Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Období zrajícího ovoce vybízí nejen k jeho přímé konzumaci, ale i k vyrábění všemožných dobrot. Protože nastávají vedra, a tím pádem i čas zmrzlinových dezertů, vyzkoušejte výtečnou třešňovou či višňovou omáčku, která vás nadchne svou chutí i konzistencí.
K její výrobě nepoužívám klasickou želatinu (v níž by ovoce ztuhlo), ale obyčejnou bramborovou moučku. Tento super rychlý trik vykouzlí jakousi vláčnou omáčku, v které vypadají třešně a višně jako pod sklem. Takto upravené ovoce si můžete připravit do chladničky a používat k přelití ovocných koláčů, bábovek nebo zmrzliny. Samozřejmě doporučuji na prvním místě višně. Želé je pikantnější a receptura počítá i s malým kalíškem mandlového likéru (Amaretto, nemusí být). Ale dětem možná bude želé chutnat víc ze slaďoučkých třešní v krásném poháru.
V každém případě k přípravě omáčky budete potřebujete důležitého pomocníka, který vám pomůže z ovoce odstranit pecky. Rychle, snadno a bez toho, že byste plody nějak zvlášť poničili. Chystáte-li se na zavařování, musíte mít vypeckovávač třešní!
TESTUJEME VYPECKOVÁVAČ TŘEŠNÍ
V akci vypadá takto. Je to docela malý předmět, ale nesmírně užitečný. Do otvoru vložíte třešni a stlačením bílého puntíku nahoře ponoříte píst do ovoce. Pecka se odporoučí do nádobky dole, kterou po naplnění oddělíte a vyklopíte. Původně jsem si myslela, že je to nepraktické, protože budu nádobku odmontovávat příliš často. Ale pecek se tam vejde kupodivu dost. Pokud chcete vypeckovat mísu ovoce na bublaninu nebo na tuto omáčku, tento nástroj je naprosto ideální. Na talířku pak vidíte, že se zralé a šťavnaté třešně nijak neponičily. Po pístu zůstal pouze otvor v podobě křížku. Ještě něco – doporučuji dávat třešně do vypeckovávače tak, jak rostou na stromě. Otvorem po stopce směrem vzhůru.
JDEME NA TO Třešně, či višně omyjte a vypeckujte podle předchozího návodu. Zde vidíte veškeré suroviny, které budete pro přípravu omáčky potřebovat. Pokud se rozhodnete pro přidání alkoholu, pak se jedná o Amaretto, ale rovněž můžete přidat višňový likér. Recept naleznete v závěru článku.
JAKO POD SKLEM Ničeho se neobávejte, takhle krásně se vám to povede napoprvé. Na lžíci vidíte, jak omáčka krásně želíruje.
SMETANOVÁ ZMRZLINA S ČOKOLÁDOVÝMI VLOČKAMI Višně a čokoláda prostě patří k sobě. Pokud držíte dietu, honem obrázek přeskočte. Želé můžete přidat ke zmrzlině i v horkém stavu, já dávám přednost vychlazenému. Pokud si chcete udělat želé do zásoby, lze ho klasickým způsobem zavařit do malých skleniček.
VIŠNĚ / TŘEŠNĚ V ŽELÉ
Příprava: 40 minut
1. Ovoce dejte do kastrolku, přidejte cukr a pomalu zahřívejte až višně začnou pouštět šťávu. Směs stále míchejte, až se cukr dokonale rozpustí. Mělo by to trvat asi 10 minut.
2. Když začne směs bublat, plamen stáhněte, a přidejte bramborovou moučku rozmíchanou ve 3 lžících chladné vody. Želé rychle promíchejte, přidejte lžíci citronové šťávy a případně trošku alkoholu, povařte 1 min a odstavte.
Podávejte se zmrzlinou nebo na čokoládovém dortu se šlehačkou.
SEČTENO A PODTRŽENO
Myslím, že není co dodat. Vyrobeno, snědeno, spokojenost náramná. Můj starý vypeckovávač je velkokapacitní, vyplatí se s ním pracovat při větším zavařování, ale během roku zabírá místo ve skříňce. Ovoce je žel jen jednou ročně. Při takovémto rychlém vaření je výše použitý nástroj moc fajn. V šuplíku ho pomalu ani nenajdete a je stále po ruce. Napadlo mě totiž, že ho použiji i na olivy a určitě napíši, jak to dopadlo. U mě má vypeckovávač plný počet hvězd.