VIŠŇOVÉ A MERUŇKOVÉ KOBLÍŽKY

CUKRÁRNA V KUCHYNI
27.4.2016
VESELÉ KOLÍČKY
29.4.2016

stuha_ruzova

Tahle domácí pochoutka nemá obdoby. Však se také koblihy smaží po celém světě. Mají různá pojmenování, liší se podobou, ale u nás budou každopádně nejchutnější. Užijte si je. Vždyť je děláme možná jednou, dvakrát do roka.

Základem je kynuté těsto. Krásně se s ním pracuje, výborně kyne a je dokonale pružné. Tento rodinný recept se u nás přechovává léta a nedám na něj dopustit. Je postavený na 1 kg mouky, takže si ho nejspíš vydělíte dvěma. Koblihy se pekly po ukončení postního období. Zcela logicky patřily ke kalorickým jídlům; ještě horké se obalovaly v cukru, až se na nich vytvořila tvrdá sladká krusta. Nejchutnější jsou koblihy ještě teplé. Pamatuji, že jsem si několikrát popálila jazyk, když jsem podcenila teplotu zavařeniny uvnitř. Moje maminka dělala polovinu těsta s pikantní višňovou zavařeninou a polovinu s meruňkami. Protože jsem se nemohla rozhodnout, která kobliha je lepší, spořádala jsem jich na posezení také třináct!

Koblihy jsme vykrajovali hrnečkem. Ale doba pokročila, a tak možná uvítáte šikovného pomocníka – zubaté tvořítko na koblížky, pomocí kterého se obě poloviny koblihy krásně spojí dohromady. Oceníte to, protože není nic nepříjemnějšího, než vytékající zavařenina do horkého oleje na smažení, který se tím znehodnotí. Mimo to jde práce rychle od ruky a za okamžik máte plnou mísu nadýchaných koblih se světlými proužky kolem pasu.

stuha_ruzova

VIŠŇOVÉ A MERUŇKOVÉ KOBLIHY

Příprava: 30 minut * Z poloviční dávky usmažíte: asi 30 koblih

  • 1/2 l mléka
  • 60 g droždí
  • 100 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 6 – 8 žloutků
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 5 lžic rumu
  • citronová kůra
  • lžička soli
  • zavařenina, nejlépe višňová a meruňková
  • řepkový olej na smažení

speciální vykrajovátko

Všechny suroviny by měly mít stejnou teplotu. Zadělávalo se ručně, tak předávám tak, jak se recept u nás traduje (i když samozřejmě proháním robota). Smažilo se na přepuštěném másle. Můžete použít řepkový olej, ale nenechte ho zcela rozpálit.

1. V části vlahého mléka zmlaďte droždí s trochou cukru a mouky. Kvásek nechte vzejít, asi 10 min.

2. Máslo utřete s cukrem do pěny, přidejte žloutky. Pak přidejte mouku, rum, vzešlý kvásek, citronovou kůru a zbytek mléka se solí. Vypracujte vláčné těsto a nechte kynout zaprášené moukou asi 1 hod pod utěrkou.

3. Těsto rozválejte na placku silnou asi 0,5 cm a vykrájejte kolečka. Přidejte lžičku zavařeniny (do části koblih světlou, do části tmavou), přiklopte druhým kolečkem a prsty lehce smáčkněte po obvodu. Okraj spojte a oddělte tvořítkem.

4. Velký kastrol naplňte asi do poloviny tukem nebo olejem. Skutečně nešetřete. Koblihy plavou, takže by na každé z nich měl zůstat žluťoučký proužek. Smažení jde poměrně rychle, proto pečlivě hlídejte a koblížky obracejte pouze jednou.  Usmažené koblihy uložte do misky vystlané kuchyňskými papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný tuk.

5. Ještě horké koblihy obalte v cukru smíchaném s vanilkou, případně je pouze mírně pocukrujte. Myslím, že úplně stačí sladká zavařenina.

koblizky1

Těsto se vzdouvá jako vzducholoď, koblížky budou nejspíš v pořádku. Tak já nevím, možná jsou přece jen lepší ty meruňkové…

koblizky2

Vykrajovátko je geniální. Nejen, že s ním vykrojíte kolečka, ale pak je krásně spojíte dohromady. Jak vidíte, těsto stále kyne a kyne, takže nechte vytvarované koblížky chvíli na válu, aby se před smažením nafoukly. Pro spoj je to zatěžkávací zkouška, ale docela dobře vydrží.

koblihovac

Takto vypadá tvořítko zblízka. Jednoduše vykrojí kolečka na koblihy a dobře je spojí dohromady. Pracujete-li v teple, těsto stále kyne pod rukama, takže se kolečka rychle zvětšují. Přiznávám, že jsem okraje každé koblihy mírně stlačila k sobě a teprve pak těsto stiskla tvořítkem a ořízla. Dle výrobce to není nutné.

Koblihy smažím zároveň s prvními třešňovými květy v zahradách. Je to moje soukromá oslava třešní a višní, které bezmezně miluji. Dietu si naplánuji až potom!

stuha_ruzova

4 Comments

  1. Ludmila Kučerová napsal:

    Je lepší plnit koblihy před smažením, protože v již usmažených zůstává dírka a při jídle může marmeláda vytékat.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Kučerová,
    také jsem příznivcem plnění koblih před smažením, viz foto postup. Ale na druhé straně, kdo se chce vyhnout vytékající marmeládě do oleje při smažení (vždycky se mi to stane, a nadávám), je možné koblihy plnit poté. Třeba čokoláda a pudinkový krém se do usmažených koblih vpraví lépe. Ovšem máte pravdu, dírky jsou zákeřné :o)

  3. Zdenka napsal:

    Moje maminka plnila koblihy rumovou pralinkou

  4. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Zdeňko,
    skvělá zpráva, děkujeme za ni. Určitě nebudu jediná, kdo vaši radu s chutí vyzkouší :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.