Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Jednoduchý drožďový chléb pečený ve formě vám udělá radost k snídani i na prosluněném jarním výletě. Sendviče s masem a zeleninou zastoupí i oběd.
Většinou si píšete o rychlovky. Tak tady je další, dnes zaměřená na pečení chleba. Než se pustíte do chlebů s kvasem, jejichž příprava je přinejmenším zdlouhavá (časem do tajů proniknete, to je jisté), mám tu tip pro naprosté začátečníky. Nemáte-li s pečením chleba mnoho zkušeností, zde vás čeká pouze rychlá práce s robotem.....a pečení. Kynutí, o které se postará instantní droždí, se nepočítá. Trvá jen půlhodinu a tu využijete minimálním úklidem své kuchyně.
Toustové chleby jsou kypré, měkké a nadýchané. Přesně takový tento chléb je, pouze je střižen v tmavém provedení díky celozrnné špaldové mouce, která dodá těstu zmíněnou kyprost i maličko oříškové příchuti. Ovesné a špaldové vločky plus chia semínka přidávám jako pravidelný bonus pro zdraví.
Příprava: 20 minut + 30 minut kynutí * Získáte: chléb do formy velké 30 × 12 cm
1. Do mísy robotu dejte suché ingredience - prosetou mouku, sůl, 2 rovné lžičky sušeného droždí, 50 g ovesných vloček a chia semínka. Jakmile je smísíte, udělejte důlek a přilijte vlažnou vodu s rozpuštěným cukrem.
2. Hnětacími háky pomalu zpracujte těsto. Zprvu bude lepivé a řídké. Stěrkou jej oddělte od stěn mísy, zvyšte otáčky a těsto propracujte, až bude soudržné a přestane lepit na stěny. Trvá to asi 2 - 3 minuty.
3. Mezitím formu vyložte pečicím papírem a hotové hladké těsto do ní přesuňte. Formu nechte na teplém místě bez průvanu, přikryjte ji teplou utěrkou. Těsto nakyne už za 30 - 35 minut, vystoupí až nad okraj této formy. Nezapomeňte vyhřát troubu na 200 °C.
4. Nakynutý chléb potřete olejem, hustě zasypejte špaldovými vločkami a jemně poprašte moukou. Dejte péct na 35 - 40 minut, až povrch zezlátne.
5. Chléb pomocí přesahujícího papíru vyjměte a zkontrolujte propečení poklepem na spodní stranu. Pokud chléb zní dutě, je propečený. Pokud ne, nechte ho ještě chvilku v troubě péct bez formy a papíru, jen na roštu. Docílíte křupavé kůrčičky po všech stranách.
Po vychladnutí na mřížce můžete chléb rozkrájet na tenké plátky a naplnit dle chuti.
Tyto základní ingredience máte běžně v kuchyni, takže si chléb můžete upéct, kdykoli vás napadne. Vloček je v současné době výběr převeliký, takže zkoušejte, zda raději žitné, špaldové, ovesné, pohankové, rýžové a mnohé další. Ve zdravém jídelníčku by chybět neměly, ať už z nich děláte kaše, lívance, pomazánky, drobenku, müsli, knedlíčky, či je přidáváte do pečiva. Do těsta, které chci jen nakypřit, přidávám ovesné, které jsou drobné a jemné, velké vločky - špaldové, žitné apod. zase vypadají rustikálněji na povrchu pečiva.
Chia semínka, kromě toho, že patří k superpotravinám, udělají pro vás v řídkém chlebovém těstě službu - vstřebají část vlhkosti a těsto se stane kompaktní a vláčné.
TIP: Ještě přidávám tip na skvělé, dobře těsnící kuchyňské dózy LOFT, které pozvolna zaplňují mou kuchyň. Na e-shopu je naleznete také v bílém provedení.
Zapékací formy CULINARIA ORANGE nabízíme ve třech provedeních. Ve tvaru srnčího hřbetu (v němž jsem toustový chléb upekla) můžete dále připravovat nákypy, perník i makovec, aspiky nebo skvělé masové nádivky. Formy ve tvaru pekáčků se budou hodit na zapékané brambůrky, těstoviny všeho ochucení, slané cuketové koláče apod.
TIP: K pečení chleba, který se vyhoupne až nad formu, používám pečicí papír. Za přečnívající okraje pak mohu horkým chlebem dobře manipulovat. Chléb se v tomto případě natolik dobře propekl, že jsem ho nemusela dopékat vyjmutý z formy. Ale pokaždé to může být jiné, uvidíte.
Toustový chléb je měkký a poddajný, přesně tak, abyste ho mohli pořádně naplnit a smáčknout do pusy. Nechte si chutnat, třeba někde na víkendovém výletě.