TEST STRUHADLA + TIP NA ZELENINU DO POLÉVKY

OSTRÝ NŮŽ – ZÁKLAD KUCHYNĚ
13.9.2024
VINOBRANÍ (NEJEN) NA TALÍŘI
18.9.2024

Zhruba před rokem jsem na našem eshopu objevila struhadlo, které je tak trochu i multifunkční kráječ na všechno, z čeho potřebujete mít hranolky, nudličky nebo tenké plátky. Za ten rok jsem jej použila nespočetněkrát a tak ho dnes lépe představím i vám.

Zázrak, o kterém dnes budu psát, se jmenuje Livington Turbo Cut. Na první pohled zaujme netradičním vzhledem, ale vzhledem k tomu, že mám omezenou hybnost ruky, mě zaujal ještě jednou věcí: funguje bez použití síly a nikde se netočí klikou.

Struhadlo Livington Turbo Cut rychle a jednoduše nakrouhá zeleninu na plátky či nudličky a třeba z brambor vytvoří krásné pravidelné hranolky bez použití elektřiny. Tuto všestrannost mu umožňují 3 režimy krájení, 8 různých nastavení tloušťky a z toho plynoucích 24 kombinací řezání. Tloušťku plátku, resp. hranolky, můžete nastavit mezi 0,5 až 8 mm, dvěma posuvníky pak nastavíte jemné nebo hrubé krájení. Vaše prsty jsou díky chrániči přitom vždy v bezpečí. Na spodní části krouhače jsou přísavky, které zajišťují dobrou stabilitu. Ostré čepele zeleninu krájí jako gilotina: funguje na principu pístu, který se opakovaně s jen minimálním vynaložením síly stlačuje.

Jsem z těch, kdo měli to štěstí, že až do dospělosti měli nejen babičky a dědečky, ale taky prababičku, ke které jsem ještě na střední škole ráda jezdila na prázdniny. A tahle moje prababička dělala úplně skvělé ovocné knedlíky a taky mě naučila, jak zpracovat úrodu kořenové zeleniny a uchovat ji na zimu. Krájela ji na kostičky, kterými plnila umělá střeva a tyhle „tlačenky“ pak ukládala do mrazáku na zimu. Výhoda zeleninových tlačenek je v tom, že se velmi snadno používají. Prostě ji vyndáte z mrazáku, ukrojíte potřebné množství  a zbytek vložíte hezky v kuse do sáčku a zase zavřete do bezpečí mrazáku.

Možná vám to zní stejně banálně jako používání klasických sáčků, ale není tomu tak. Jakmile totiž odebírám zeleninu ze sáčku, zelenina nebo případné krystalky ledu se mi vždy odrobí všude kolem – a tento nepořádek při odkrojení a uložení prostě odpadá. 

TEST STRUHADLA + TIP NA ZELENINU DO POLÉVKY

ZELENINOVÉ TLAČENKY JSOU HOTOVÉ DO PÁR MINUT

Co všechno lze na krouhači dělat?

  • Zeleninu do polévky jde samozřejmě nastrouhat, ale takové kousky jsou velmi drobné, nebo ji krájet ručně, jenže to dá spoustu práce. Z krouhače Linvington Turbo cut je jeden kousek jako druhý, ať už krájíte mrkev, celer nebo petržel. Na polévkovou zeleninu doporučuji používat oba posuvníky, aby hranolky byly opravdu úzké, a tloušťku kolečkem nastavit zhruba na dvojku. Stejně tak lze krouhat třeba hranolky červené řepy na zavařování.
  • Při použití pouze červeného posuvníku a tloušťce nastavené zhruba na čtyřku budou i bramborové hranolky jedna jako druhá – přesně jako z obchodu.
  • Zvykla jsem si na něm dělat i míchané saláty, např. z mrkve, kedlubny a ledového salátu nebo klasický zelný coleslaw. Díky variabilitě šířky i tloušťky si jednoduše nastavíte jakoukoliv velikost.
  • Pokud nepoužijete ani jeden posuvník, budete krájet libovolně tenké plátky. To využijete třeba při krouhání pórku na silné špalíčky k masu nebo naopak tenkých koleček cibule do burgerů či do salátu. Perfektně funguje i na krájení řapíkatého celeru, ledového salátu, tenkých koleček ředkviček, řepy i mrkve, zeleniny na domácí chipsy.

Asi je vám jasné, že struhadlu-krouhači Livington Turbo Cut nemůžu udělit nic jiného než tři hvězdičky. Jeho používání je opravdu snadné a naprosto bez námahy. Krájet, sekat či krouhat zvládne prakticky jakoukoliv zeleninu a úhlednost hotových kousků je opravdu dechberoucí. Součástí balení je i praktická škrabka na zeleninu ve tvaru Y, která je skvělá zejména na očištění zeleniny podlouhlých tvarů, jako je salátová okurka, mrkev nebo petržel, oblíbila jsem si ho ale i na brambory nebo řepu, je totiž opravdu ostré. Struhadlo jde velmi dobře složit a nezabere tak příliš místa, podavač na zeleninu a chránič na prsty jsou vyšší, ale rovněž se vejdou do běžné zásuvky. Jediné drobné mínus je čištění, které je i s použitím se struhadlem dodávané tyčinky trochu obtížnější, ale to je daň za to, že je velmi ergonomické při použití a zelenina ani prsty nikde nekloužou: právě v těchto drážkách zbytky zeleniny někdy ulpívají. Krouhač jinak stačí opláchnout a vložit jej do myčky. Jen předem doporučuji kartáčkem očistit největší nečistoty, které by mohly myčku ucpat.

1 komentáře

  1. Monika napsal:

    …Výhoda zeleninových tlačenek je v tom, že se velmi snadno používají. Prostě ji vyndáte z mrazáku, ukrojíte potřebné množství a zbytek…
    to potřebné množství krájíte čím? Pilkou, sekerou?
    A teď prosím ještě tu o Karkulce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *