JAK SPRÁVNĚ UVAŘIT VEJCE

DOMÁCÍ LEDOVÁ ČOKOLÁDA
10.4.2017
6 OTÁZEK KOLEM STOLOVÁNÍ
12.4.2017

Jejda, to zas bude vajec v kuchyni. Do pečení, do nádivek, do tlačenek, pro koledníky… Protože výživoví experti právě otočili praporek, a pro změnu kážou: „Jezte vejce, jsou zdravá!”, letos si jich užijeme bez obav.

Ono to s tím cholesterolem vážně není tak zlé. Ruku na srdce, kolik dalších vroubků máme v jídelníčku na svědomí. V tuto chvíli jsem pro, říct si, co je na vejcích cenné a stojí za povšimnutí, protože jsou před námi milé jarní svátky, kde se bez vajec prostě neobejdeme. Takže, oprašte stojánky na vejce, vylovte ze šuplíků recepty na pomazánky a honem vytvořte nějaké termo čepičky, ať vám snídaně nevystydne. A nezapomeňte se mrknout do našeho e-shopu, kde jsou spousty prima snídaňových doplňků.

Nebojme se vajec:

  • jíme je proto, že jsou zkrátka zdravá; obsahují mnoho cenných vitamínů – především A (zrak), D (vstřebávání vápníku), B12 (krvetvorba), a další. Odborníci se shodují na tom, že 1 vejce denně je pro zdravého člověka naprosto v normě, někteří dokonce připouštějí 3 kusy. Půjdeme-li tou první cestou, zřejmě těch 7 vajec týdně ani nesníte, i když musíte myslet na to, že vajíčka jsou obsažena v celé řadě potravin, které si koupíte hotové
  • vejce sice mají vysoký obsah cholesterolu (kolem 170 mg), ale rozumná konzumace vajec již zvýšenou hladinu cholesterolu v těle neovlivní; je však pochopitelné, že u nemocných lidí je tu třeba zdvižený prst v podobě varování a následně omezení konzumace vajec
  • bílek obsahuje velké množství proteinu, ale důležité výživové látky jsou právě ve žloutku, měli byste tedy jíst oboje; pokud se cíleně vrhnete na proteinovou dietu, pak jezte jen bílky, které podporují úbytek tuků a k tomu zvyšují podíl svalové hmoty
  • vejce stále patří do dietního jídelníčku vedoucího ke snížení hmotnosti; popravdě obsahují hodně tuku (1 kus asi 4-5 g), ale na druhé straně také potřebné bílkoviny a pokrmy vytvořené z vajec vás na dlouho zdravě zasytí; spočítat si příjem kalorií z dobrého jídla pak nebude problém

Jak uvařit vejce?

Naměkko – Vyberte si kastrůlek, do kterého se vejce stoprocentně potopí, a přiveďte v něm vodu k varu. Jakmile je plná bublinek, vložte do ní vejce. Pozor – neměla by být přímo z lednice, ale ponechte je předtím v pokojové teplotě. S vejci neházejte, nebo je nejspíš nakřápnete. Pěkně jedno po druhém dejte na lžíci a vložte pod hladinu a na dně vypusťte. Vařte 5 minut. Výsledkem by měl být zpevněný bílek a zcela tekutý žloutek. Nyní důležité – vejce prudce ochlaďte pod studenou vodou. Dělám to tak, že horkou vodu sliji, do kastrůlku načerpám studenou a několikrát ji vyměním. Když do ní mohu dát prst a je docela vlažná (vejce jí předají své poslední teplo), už nechám obsah v klidu.

Nahniličku – Tak to postupujte úplně stejně, ale vařte o 1-2 minutky déle, podle velikosti vajec. Při přípravě vajec si skutečně čas stopněte, jinak vás od hrnku něco odvede a uvaříte tenisáky, alespoň to se mi stává pravidelně. Správně byste měli mít ve vejci pevný bílek a žloutek, který je zkraje zpevněný a uvnitř tekutý. Vejce se provaří postupně – od skořápky dovnitř. Vejce opět prudce ochlaďte.

Natvrdo – Opět je začátek stejný, ale vejce ve vodě vařte o další 1-2 minutky déle, celkem tedy 8-9 minut podle toho, kolik cm má vejce v pase.


vejce2

1  Luxusní kalíšek na uvařená vejce  Kdo  z vás má rád vejce naměkko, víte, jak je nepříjemné jíst je vychladlé. Pořiďte si silikonový stojánek, který je bezpečně uchová v teple. Na zbytku talířku se elegantně zbavíte skořápek.

vejce 1

2  Skoro krasličky  Pondělí velikonoční se neobejde bez kraslic. Pokud se půvabným malým dílkům z vyfouknutých skořápek nevěnujete, rychle a jednoduše si zkrášlete na tvrdo uvařená vejce, nachystaná k snídani. Jistě víte, že kdo tento den nesní alespoň jedno vejce, nebude po zbytek roku zdráv. Vejce ozdobte třeba koupenými obtisky, nebo vezměte do ruky fix a skořápky pomalujte obličejíky, čumáčky zvířátek apod. Prostřený stůl bude plný optimizmu.

vejce3

3 Umíte správně uvařit vejce natvrdo?  Zkuste to s budíčkem nebo stopkami v ruce, informace naleznete výše. Pro mě je největší bojovka sehnat před svátky bílá vejce, připadají mi na stole tak pěkná, že je někdy ani nenazdobím. Místo toho je můžete servírovat třeba ve formě na bábovku. Stanou se součástí jednoduchého květinového aranžmá, kterým si ozdobíte střed slavnostně prostřeného stolu.

vejce4

4  Teplé košilky  Termo obaly na vejce si vyrobíte ze silné plsti, z textilu podloženého vatelínem, ale také si je můžete uháčkovat. Baví mě roztomilé kýče, a tu a tam je roztrousím po bytě, kde většinou každého přinutí k úsměvu. No, dobře, někdy k shovívavému, ale myslím, že každý důvod k úsměvu je fajn :o)

vejce_ptaci

5  Dětem pro radost  Všechny se těší na koledu a milion sladkostí. Ptáte se, jak v takový den dostat do dětí rozumnou snídani? Zavřete se na okamžik do kuchyně a z obyčejného vařeného vejce vytvořte zábavný obrázek. Uvidíte, že to dětem půjde lépe.

Recepty na vaječné pochoutky a další informace o vejcích naleznete zde. Přeji vám nádherné svátky!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.