JABLKA V ŽUPANU + VIDEO

RECYKLACE STRUHADLA II / ZÁVĚSNÁ VÁZA
30.9.2016
POKOJ PRO PUBERŤÁKY
4.10.2016

Dnes je docela pošmourný den. Prší, a vypadá to, že hezké dny mají na chvíli odzvoněno. To se mi pak přes den vkrádají do hlavy myšlenky, co si dát večer dobrého, až se doma potkáme… 

Dostala jsem k otestování strojek na loupání jablek. Docela mě dostal. Strašně se mi líbí jeho design. Stojí pár dní v kuchyni a koukám na něj, jako na zajímavý artefakt. Strojek je z kovu (já černé kovy ráda) a ponouká mou mysl, k čemu nejlépe využít jeho potenciál. Nejen, že strojek oloupe jablko, ale v druhé fázi ho může rozkrájet na plátky a odstraní jádřinec. Nejsem při vaření až tak pomalá, ale proti pokroku nic nenamítám :o)

Rozhodla jsem se oživit trošku zapomenutý recept na jablíčka v županu. Možná vás bude zajímat, jak se kulaté jablko zabalí a úhledně oblékne do těsta. Protože se to nešikovně vysvětluje, podívejte se na malé video. Lehký a zdravý moučník hodící se do podzimních dnů vám určitě zachutná. Jí se totiž ještě teplý a můžete ho servírovat jako příjemnou večeři, například s pečeným čajem.


TESTUJEME MECHANICKÝ LOUPAČ JABLEK

13212_1_z1


Strojek pracuje dvěma způsoby. Buď vám jablíčko jen oloupe – to jsem potřebovala pro uvedený recept, nebo ho navíc ještě zbaví jádřince a nakrájí na plátky do štrúdlů, kompotů, pro přípravu křížal a pod. Ovládání je zřejmě jednoduché, ale jsem notorický technický antitalent, tak uvidíme. Kráječ funguje pomocí kličky, která otáčí hřídelkou s jablkem. Nejvíc jsem zvědavá, zda to půjde lehce a zda se mi vytvoří tak tencí hádci ze slupky, aby jablko nebylo zbaveno veškerých vitamínů, které se pod ní skrývají. Jdu na to.


V kuchyni zbyla jen vůně vanilky. Takže nejprve uvedu video a pak přidám poznámky a recept:

Využila jsem pouze základní funkci strojku – tedy oloupání slupek. Sice jsem potřebovala vykrojit jádřinec, ale mechanický loupač k tomu jablíčko zároveň rozkrájí  na plátky. Tuto funkci uvedete do činnosti pomocí přídavného nože, který patří ke strojku. Jádřince jsem tedy vykrojila speciálním nožem. Ocenila jsem to, že přísavka, kterou strojek upevníte ke kuchyňské desce, je naprosto spolehlivá a pevně drží. Použila jsem středně velká jablka. Musím říct, že slupky byly tenké, jak výrobce uvádí. Sama tak úhledně jablíčka neokrájím. Bylo to zábavné.


JABLKA V ŽUPANU

Příprava: 40 minut  * Porce: dle potřeby

  • středně velká křehká jablka
  • balíček chlazeného listového těsta
  • ostraňovač jádřinců a formička na lístek
  • lupínky mandlí a vanilkový cukr na posypání
  • vejce na potření

Náplň

  • rybízová zavařenina
  • sušené brusinky
  • nasekané ořechy a pár jader vcelku
  • troška rumu

1. Loupač jablek upevněte pomocí přísavky na rovnou pracovní desku. Ze strojku odstraňte nůž na plátkování a vykrojení jádřince (nepracuji s ním). Posunutím obloukového nože si zvolte tloušťku okrajované slupky. Z bodců na konci hřídele sejměte kryt, odjistěte hřídel, aby s ní šlo posunout směrem od obloukového nože a jablko napíchněte. Hřídel zajistěte a pomocí otáčení kličky začněte jablko ořezávat. Přítlak ramínka řezacího nože lze rovněž regulovat. Je to potřeba pro různý objem jablíček. To zjistíte citem po okrájení několika různých jablek.

2.  V misce smíchejte ingredience pro náplň. Měla by být hustá a z jablka příliš nevytékat. Z jablek vykrojte jádřince a lžičkou přesuňte náplň dovnitř. Troubu vyhřejte na 180 °C.

3. Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte z něj čtverce o straně zhruba 16-17 cm, záleží na velikosti jablek. Naplněné jablko přeneste doprostřed čtverce a všechny čtyři cípy zajistěte nahoře smáčknutím. Je řada způsobů, jak jablíčko zabalit. Může vypadat jako měšec, těsto lze stisknout do tvaru šátečku apod. Požívám svůj způsob, který je patrný na videu.

4. Ze zbytků těsta vykrojte 2-3 lístky pro každé jablíčko. Nemáte-li formičku, vykrojte je nožem. Upevněte je na vrcholu jablka. Všechny porce přesuňte na máslem vymaštěný pečicí papír, povrch potřete prošlehaným vejcem a dozdobte mandlovými lupínky.

5. Plech vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut, nebo do té doby, než začne být těsto propečené a zlatavé. Pokud by jablíčka shora hnědla, zakryjte je kouskem pečicího papíru.

Ještě horká jablka pocukrujte. Je to třeba, protože ingredience nejsou nijak sladké. Podávejte ještě teplé, ale pozor na pusu.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Všechno fungovalo. Zkoušela jsem i plátkování a je to také fajn. Z jablka jsem sice nevytvořila spirálu vcelku (měla jsem hodně křehká jablka), ale myslím, že o to nejde. Na hřídeli vám zůstane nabodnutý čistý jádřinec. Loupač oceníte při zpracování většího množství jablek, ušetří vám spoustu času. Také čištění obstálo. Všechno hned opláchnete a malé zbytky dužniny, která zaleze pod nůž, jsem vystrčila pomocí špejle. Jen dávejte pozor na prsty, protože řezací nože jsou opravdu ostré. Ke kovovým výrobkům mám důvěru, protože jsou stabilní a něco vydrží. Při své krátké exkurzi jsem nenalezla žádný problém. Za mě má loupač tři hvězdy!

razitko_03

2 Comments

  1. Saša napsal:

    To je přímo nálož receptů – některé znám, ale děkuju za připomenutí. Pochvala mě nemine, tak musím pochválit i vás. Děkuju moc – staráte se o nás moc hezky a také nabídka zboží je zajímavá.

  2. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím Sašo,
    poděkování vás nemine :o) a potěšení je na naší straně. Je milé vědět, že naše práce má smysl. A já běžím nachystat nějaké silvestrovské pečení…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.