemně mleté oříšky s nimiž těsto ztěžkne a zhutní, ale chuťově vás nadchne. Oříškový chléb snězte téměř samotný, stačí k němu jen čerstvé máslo nebo ještě lépe zrající sýr s bílou plísní na povrchu. K vytvarování chleba můžete využít jednu z efektních pekařských ošatek zhotovených z ratanu a ze dřeva, v tomto případě s reliéfem pšeničného klasu. 

Uchovávání oříšků v medu patřilo ke staročeským zvyklostem. Tímto zcela přirozeným způsobem se uchovávala úroda na zimu. Vlašské ořechy i lískové oříšky se tako chránily před vlhkostí, plísněmi a moly. Pokud tento způsob vyzkoušíte, můžete si kromě zdravého mlsání vytvořit i skvělé dárky pro přátele a rodinu. V zimě pak pochoutku přidávejte dětem do chutných svačinek a do snídaňového müsli s jogurtem. V článku naleznete další informace o uskladnění ořechů i o jejich prospěšnosti pro naše zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.