LISOVANÉ LINECKÉ + VIDEO

ŠATY PRO PODZIMNÍ SVÍCNY
4.11.2016
10 DEZERTŮ DO SKLA
8.11.2016

Existuje celá řada vykrajovátek, tvořítek a mlýnků, zjednodušujících pečení drobného cukroví. Přece jen to dá práci, jakkoli ji milujeme. O Vánocích se na pracnost moc nehledí, protože cukroví zkrátka musí být na svátečním stole. Nicméně si tuto sympatickou činnost lze usnadnit. 

O lisu na sušenky jsem už slyšela. Ale netrvám na tom mít jeden kousek jako druhý, tak pilně vykrajuji ručně. Nyní jsem měla možnost lis vyzkoušet. Nemůžu říct, že jsem se s ním neprala. Zcela jistě jsem nešikovná, a hlavně, vždycky je zapotřebí dobrá rada. Ty také udělovat neumím, ale se zkušenostmi, které vám sdělím, si poradíte strašně rychle. Lis je totiž skvělý vynález! A jak jsem zjistila, vyrábí se desítky let.


TESTUJEME LIS NA SUŠENKY

14995_z1

Takto lis vypadá. Tvoří ho válec, uvnitř kterého se pohybuje píst. Dovnitř umístíte váleček těsta, anebo také krém, protože k lisu patří rovněž 4 plastové zdobicí nástavce. Ty využijete například při zdobení dortů, chlebíčků, obložených mís i k plnění koblih. Pokud zůstanete u pečení cukroví, zde máte na výběr 20 ks kruhových nástavců, jež se nasadí na konec lisu. Dávkování těsta nastavíte pomocí krokovacího systému táhla pístu. Tvořit lze drobné sušenky i sušenky větší – to jsou tvary, které jsem zvolila já a vidíte je na obrázcích. K přepnutí slouží nerezový ovladač umístěný pod pákou lisu. Jak to všechno funguje uvidíte na krátkém videu. Mrkněte se a já vám k tomu doplním své poznatky. Ještě něco – k pečení jsem zvolila těsto na tradiční linecké cukroví. Kdybyste potřebovali recept ověřený pro tento nástroj, přikládám svůj rodinný :o)


LINECKÉ CUKROVÍ

Příprava: 15 minut

Těsto

  • 210 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

Na zdobení

  • kandované třešně
  • čokoládové a stříbrné cukrové perličky
  • griliáš
  • cukr s vanilkou na posypání

Suroviny rychle spojte a vypracujte těsto. Používám robot a těsto pak bleskově dokončím na vále. Pak vytvořte váleček a dejte ho rozležet do chladničky. Druhý den nechte těsto povolit, válec podélně rozkrojte, a obě části ztenčete a vyválejte tak, aby byly připraveny pro vložení do lisu.

Teď je čas na drobné rady:

  • K lisu je připojen návod s podrobným foto postupem a také recept na klasické sušenky. Vyzkoušela jsem ho, ale těsto se mi drobilo. Dala jsem přednost svému lineckému, které fungovalo na 100%.
  • V návodu je uvedeno, že si máte dát na plech pečicí papír a postříkat ho olejem. Měla jsem za to, že se mi těsto k papíru přilepí a zvednu ho vzhůru. Stalo se, takže jsem nejen nedokázala sušenky udržet na plechu, ale samozřejmě jsem tvar hned roztrhla a znehodnotila. Takže jsem pracovala bez papíru a bez vymazání, což vidíte na videu. Sušenky se přilepí ke dnu a krásně můžete pokračovat dále. Použijte plech s antiadhézní (nepřilnavou) vrstvou, jde to výborně. Sušenky se po upečení od dna odlepí úplně samy, stačí do nich lehce strčit.
  • Návod také uvádí, že kruhový nástavec se vkládá do prstence se závitem obráceně (nebo jsem tomu špatně rozuměla). Jednoduchá orientace pro vás je tato – přejeďte prstem po otvorech v plechu, z jedné strany se vám budou zdát ostřejší. Ty pak směřují směrem ven, stejně jako vypouklý střed nástavce. Tak je to správně.
  • A ještě jedna věc – při vytlačování těsta na plech pracujte rychle a pravidelně. Když jsem byla váhavá a opatrná, byl každý kousek jinak velký. Jak to „začnete odbývat“, padají z lisu sušenky jak podle pravítka, vážně.

dscf3332

Když vidíte nástavce před sebou, a nemáte s nimi zkušenost, pak nebudete věřit, že se několika málo otvory těsto protlačí tak, aby vznikl kýžený tvar. Ale funguje to. Vyzkoušela jsem jich skoro polovinu. Nástavce lze vyměňovat i při práci zcela lehce. Nakonec zbývá chvilka zábavy s jemným vánočním dekorováním.

dscf3342

Připravila jsem vám ještě okénko do historie. Shodou okolností manželova maminka třídila letité poklady z kuchyně. Vzala jsem si spoustu starých formiček, a mezi nimi jsem objevila tento nástroj! Takto vypadal lis na sušenky, kterému je možná tak 80 let. Ne, nepekla jsem s ním. Je mi jasné, že nástroj, s kterým jsem pracovala, je o mnoho spolehlivější…


SEČTENO A PODTRŽENO

Když jsem vychytala všechny mouchy, lis se náramně osvědčil. Rodina se chodila koukat, jak mi to jde, i když je mi jasné, že předmětem jejich zájmu bylo napečené cukroví. Nemyslete, že mám krabici na Vánoce. Za dva dny nebyl ani drobeček – prý, abych mohla vyzkoušet zbytek tvořítek…S lisem jsem se skamarádila, a líbí se mi, že poskytuje rychlou a naprosto jednoduchou obsluhu. Rovněž mytí nedá žádnou práci, i když nástroj není určen do myčky. Hvězdičku beru výrobci za údaje, které mě zmátly, ale nástroj vyšel z mého boje vítězně.

razitko_02

12 Comments

  1. Lidka napsal:

    Preji dobry den a hezke svatky,
    Koupila jsem si tohoto pomocníka a dnes ho vyskousela ale!
    Testo mi slo dobře vytlacit jenom po upeceni mi zustaly roztecene placky vzorek který jsem použila mi na plechu nezustal-pracovala jsem presne podle navodu zde. Proto prosim o nejakou radu proc se mi tohle stalo.
    Ale mam ještě jeden problém na zacatku práce se mi to testo hezky posouvalo ale pak ten zobáček prestal pracovat a ja ho musela na každý kousek prstem zacvakavat a to uz byl každý kousek jiny.Nevim jak si tuto zavadu mam opravit.
    A tak Vas prosim o nejakou radu jak na to
    Dekuji

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, Lidko, děkuji za přání a také Vám krásné Vánoce!
    Pokud se Vám těsto roztéká, pak mě nenapadá nic jiného, než že je tam moc tuku. Zeptám se, pracovala jste podle mého receptu? Ještě lze vyzkoušet i Heru, ale bude to podobné, řekla bych. Linecké je dost tukové, ale i na videu je vidět, že váleček, který cpu do lisu je pevný. Tak jen porovnejte konzistenci svého těsta. S příměsí prášku do pečiva se tvary v troubě nadýchnou spíš vzhůru, než že by se roztekly (měla jsem je dost blízko sebe, takže by se mi spojily). Je mi líto, že vás těsto zlobí, ale s lisem nemám jinou zkušenost, než tuto, a po prvních peripetiích, které popisuji, to šlo dobře.
    K tomu dávkování – pod pákou listu je takový plochý ovladač – kterým se nastaví dávkování na malé a velké sušenky. Musí být na správném místě, jinak páka nezapadá pravidelně do zoubků. V jednom případě se mi ovladač posunul kousek dál, a stalo se mi něco podobného, co Vám. Nastavila jsem ho znovu (opět na větší sušenky) a už se to znovu nestalo. Zahýbejte s ním doleva, doprava, ale nepřetáhněte vymezený prostor. Páka se pak chytne, to cítíte i na prázdno. Kdyby byl nějaký problém, pak by to byla mechanická závada, kterou by bylo nutné bohužel reklamovat.

  3. Lis na těsto napsal:

    Tak já tenhle lis mám doma taky, ale – buď jsem totální nemehlo, nebo nevím. Ta dávkovací páka mi prostě nejde seřídit, padají z toho jen drobné bobky nebo to nejde vůbec.
    Přitom moje pětaosmdesátiletá teta s tím peče a nemůže si vynachválit.
    Já bych se u toho vztekla, zlaté vykrajovačky! nebo i plechové formičky bábovičky, to mám hned.
    Zkrátka technický antitalent se s tím zacházet nenaučí.

  4. Jana napsal:

    Zdravím vás, a rozumím vašemu rozpoložení; i já se hlásím k technickým antitalentům :o) Jak píši, tápala jsem také, protože jsem měla nástroj poprvé v rukou. A vlastně tápu u každé technické záležitosti… Páka musí být ve správné poloze, jinak nezapadá do zoubků a nedávkuje těsto, to je fakt. Když mrknete na video, otáčím ji do správné polohy. Pak už jde všechno krásně, tak jak jsme natočili. Je třeba pracovat plynule a bez váhání, jako když razítkujete; pak se těsto netrhá na kousky. Jestli máte svou tetu někde poblíž, zaběhněte s kusem těsta na kafe, a bude po trápení. Stálo by zato získat i její vyzkoušené recepty. Přeji hezké svátky!

  5. Hanka napsal:

    Dobrý den, chtěla bych zkusit banánky. Nemáte zkušenost, kolik kousků je z uvedeného množství těsta? Děkuji a přeji pohodový advent!

  6. Jana napsal:

    Dobrý den, Hanko,
    přesně vám odpovědět neumím, u cukroví spíš střídám tvary. U banánků záleží na jejich délce, odhaduji z 500 g mouky tak 50 ks, z mého receptu při dvojité dávce to bude tak 40 kousků. Děkuji za přání, a také vám přeji radostný advent bez bacilů :o)

  7. Jana napsal:

    Konečně dobré těsto Děkuji

  8. Jana napsal:

    Zdravím, Jano,
    rádo se stalo, a také děkuji. Krásné Vánoce!

  9. Markéta napsal:

    Dobrý den! Myslíte, že by bylo možné toto linecké z lisu i slepovat marmeládou! Neni moc křehké? Děkuji!

  10. Jana napsal:

    Dobrý den, Markéto,
    určitě, směle slepujte. Dělám to také tak. Marmeláda je vhodnější než džem, který bývá více tekutý. Samozřejmě lze použít i máslové krémy s likérem, oříšky apod. Hezké Vánoce!

  11. jita napsal:

    Vyzkoušela jsem jich několik. Z plastu i ty u kterých se prodejce dušoval, že jsou kovové. A vždy se nějak rozbily. I v těch zaručeně kovových jsou plastové součástky, které linecké těsto prostě nepřežily. Tak jsme sehnali starý lis na těsto od kovozávodu Semily a letos budu tvořit cukroví s ním.

  12. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Jíťo,
    (nepopletla jsem vám jméno?? když tak se omlouvám), jak jsem před lety psala, na lis jsem nebyla zvyklá, ale účastník videa spolupracoval velice dobře. Teď jste mi připomněla, že maminka vlastnila také výrobek ze Semil! A cukroví bývalo skvělé. Vaše připomínka je na místě, určitě je rozumné přihlédnout k celokovové verzi. Netuším, zda je dnes takový výrobek na trhu. Ať se vám letos hezky peče!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.