ČAJ S BRUSINKAMI A ZÁZVOREM PROTI NACHLAZENÍ

ROZMAZLUJME SE
31.1.2018
ZBRUSU NOVÉ POTAHY V ROMANTICKÉM STYLU
5.2.2018

stuha_ruzova

Reaguji na to, že se na nás žene chřipková epidemie. Jakmile zachytím tuto zprávu, mořím rodinu podpůrnými prostředky, abychom vydrželi vzpřímení.

Když už se ale přihodí, a musíte koukat na svět naležato z teplých peřin, zpříjemněte si stonání kvalitním a dobrým čajem. Určitě znáte systém servírování čaje z kompletu Tea For One. Řekla bych, že byl vymyšlen pro docela jiné chvíle – pro chvíle pohody. Nicméně v uslzeném období mezi kapesníky, tvoří soukromá pyramidka konvičky s romantickým čajovým šálkem takový záchranný ostrůvek. Do konvičky se vejdou přesně dvě porce čaje a tak jsem i recepturu připravila na chlup akorát. Horký čaj v konvičce krásně nahřeje šálek umístěný pod ní, zatímco uzavřená konvička zachová veškeré aroma. Trojdílný komplet je praktický na servírování i prostorově úsporný. K celoročně hojně využívaným pomocníkům v kuchyni u nás patří také elektrický lis na citrusy. V podstatě je stále v jednom kole. Doporučuji ho.

Nápoj obsahuje černý čaj pro povzbuzení, a pro zdraví podíl šťávy z brusinek (tu si musíte koupit) a podíl čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče. Nechybí samozřejmě vylouhovaný čerstvý zázvor. Kdo ho máte v oblibě, víte, jak cennou složkou je v položkách našeho jídelníčku. Pochopitelně nezbývá než dodat, že pokud si tento čaj uvaříte včas, zdraví a spokojení, opravdu si ho vychutnáte. A možná vás vyzbrojí vitaminy, podobně jako domácí zázvorový sirup, a dokáže vás zbavit bacilů. Další informace naleznete pod článkem.

stuha_ruzova

ČAJ S BRUSINKAMI A ZÁZVOREM

Příprava: 15 minut *  Získáte: 2 šálky čaje celkem o objemu 450 ml

  • 350 ml brusinkového nektaru bez konzervantů (např. Hello)
  • 3 cm zázvoru, nakrájeného na tenké plátky
  • 1 plná lžíce sypaného čaje Earl Grey
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 pomeranč, středně velký a sladký
  • plátky citronu, z chemicky neošetřeného plodu

1. Brusinkovou šťávu nalijte do kastrůlku, přidejte plátky zázvoru a pomalu přiveďte k varu. Okamžitě vypněte hořák a do tekutiny přisypte čaj a cukr. Promíchejte, kastrůlek těsně přikryjte a nechte v klidu 10 minut.

2. Mezitím z pomeranče vylisujte šťávu a nechte ji stranou. Vylouhovaný čaj nalijte přes husté sítko do konvice a teprve teď přilijte pomerančovou šťávu. Konvičku uzavřete, aby čaj zůstal teplý. Podávejte s kolečkem citronu.

konvicka1

Brusinkovou šťávu nevařte, jen ji přiveďte k varu. Po přidání zázvoru a čajových lístků s cukrem, hrnec dobře zakryjte, aby čaj zůstal teplý. Ještě ho totiž za chvilku naředíte pomerančovou šťávou. Cukru dávám 1 plnou lžíci, ale oslaďte si podle své chuti.

konvicka2

Takto vypadá komplet konvičky s šálkem a talířkem zdobený magnolií (v galerii naleznete ještě další tvary a dekory). Hotový čaj je třeba rychle přecedit, a to přímo do konvice, aby nevychladl. Nakonec přilijte šťávu z pomeranče a ihned servírujte. Pomerančová šťáva tekutinu mírně zakalí, ale čaj je voňavý a zůstane krásně červený.

Ještě pár informací:

  • Pomerančovou šťávu nevařte, zbavili byste ji cenného vitaminu C.
  • Zázvor má výrazné antioxidační schopnosti, pomáhá v prevenci srdečních onemocnění a rakoviny. Je ideální do horkých ovocných moštů, do pečiva, pikantních polévek i do dušených pokrmů.
  • Brusinky posilují imunitní systém, ochraňují pojivovou tkáň a napomáhají při léčbě močového ústrojí, které bývá při zánětech a velkém prochladnutí často zasaženo. Mimo to obsahují kyselinu listovou příznivě ovlivňující paměť. Protože var její účinky částečně ničí, je třeba šťávu pouze přivést k bodu varu, nechat krátce probublat a hned vypnout.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.