NAKLÁDANÝ HERMELÍN S PASTOU ZE SUŠENÝCH RAJČAT

15.9.2017
5x ZE STARÉHO NOVÉ
20.9.2017

stuha_zelena

Nakládaný sýr patří k pochoutkám, které má rád snad úplně každý. Připravuje se na sto způsobů, nakládá do všech druhů olejů, patří k němu pikantnost i jemnost.

Pro přípravu této pochoutky se používá sýr typu hermelín s bílou plísní na povrchu, který je českou obdobou francouzského sýra camembert. U sýrů tohoto typu je nejdůležitější doba zrání. Totéž platí u naloženého sýra. V žádném případě jeho konzumaci neuspěchejte. Aby sýry vypadaly lákavě, když je podáte na stůl, pořiďte si na ně pěknou zavařovací sklenici s dobře těsnícím víčkem – např. Karo, obsah 0,5 l.

Měla by být tak velká, aby se do ní vešlo tolik porcí, kolik obvykle plánujete. Pokud ji dobře zaplníte, nespotřebuje hermelín ani velké množství oleje. Pochutnejte si na typicky české specialitě, a pak zase sklenici uložte pro další použití. Nejspíš nebude dlouho zahálet…

stuha_zelena

NAKLÁDANÝ HERMELÍN S PASTOU ZE SUŠENÝCH RAJČÁTEK

Příprava: 45 minut * Získáte: do uvedené 0,5 l sklenice se vejdou 3 porce

Pasta na 5-6 ks sýrů

  • chilli paprička zbavená semínek, nadrobno nakrájená
  • 5 stroužků česneku
  • 5-6 ks sušených rajčat
  • lžička kapar (nemusí být)
  • sůl
  • zakápnout olejem z rajčátek

Do sklenice

  • asi 150 ml řepkového oleje, případně slunečnicového, nebo mix s olivovým

Naložení sýrů 

  • 5-6 sýrů typu hermelín, použila jsem Stříbrňáky (množsví do 2 sklenic)

dále na 1 sklenici:

  • 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 1 červená cibule nakrájená na tenká kolečka
  • 2 lžičky směsi pepřů
  • 1 lžička nového koření
  • 4 bobkové listy
  • kousek naložené kapie
  • snítka rozmarýnu 

1. Suroviny na pastu nakrájejte a rozmixujte. Olej z rajčátek použijte v takovém množství, aby byla pasta vláčná, ale kompaktní – viz druhé foto.

2. Středně zralé sýry rozkrojte, spodní část namažte pastou, přiklopte a spojte dvěma párátky. Lépe se pak vyndávají ze sklenic a nerozpadnou se.

3. Do láhve nalijte na dva prsty oleje, vhoďte trochu koření a začněte vrstvit sýry proložené zeleninou a kořením. Pokud tvar sklenice nevyhovuje, můžete jeden ze sýrů rozkrájet na trojúhelníky a vyplnit jimi volná místa.

Sklenice zakápněte olejem až nahoru, zavíčkujte a nechte 3 dny zrát nejprve v pokojové teplotě, pak 5 dní v chladničce. Sýr podávejte k dobrému, chuťově výraznému vínu.

hermelin1

Sýry se u nás prodávají pod nejrůznějšími názvy. Jistě máte mezi nimi své oblíbence. Použila jsem Stříbrňáky, protože mají menší průměr, a pěkně se vejdou do sklenic. Je fakt, že jako předkrm jsou přesně akorát. Volná místa ve sklenici zaplním zeleninou. Je také výborná.

hermelin2

Příprava pasty ze sušených rajčátek vás trošku zdrží, ale sýry tak velice dobře ochutíte. Míra pikantnosti je jen na vás. O ostřejší chutě se postará jak koření, tak i chilli papričky. Zkrátka podle vaší pusy. Do sklenice nejprve nasypu trochu koření, česnek i kolečka feferonek, a zbytkem ještě proložím sýry.

Nechte si chutnat!


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *