TEPLO PO TĚLE I PO DUŠI

5 BOŽSKÝCH KRÉMŮ DO DORTŮ A CUKROVÍ
12.12.2017
ŠTĚDROVEČERNÍ STŮL S PANETTONE
14.12.2017

Leckde pořádně přituhuje, a konec konců máme před sebou ještě pořádně dlouhé období chladu. Navzdory aktivnímu životu se náš metabolizmus v zimním období zpomaluje, a častěji cítíme potřebu schoulit se do tepla.

Tento pocit souvisí s tím, že vyžadujeme více klidu a odpočinku, než v teplejších měsících. Cítíme se ospalí a nejraději bychom se poddali hibernaci a probrali se až s prvním sluníčkem. Citlivým řešením je ekoterapie, zjednodušeně řečeno, čas strávený v přírodě. Vědci z několika oborů zjistili, že doba, po kterou pobýváme v přírodě, nám nejen zlepšuje fyzické zdraví, ale také snižuje sociální izolaci a zvyšuje sebeúctu. Plánování a organizování výletů, byť jen do okolí, s sebou nese komunikaci s vnějším světem. K tomu je třeba v tento čas přijmout fakt, že jít ven – často i v nepohodě – chce trochu sebezapření. Zkrátka se obalte několika vrstvami navíc, použijte krém proti mrazu, a hurá do přírody. Určitě tam nebudete sami.

A kdyby na vás dotíraly ještě nějaké pocity sklíčenosti, jsou tu ještě teplé peřiny a pokrývky, horké hrnky s voňavým čajem, teplá světélka svíček – a také přátelé, s kterými vás pojí spřízněnost a upřímnost:

  • Skandinávci říkají: „Není špatné počasí, je jen špatné oblečení.” – O tom, že máte mít na sobě více vrstev, samozřejmě víte. Ale možná nevíte, že když si nevezmete čepici, uteče vám z těla 20 % tepla, a je jedno, jak jste okolo navlečení. Nemluvě o tom, že si ničíte vlasy, které vysychají a následně elektrizují. Aby nedocházelo k teplotním ztrátám, nezapomínejte tedy na čepice a rukavice.
  • Nenahraditelné ovečky – Ovčí vlna je pro své termoregulační vlastnosti nenahraditelná. Kromě toho, že vám vlněné výrobky nabídnou okamžité teplo, hebkost, i možnost využití pro alergiky, má čistá vlna i určitou samočisticí schopnost. Pořiďte si hřejivé vesty, bačkory i pantofle, a pokud se chcete do měkkých beránků zabalit celí, pak si pořiďte deku s polštářem v lehounké a prací imitaci kožíšku.
  • Než vyrazíte – Abyste dobře oblékli děti i sebe, měli byste vědět, co se děje za okny. Opatřete si spolehlivý digitální teploměr, který můžete mít kdekoli v bytě. Je bezdrátový a reaguje na každou změnu venkovní teploty.  A pokud je tepla v těle moc, pak mějte po ruce přesný teploměr tělesné teploty. Tam, kde jsou děti, bude v zimním období v permanenci.
  • Když něco zabolí – Pomůže opět teplo. Je to konejšivá první pomoc při všech příznacích neduhů. Bederní páteř, močový měchýř, ztuhlé a namožené svaly, tomu všemu pomůže intenzivní teplo. Sami dobře víte, co vás kde trápí. Pořiďte si kvalitní bederní pás z ovčí vlny, vysoké bačkory, vyhřívací láhev, chlupaté polštáře za záda, zkrátka vše, co zvýší komfort vašeho domácího odpočinku.
  • Teplo pro pohodu – Nelze zapomenout na volné chvíle, kdy si jen uvaříte horký čaj do svého oblíbeného šálku a zavrtáte se do podušek. Patří to k zimě i k pocitu, že sami pro sebe uděláte něco příjemného. A pokud jen vyběhnete do okolí na krátkou procházku, pak nezapomeňte, že si s sebou můžete vzít termohrnek s oblíbenou kávou nebo se svařákem. Venku totiž všechno chutná nejlíp…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.