KUKUŘIČNÝ CHLÉB S BYLINKAMI

HODINY PRO DOBROU NÁLADU
1.3.2018
RYCHLE PROSTŘENO
6.3.2018

stuha_zelena

Upečte si rychlý chléb, který má zvláštně příjemnou chuť a skvěle se hodí k bylinkám a k radostně jarní večeři.

Jakmile se v kalendáři objeví kulatá číslice tři, zacloumá se mnou jaro, ať je za okny cokoliv. Není to zas tak zvláštní, čekám své zamilované období. Je v něm těšení na nejrůznější aktivity, příslib tepla a světla, a hlavně – vyrostou ty nejvoňavější květiny v roce. Zrovna očima popotahuji bylinky v květináčích; ale na pečení chleba jsem si ještě koupila pěkně košatou petrželku. Je jí totiž zapotřebí hodně. Jednak do těsta, ale i k vytvoření bylinkového másla s česnekem. Dohromady je to prostě pohádka.

Chléb je trochu netypický, peču ho z polohrubé mouky s příměsí kukuřičné mouky a patří do něj pořádná dávka bylinek a nastrouhané jablko. Mouka, nebo také krupice, se vyrábí z jemně mletých kukuřičných zrn. Je žluťoučká, lehce stravitelná, ale výživná, a samotná neobsahuje lepek. Používá se k pečení a zahušťování polévek a omáček, a kromě chleba se z ní pečou třeba tortilly v Mexiku, zatímco Itálie je zase známá přípravou polenty.

Chcete-li rodinu přivítat nádhernou vůní chleba, upečte tento a snězte ho ještě vlahý. Je to světlý chléb, trošku sušší, takže ho ideálně zkonzumujte během dvou dnů, déle ho beztak neuhlídáte. Bochník zdobím několika zářezy a podávám ho s bylinkovým máslem s česnekem (recept naleznete zde), které se na něm za čerstva lehounce rozpouští. Aby vám chléb vydržel u večeře v teple (rovněž i pro uskladnění do druhého dne), zabalte ho do bavlněné utěrkyaby mohl dýchat. K pěkně prostřenému stolu se mi líbí třeba jemné prostírání s levandulí.

stuha_zelena

KUKUŘIČNÝ CHLÉB S BYLINKAMI

Příprava: 20 minut + kynutí a pečení * Získáte: pecen o průměru 25 cm

  • 540 g polohrubé mouky
  • 3 polévkové lžíce polohrubé kukuřičné mouky, v bio kvalitě
  • ½ lžičky soli
  • ½ většího zeleného jablka, nastrouhaného nahrubo i se slupkou
  • 2 rovné lžičky sušeného droždí
  • 350 ml vlažné vody
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného vlahého másla
  • 4 vrchovaté lžíce hladkolisté petrželky, hrubě nasekané

1. Sypké přísady vložte do mísy, přidejte nastrouhané jablko a stěrkou dobře promíchejte. Uprostřed vytvořte důlek, vlijte tam vlažnou vodu a lžíci másla a hnětačem zpracujte těsto, až se odlepí od stěn a zůstane kompaktní. V poslední fázi přisypte petrželku a jakmile po pár otáčkách zmizí v těstě, je hotovo.

2. Kouli těsta přendejte na mírně pomoučněný vál a ručně zpracujte tak, abyste vybouchali bubliny vzduchu a vzniklo vláčné těsto. Pozor, aby těsto nenabralo příliš mouky, není to třeba, lepí jen velmi málo.

3. Na plech dejte pečicí papír, hustě pomoučněte jeho střed a bochník na něj přeneste. Jeho povrch poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte odpočinout v teple a v místě, kde není průvan. Po 30 minutách bochníček vykyne. Teprve nyní do něj utvořte libovolně zářezy, v nichž zůstane povrch bez mouky. Během kynutí nezapomeňte dát vyhřát troubu na 200 °C.

4. Plech s chlebem vložte do trouby na spodní rošt a pečte 30 minut. Pak snižte teplotu na 175 °C a pečte ještě 25-30 minut, až povrch zezlátne. Když vyndáte chleba z trouby a zaklepete na jeho spodek, musí dunět. Nechte ho vychladnout na drátěném roštu.

Podávejte s bylinkovým česnekovým máslem, které připravíte podle odkazu na recept v úvodu článku.

kukuchleb1

Použila jsem polohrubou kukuřičnou mouku. Je to veskrze sympatická surovina; vyznačuje se žlutou barvou a používá se všude, kde není požadavek vysoké pojivosti. V kombinaci s pšeničnou polohrubou moukou je v tomto receptu sice v menšině, ale přesto těstu předá svou charakteristickou chuť. Ještě jednu zvláštnost zde objevíte – do těsta patří i nastrouhané jablko. Společně s kouskem másla se postará o zvláčnění těsta, ale nepoznáte ho tam.

kukuchleb2

Těsto jsem zpracovala v robotu a v poslední chvíli do něj nechám zapracovat pořádnou dávku nasekané hladkolisté petrželky. V sezoně můžete využít i mnohem aromatičtější bylinky, třeba mátu nebo koriandr, experimentovat lze i se směsí oblíbených bylin. Malý bochánek vytvoří dvojnásobně velký bochník. Vykyne vám doslova před očima a zdůrazní všechny ozdobné zářezy, které do těsta vytvoříte. Kruh dělám nerezovou formičkou (patří k ní i píst, znáte ji z několika mých receptů) a kolem proříznu zářezy směřující šikmo doprava. Hned potom vložte chléb do vyhřáté trouby, jinak se vám zářezy potrhají jako mě; těsto totiž stále kyne a fotografování si vyžádalo delší dobu…

kukuchleb3

Těsto není téměř vůbec slané, takže výrazná chuť česnekového másla ho dokonale dokončí. Střídka je po použití instantního droždí jemně porézní, ale bylinky se v ní ztratí. Dokonale upečený chleba poznáte tak, že když na něj zespoda zaklepáte, zaduní. Kůrka je propečená a křupavá a shora jde bochník jemně promáčknout.

Tak si nechte jarně chutnat a pořiďte si k tomu něco pěkného do kuchyně. Kdyby vás zajímal ten výrazně fialový hrnec na titulní fotografii, povídání o něm naleznete tady i s výtečnou polévkou.


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.