VEPŘOVÉ PELMENĚ KROK ZA KROKEM

NÁVOD NA KRÁSNĚ SLOŽENÉ RUČNÍKY
13.3.2025
CO NAVAŘIT DOPŘEDU DO MRAZÁKU?
19.3.2025

Plněné těstoviny máme většinou spojené s Itálií a jejich tortelinami, v různým obměnách je ale zná velký kus Evropy i světa. V Polsku to jsou pirožky, ve východní Evropě pelmeně a vareniky.

Plněné těstoviny patří i do české kuchyně, byť u nás se dělávaly plněné spíš nasladko. Polské pirožky jsou podobné východoevropským varenikům – plní se šťouchanými bramborami či houbami nebo taky obojím, Poláci svoje pierogy milují a plní je vším možným včetně sladkých náplní v podobě tvarohu a povidel dodnes, co rodina, to recept. Balí se obvykle jako malé taštičky a i v českých obchodech na ně koupíte různě velká tvořítka, já jedním takovým větším dělám i tyhle dalamánkové kapsy.

Pelmeně tvarem vypadají jako zmiňované italské tortellini a jsou typické pro východoevropskou kuchyni, vaří se na Ukrajině, v Rusku i třeba v Bulharsku, Moldavsku, kavkazských zemích a jejich obdoba se dělá i v Číně a Koree. Prapůvodně ale pochází z dalekého Uralu, od národa Udmurtů. Název pelmeně je vlastně zkomolenina udmurtského peľnjaň (пельняань), což znamená „chléb ve tvaru ucha“. Nebo to aspoň tvrdí wikipedie. Teď ale nechme zeměpis a etymologii stranou a pojďme si je uvařit.

Ruční výroba je pracná, ale s těmi z obchodu se absolutně nedají srovnat. Když do ruky dostanete trochu cviku, půjde vám to pak už rychle a ideální je připravit si je do zásoby do mrazáku. Tam je budete mít vždy po ruce jako neodolatelně dobrou, chutnou a výživnou večeři hotovou za pár minut.

pelmene-4

PELMENĚ S VEPŘOVÝM MASEM

Příprava: 50 minut
Získáte: 3–4 porce

  • 1 vejce
  • 3 hrnky (200 ml) polohrubé mouky
  • 1 hrnek vroucí vody
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl

Náplň

  • 400 g vepřového masa
  • ½ cibule
  • sůl a pepř

Na vaření a k podávání

  • bobkový list
  • ½ cibule
  • zakysaná smetana
  • smažená cibulka
pelmene-1

Těsto je klasické těstovinové, z mouky a vajec. Jako náplň se obvykle používá jemně mleté vepřové

1. Vepřové maso (ideální je třeba plec) velmi jemně namelte. Pokud máte mlýnek doma, namelte maso 2x a rovnou můžete přidat i cibuli; pokud maso mleté už kupujete, vidličkou jej dobře utřete dohladka a přimíchejte jemně nakrájenou cibuli. Podle chuti osolte a opepřete.

2. Těsto zadělejte jednoduše tak, že všechny suroviny smícháte dohromady a rukama (nebo v robotu s K-metlou) vypracujete jednolité těsto. To překryjte poklicí nebo sáčkem a nechte asi 20 minut odpočívat, aby se rozvinul lepek a s těstem se pak dobře pracovalo.

pelmene-2

Rozválené kolečko naplňte, překlopte a konce spojte k sobě

3. Z kousku těsta vyválejte váleček o průměru asi 2 cm. Z něj vždy odkrojte asi 3mm plátek, který rozválejte na malý kruh o průměru asi 5 cm. Doprostřed dejte lžičkou hromádku masa, překlopte a okraje mokrými prsty slepte k sobě: vznikne malá kapsička. Její vrcholy slepte k sobě: pelmeně je hotová.

4. Připravené, ať už čerstvé nebo zamražené, pelmeně vařte ve vroucí osolené vodě asi 7 minut. Když do vody přidáte kousek cibule a bobkový list, budou ještě chutnější.

pelmene-3

Tradičně se pelmeně podávají se zakysanou smetanou, já je miluju i se smaženou cibulkou

5. Pelmeně vařte po částech, aby se k sobě zbytečně neslepily. Platí to zejména pro ty mražené: když jich do vroucí vody vložíte moc naráz, ta se příliš ochladí a bude trvat příliš dlouho, než opět začne vřít – a to těstovinám chuťově příliš nesvědčí.

6. Uvařené pelmeně vyjměte a promíchejte s kouskem másla, aby se neslepily. Aby nevychladly, než se dovaří další várka, využijte termomísu, která je udrží teplé poměrně dlouho. Podávejte se zakysanou smetanou nebo zmiňovanou cibulkou, skvělé budou určitě i se špenátem.

Termomísa s poklicí TERMO bílá

Termomísa v elegantní perleťové barvě udrží vaše pokrmy při požadované teplotě ještě dlouho po dokončení přípravy, k čemuž pomáhá i praktické zavírání: výčnělky na víku pootočením jednoduše zasunete do držadel mísy: okolní chlad (nebo naopak teplo) se tak dovnitř jen tak nedostanou. Termomísu využijete k udržení teploty pokrmů, které se musí připravovat na etapy, ať už jsou to tyto pelmeně nebo třeba grilované maso, ocení ji i opozdilí strávníci nebo ti, kdo si rádi přidávají; v létě si v ní můžete uchovat v relativním chladu salát k masu nebo třeba točenou zmrzlinu po cestě domů. :-)

  • 3 různé velikosti (1,1 l, 2,2 l, 3,9 l)
  • Materiál: nerez, plast
  • Vhodné do myčky nádobí: ne

Je libo termomísu s oblíbeným dekorem?

Je libo další skvělé těstoviny?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *