MALOVÁNÍ MALINAMI

VOŠOUCH, KUCMOCH NEBOLI BÁC
24.8.2017
5 NÁPADŮ PRO UCHOVÁNÍ BYLINEK
29.8.2017

stuha_zelena

I tak malé množství jako je mistička ovoce, stačí na sladké pohoštění. Jen rozvaříte hrstku malin na pyré a pak s ním můžete malovat i na dort.

Vytvořit na dort spirálu, chce trochu cviku, ale určitě to zvládnete. Důležité je připravit si správnou konzistenci ovocného pyré. Ideálně ho navaříte z čerstvých malin nebo jahod, ale můžete použít i mrazené ovoce. Než začnete malovat, vyzkoušejte si dekor na malé ploše dortové směsi. První pokus totiž ukázal, že pyré bylo příliš husté. Po mírném naředění už se rozlévalo, jak bylo třeba. Zahustit ho lze lžičkou škrobu, naředit lžičkou citronové šťávy. Vše závisí na šťavnatosti ovoce.

Podle receptu si připravte sýrový dort a jeho povrch pokapejte malými puntíky. Můžete je řadit pravidelně do spirály nebo rozhodit zcela nahodile, jak se vám zlíbí. Dekor vznikne až v následujícím kroku, kdy všechny ovocné skvrnky propojíte do spirály. Vezměte špejli, nebo jiný ostrý předmět, a směrem od středu lehce protáhněte střed puntíků ve spirále směrem k okraji dortové formy.

Pokud povrch pokapaný skvrnkami pouze nahodile počmáráte, vytvoříte zajímavý mramorovaný efekt. Vyzkoušejte si ho na vanilkovém krému s troškou alkoholu (viz následující obrázek). Vůbec to není špatné. Dezert nechte vychladit v chladničce a podávejte s lístečky máty.

maliny6

stuha_zelena

DORT Z BÍLÉ ČOKOLÁDY A MALIN

Na korpus

  • 260 g světlých sušenek BEBE
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 2 bílky

Na dort

  • 400 g mascarpone nebo jiný čerstvý krémový sýr
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 celá vejce
  • lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 200 ml 33% smetany
  • 300 g bílé čokolády

Na pyré

  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1½ lžičky škrobu
  • 60 ml chladné vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 200 g malin + 100 g na dozdobení dortu

1. Nejprve si připravte pyré. Do kastrůlku dejte lžíci cukru a škrob, promíchejte a přilijte chladnou vodu, citronovou šťávu a maliny. Na mírném plameni přiveďte k varu a ihned stáhněte. Nechte vychladnout a propasírujte, aby zůstalo čisté pyré.

2. Sušenky rozmixujte v robotu a přilijte zchladlé rozpuštěné máslo, cukr a oba bílky. Znovu lehce promixujte, až vznikne vláčné těsto. Pomocí lžíce nebo kónického válečku ho natlačte do dortové formy vyložené pečicím papírem.

3. Mascarpone vyšlehejte ručně metličkou s cukrem dohladka. Přidejte vejce a pomalu je vmíchejte, aby se spojila se sýrem. Přimíchejte vanilkový extrakt a půl lžíce citronové šťávy. Mezitím dejte do vodní lázně kastrůlek se smetanou a nalámejte do ní všechnu čokoládu. Pomalu ji rozpusťte a směs přimíchejte k základu. Troubu rozpalte na 175 °C.

4. Promíchanou hmotu vlijte do sušenkového korpusu, dortovou formu postavte do pekáče s cca 4 cm vody a připravte si malinové pyré do zdobičky s menší hubicí. Povrch dortu pokapejte malými kapkami tak, abyste sledovali spirálu od středu až ke kraji. Pak táhněte špejli středem puntíků lehce po povrchu, až se spirála zvýrazní.

5. Pekáč s formou vložte do trouby a při 175 °C pečte nejprve 15 min, pak ještě 80–90 min na 120 °C. Potom troubu otevřete a dort nechte pozvolna vychládat. Vlažný nechte v pokojové teplotě a teprve zcela vychladlý dejte na noc nebo na 24 hodin do chladničky. Dort podávejte ozdobený čerstvými malinami.

maliny1

Zde jsou všechny základní suroviny typické pro vytvoření sýrového dortu. Budete potřebovat mascarpone nebo jiný čerstvý krémový sýr, bílou čokoládu, dva balíčky sušenek a misku malin. Ostatní přísady jsou zcela běžné a jistě je máte doma ve spíži. Je však důležité, abyste před pečením vše nechali prohřát při pokojové teplotě.

maliny2

Nejprve vytvořte korpus ze sušenkového těsta. Pomocí kónického válečku (nebo lžíce) těsto natlačte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Snažte se ho rozprostřít do výšky po obvodu dortové formy. Potom rozmíchejte lehký sýrový základ. Pracujte ručně, pouze šlehací metličkou.

maliny3

Sýrovou hmotu nalijte do připraveného korpusu. V misce si otestujte správnou konzistenci ovocného pyré pro nazdobení povrchu dortu (první pokus – pyré je husté a nespolupracuje, druhý pokus – pyré krásně „maluje“ a puntíky šly propojit špejlí). Naplňte zdobičku a prstem uzavřete otvor hubičky, protože pyré je řidší a vytéká. Mezi prací si zdobičku odložte do vyšší sklenice.

maliny4

Povrch dortu pokapejte malými puntíky. Můžete je hned řadit do spirály nebo je rozhodit nahodile. Dekor vznikne až v následujícím kroku, kdy se všechny ovocné skvrnky propojí. Puntíky teď vypadají neuspořádaně, ale dekor se objeví…

maliny5

…vezměte špejli a směrem od středu lehce protáhněte střed puntíků ve spirále směrem k okraji dortové formy. Neponořte se příliš hluboko, dortová hmota má pak tendenci pustit pyré dovnitř, což se mi přihodilo. Pokud budete mít puntíky maličké, jako jsou tyto, výsledný dekor bude dost nenápadný. Z větších kapek se vytvoří zajímavější plocha. Teď je důležité, dát dort okamžité péct.

stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.