4x PALAČINKY JAKO HLAVNÍ JÍDLO

ANDĚLSKÁ KÁVA Z FRENCH PRESSU
1.2.2021
ČÍM NAHRADIT CUKR V KUCHYNI
3.2.2021

Palačinky zdaleka nejsou jen záležitostí sladkého mlsání. Můžete s nimi dělat doslova psí kusy, jak by řekl Robin.

První, co vás napadne, když se řekne palačinka - je sladký dezert. Máme ho rádi úplně všichni, a já se k palačinkám uchyluji vždy, kdy potřebuji nutně něco sladkého, ale ovládám se, co do kalorií. Palačinku lze dokončit čerstvým ovocem i tvarohovým krémem, přelít rozšlehanými jahodami, lehkým pudinkem. Nicméně s palačinkami si vystačíte i jako se surovinou pro další vaření nebo zapékání, a to už pak vznikne docela vydatný pokrm.

Například můžete palačinky naplnit špenátem, houbovou směsí, mletým masem a krátce je zapéct v troubě. Skvělý oběd je brzy na stole. A pokud si vyrobíte celestýnské nudle (jsou to v podstatě rozkrájené jemné palačinky) do masového vývaru, najíte se docela dobře i k večeři.

16519-(2)_eshop_z2Robin-Zaraguza-D

Základem úspěchu je pánev s dokonale rovným dnem a nízkými boky, aby se palačinky dobře otáčely. K tomu si pořiďte dřevěnou špachtli, ale pokud umíte s palačinkami čarovat ve vzduchu, máte můj obdiv. S těžkou pánví se však nemanipuluje nejlépe; nahrazuje spíš tál, na němž se dříve dělávaly placky všeho druhu. Navíc na ní můžete péct palačinky téměř bez tuku a jde to bezvadně rychle. Například pánev Alivia s nepřilnavým povrchem je vhodná na všechny typy sporáků včetně indukce, a budete s ní nadmíru spokojeni (viz galerie pod článkem).

1

palačinky v hlavní roli


Palačinky s čokoládovou chutí jsou samozřejmě vhodné výhradně pro sladké úpravy. Zvláště spojení se šťavnatými jahodami k nim patří znamenitě, ale dobré jsou i úplně samotné. V těstě je cítit čokoláda, a v sousedství tvarohu, šlehačky nebo zakysané smetany jsou prostě neodolatelné. Můžete je sypat oříšky nebo griliášem, hodí se na ně ovocný toping. Ten nejjednodušší dělám z prohřáté domácí jahodové zavařeniny naředěné bílým rumem. V zimě, než dozraje první ovoce, je to docela luxusní záležitost.

2

palačinky se špenátem


Když připravíte palačinky naslano, pokaždé vás překvapí, jaké možnosti nabízejí. Hodí se prostě ke všemu. K vynikajícím chutím patří palačinky se špenátem (samozřejmě to platí pro milovníky špenátu). Když k palačinkám přidáte sladká rajčata se zakysanou smetanou a to vše uložíte pod peřinku z roztavené mozzarelly, lehký a zdravý oběd se hodí i pro děti.

3

celestýnské nudle


Celestýnské nudle patří k chutným a jemným zavářkám do polévek. Nejlepší jsou do masových vývarů, které obohatí bylinkami i kořením, které může těsto obsahovat. Správně se krájejí na delší rovné nudličky široké asi 0,5-1 cm. Ovšem vzhledem k tomu, že jsou to v podstatě tenké palačinky, klidně je smotejte do ruliček a nakrájejte tak, aby vznikly malé dekorativní spirálky. Čím větší jste umotali palačinky, tím objemnější budou spirálky. Do talíře si je vkládejte postupně, aby se zcela neprovlhčily. 

4

palačinky s kokosem


Mám tu ještě jednou zapečené palačinky, ale nasladko. Proložíte-li je kokosovým krémem a jahodami, pochutnají si na nich mladí, staří. K zapékání palačinek a nejrůznějších druhů nákypů i žemlovek mám nejraději pekáčky z borosilikátového skla. Vypadají zranitelně, ale při správném zacházení vám vydrží spoustu let jak ze škatulky. Jídlo v nich vypadá moc hezky a můžete ho tak servírovat přímo na stůl. Sklo dlouho drží teplotu, takže během roku si pekáč plný dobrot užijete i při venkovním stolování. Jen dejte pozor na ruce a vybavte se kvalitními utěrkami a chňapkami. Vše potřebné naleznete na našem e-shopu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *