TŘI NÁPADY PRO UBROUSKY A RYCHLÉ LETNÍ STOLOVÁNÍ

NOVÉ ORIGINÁLNÍ KOLEKCE POTAHŮ NA SEDACÍ NÁBYTEK PŘINÁŠÍ ŘADU INOVACÍ
12.7.2024
RŮŽE V PLNÉM KVĚTU: JAK SI JE UŽÍT CO NEJVÍC?
17.7.2024

Také v horkém létě, kdy utíkáme do náruče každičkého stínu, si užíváme posezení u dobrého jídla a jiskrných drinků. K nápaditému prostírání se hodí jakákoli drobnost, kterou najdete kolem svého příbytku, ať domácího či dovolenkového.

Jen nechystejte nic zásadního, nic komplikovaného. O dovolené se chceme bavit, a víc než kdy jindy zpomalit, a vychutnat si dlouho očekávané volné dny. Taky se moc těším. Ale teď vám ještě chci předat tipy na skládání ubrousků pro chvíle u stolu, kdy vám záleží na tom, jak přivítáte své hosty.

Slíbila jsem, že to nebude nic složitého, co byste se museli pracně učit. Na našem blogu je toto téma častým hostem a tak o nápady není nouze. Dnes polehoučku vycházejte jen s tím, co vás momentálně napadne...

Ke stolování naleznete na decoDomáckém e-shopu řadu potřebného nádobí, servírovacího náčiní i textilu. Stačí jen nahlédnout.

TRÁVA

Pokud právě nesedíte uprostřed písčité pláže, tráva je všude. Jakkoli nedomrlá vedrem, i tak ze sebe vydá alespoň pár kvetoucích stvolů. U horkem rozpáleného stolu není třeba vytvářet květinová aranžmá. Stačí, když pár kvítků jen tak položíte mezi talíře.

UBROUSEK: Může být papírový v pastelové barvě, může být klasický textilní pro chvíle významnější. Všimněte si, že když dáte na stůl bílé damaškové ubrousky, každý je poctěn. Nebývá to na denním pořádku: 

  • vyžehlený ubrousek složte do tvaru čtverce a ještě ho přehněte napolovic 
  • úzkou stužku provlékněte domácím nebo kupovaným sladkým či slaným pečivem podle toho, co budete servírovat; hodí se k polévce, salátu nebo k ovoci  
  • otevřenou horní část ubrousku převažte stužkou, přičemž skládanku mírně stáhněte
  • do každého talíře naaranžujte jeden ubrousek
VZDUCH

Křehké bílé aranžmá zvolte pro klasicky prostřený stůl s bílými talíři. Inspiroval mě skleněný servis EBRO, který pasuje k létu víc jak výjimečně. Ocenila jsem, že nepostrádá ani mísu na saláty, bramborové přílohy nebo pečená masa. Vzdušnosti a zmíněné křehkosti bude vyhovovat jednoduchý dekor z několika stébel obilí i suchých travin. Tentokrát přírodniny můžete umístit i do vázy, kde rozhodně nezvadnou.

UBROUSEK: Zde by byla škoda porušit celkový dojem dalšími barvami. Zůstaňte u bílých látkových ubrousků, ale i tady mohou být z kvalitního papírového materiálu, jen musejí být dostatečně velké. Pracovala jsem s ubrouskem o rozměru 38 × 38 cm: 

  • ubrousek složte na čtvrtinu, položte ho před sebe otevřenými cípy nahoru
  • doprostřed vložte dalamánek nebo libovolné pečivo podlouhlého tvaru
  • přes sebe přeložte pravý a levý cíp, pak zvedněte spodní cíp ubrousku vzhůru a celek převažte jutovou stuhou
  • stuhu dozdobte nasbíranými peříčky a pod pečivo zasuňte příbor
VODA

Sada sklenic v ubrouscích zcela zmizí, ale každý po té své okamžitě sáhne, jakmile usedne ke stolu. Vedro panuje veliké a dodržovat pitný režim je důležité. Po ruce zůstane jen ubrousek a velká chuť na něco dobrého, studeného a mokrého. K dozdobení stolu přineste všechny poklady, které jste si v přírodě nasbírali. Drobné lastury a suvenýry z romantických destinací potěší i toho, kdo letos ještě nevytáhl paty. (V pozadí titulní fotografie bavlněná plážová osuška KORMIDLO)

UBROUSEK: Tentokrát budete potřebovat ubrousky kruhového tvaru o průměru 30 cm. Nemáte-li podobné, vystřihněte je z bílého plátna a okraje jednoduše oentlujte bílou nití. Sada se doma hodí, protože budete mít k dispozici zase něco jiného. Kulaté ubrousky používám také pro vystlání košíků na pečivo:

  • ubrousek přehněte podél středové osy, vznikne půlkruh
  • omotejte jím nízkou sklenici na vodu (např. TOKYO, viz níže), vzadu horní půlkruh přehněte asi 3 - 4 cm směrem dolů, spodní nechte být
  • vpředu přes sebe přeložte pravou a pak levou stranu ubrousku a celek zajistěte omotáním provázku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *