Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Domácího pečiva není nikdy dost a kapsy plněné něčím dobrým – třeba kysaným zelím – se navíc dají použít jako skvělá svačinka do práce či na výlet.
Nedávno mě v obchodě zaujaly jakési kapsy plněné kysaným zelím, a protože jej mám opravdu moc ráda, bylo jasné, že si něco takového budu muset upéct i doma. Nakonec volba padla na dalamánky se škvarky, protože zelí a slanina k sobě prostě skvěle ladí.
Nevýhodou dalamánkového těsta je to, že kvůli použití chlebové mouky oproti klasické bílé pšenici dlouho kynou, na chuti to ale vynahradí a v mezičase můžete uvařit polévku, uklidit v kuchyni nebo si prostě na chvíli „dát nohy nahoru“ a přečíst si kousek knížky.
Příprava: 35 minut + kynutí + pečení
Získáte: asi 20 kousků
1. Ve velké míse smíchejte oba druhy mouky, přidejte kousek sádla, sůl, droždí a zalijte mlékem. Dochuťte trochou kmínu a jemně nakrájenými škvarky a v robotu zadělejte hutné a tuhé těsto. To přikryjte čistou utěrkou, aby neosychalo, a uložte na teplé místo. Tam nechte asi 2 hodiny kynout. Těsto nijak zásadně nezvýší objem, ale na dotek ucítíte, jak je kypré a jak změklo.
2. Troubu zapněte na 200 °C. Z nakynutého těsta odkrajujte kousky, které vždy rozválejte na asi 2 mm silný plát, z nějž vykrajujte kruh o průměru asi 10–12 cm, záleží, jak chcete mít kapsy velké. Já na ně mám formičku, stačí ale do středu vykrojeného kruhu dát trochu kysaného zelí, okraje zevnitř potřít vodou, kruh překlopit na polovinu a okraje k sobě přimáčknout. Aby lépe držely (a lépe vypadaly), můžete je ještě pomačkat vidličkou.
Náš tip: Chcete mít zelnou náplň dotaženou k dokonalosti? Smíchejte zelí nejdřív s cibulkou osmahnutou dozlatova na sádle, případně přidejte jemně nakrájenou slaninu. Náplň ale můžete použít i bez zelí nebo z těsta tvarovat jen klasické dalamánky.
3. Hotové kapsy klaďte s dostatečným rozestupem na plech vyložený pečicím papírem. Nechte asi 10 minut nakynout, potřete rozšlehaným vejcem a posypte trochou kvalitního voňavého kmínu.
4. Pečte v rozpálené troubě asi 20 minut dozlatova. Podávejte trochu zchladlé, ať si o horké zelí nespálíte jazyk. :-)
Mohlo by se vám hodit
Domácí pečivo se sádlem a škvarky je nej