KVĚTINOVÝ SERVIS A SVÍCEN POD VODOU

APRÍLOVÉ MERUŇKY
12.4.2018
KAM S HOLČIČÍMI DROBNOSTMI
17.4.2018

Inspirace květinami je v bytovém dekoratérství tak silným prvkem, že se v žádném čase nevytratí z našich domovů. Rostliny symbolizují život, konejšivou romantiku i vitální sílu.

Záleží na vizuálním podání, i na předmětech, které květinové dekory provázejí. S velkými florálními motivy na tapetách se můžeme ocitnout v květinové zahradě, s drobnými vzorky na předmětech každodenní potřeby se zblízka dotýkáme kvítků, které máme v oblibě, a těší nás takové věci často používat. Stylizací je bezpočet. V nejčastějším případě sáhneme po květinových dezénech na textiliích. Opět mohou být rozměrné – například na závěsech nebo vazbách čalounění, ale v ne poslední řadě sáhneme alespoň po romantickém ubrusu na stůl.

Stolování s květinami je víc jak příjemné. Může být bombastické, ale také jemné a nevtíravé. Právě takový dekor jsme vybrali pro jarní stůl s lučním kvítím. Když jsem talířový servis Arabis rozprostřela po stole, vybavila se mi louka na pomezí potůčku, s trávou a kamením lemujícím břehy. A hned tu byl jednoduchý nápad. Protože ráda pracuji s čirým sklem, vytvořila jsem svícen, kde si svíčka spokojeně září na dně, pod vodou. Je to působivé.

Ještě dodám, že servis obsahuje sadu 18 talířů a můžete ho použít do mikrovlnné trouby i vkládat do myčky na nádobí. V galerii pod článkem uvidíte další varianty porcelánového nádobí, které vám mohou zpříjemnit jaro.


arabis1

CO BUDETE POTŘEBOVAT PRO SVÍCEN POD HLADINOU

  • široký a úzký vysoký skleněný válec (může to být i sklenice na limonádu)
  • čajovou svíčku
  • menší oblázky
  • křehké větvičky, stébla trav a drobné kvítky (např. kalanchoe)
  • vodu

Samozřejmě je to jen okouzlující trik k němuž budete potřebovat dva skleněné válce. Je zapotřebí, aby vnitřní váza vyčnívala nad okraj širokého válce. Jednak je to proporčně hezčí, ale také proto, aby odváděla horký vzduch ze zapálené svíčky ven. Čajovou svíčku vložte do úzké vázy a postavte ji do širokého válce. Kolem naaranžujte oblázky a do prostoru mezi oběma plášti nalijte vodu. Hladina by měla dosahovat o hodně výš, než bude plamínek svíčky, aby z boku vypadal skutečně pod vodou. Do vody naaranžujte rostliny, které se mezi kamínky dobře zachytí tam, kde potřebujete. Teprve nyní zapalte svíčku (používám dlouhý zapalovač s regulací plamene). Počítejte s tím, že svíčka hoří několik hodin, takže za tak dlouhou dobu se voda mírně zahřeje. Rostlinám to nijak nevadí, ale například jemné plátky růží se trošku unaví, takže je druhý den musíte vyměnit.

rabis2

TALÍŘOVÝ SET

K mělkému jídelnímu talíři patří dezertní talíř, a samozřejmě polévkový talíř. Moderní čisté tvary porcelánu jsou po obvodu zdobeny věnečkem květin. Vidím na nich spoustu dobrot :o)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.