TUČŇÁCI Z MOZZARELLY

JEŽÍŠKU, PŘEJI SI…
23.12.2015
NOVOROČNÍ PEČENÝ ČAJ
4.1.2016

stuha_ruzova

Toto není můj nápad. Kamarádka Pavlína ho objevila kdesi na internetu a moc hezky ztvárnila. Od té doby každý rok připravuji podobně pár jednohubek. Je to taková jednoduchá skládačka a perfektně se hodí na Silvestra, kdy je vítaná každá legrace.

Z tučňáčků jsou nadšené hlavně děti, ale nemohu říct, že by jim černé olivy nějak zvlášť chutnaly. Nenapadá mě však, jak jinak nahradit tučňákům frak. Nám, dospělým, chutnají velmi dobře; s olivami se výborně doplňuje mozzarella. Bříška tučňáků totiž tvoří mozzarellové třešinky. Jsou to drobné kousky lahodného měkkého sýra, které se prodávají v plastové vaničce v nálevu ze syrovátky. Jsou přesně tak malé, jak je třeba. Rovněž olivy si připravte menšího tvaru a kupte si odpeckované, protože do kruhového výřezu pak krásně vklouzne klínek zobáčku z mrkve.

K jednohubkám podávám toustový chléb s jemnou bylinkovou nebo sýrovou pomazánkou. Můžete ji nastříkat pomocí silikonového sáčku s ozdobnými nástavci. Nechte si chutnat a hlavně – skvěle se bavte!

stuha_ruzova

JEDNOHUBKY S TUČŇÁKY

Příprava: ½ hodiny * Připravíte: cca 16 ks (dle balení mozzarelly)

  • 2 velké mrkve
  • 1 balení mozzarellových třešinek
  • sklenice vypeckovaných černých oliv
  • ozdobná párátka, nůž

1. Mrkev oloupejte a nakrájejte na vyšší, rovná kolečka. Z každého vykrojte malý klínek. Vyberte olivu na hlavičku a klínek vložte do kruhového výřezu.

2. Kuličky mozzarelly jsou někdy šišaté, takže mírně skrojte základnu, aby tučňák stál rovně. Zužující tvar kuličky dejte k budoucí hlavičce.

3. Připravenou olivu s klínkem mrkve, která tvoří zobák, postavte na kuličku sýra a vše, včetně kolečka mrkve spojte párátkem.

4. Další olivu podélně rozřízněte na poloviny a pak na čtvrtiny. Dvě čtvrtky přiložte k bokům tučňáka a chvíli držte. Křidélka si většinou dají říct, a drží.

tucnaci1

Zde vidíte postup – nejprve vykrojím mrkvičku (z klínku vznikne zobák), mozzarellu dám na nožky a spolu s hlavou vše zpevním párátkem. Zbývá jen přitisknout křidélka. A fešák ve fraku je na světě!

Přeji vám veselého Silvestra a pořádný skok do nového roku!

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.