SWEET CHILLI OMÁČKA KE KUŘECÍMU MASU

BARVY V BYTĚ VII: HNĚDÁ
1.9.2021
BROSKVE NA DVA ZPŮSOBY
6.9.2021

Sladká a pálivá omáčka, kterou všichni známe pod anglickým názvem, oblétla svět. I my jsme jí ochotně propadli.

Znáte, že? Prodává ji většina asijských obchůdků, ale chcete-li si ji udělat zdravěji, zavřete se na chvíli v kuchyni. Říkám - zavřete se, protože, kdo ji dělá opravdu zostra, pálí tam i vzduch. Ale nebojte se. Můj recept je tak akorát a kloní se spíš k thajské kuchyni; přidávám do něj porci ananasu, je krásně sladkokyselá s pálivostí mírnou, aby kuřecí maso (k němuž je vynikající) vyzdvihla a nepřebila. 

To jen na úvod, podstatné je, že si omáčku vyrobíte za chviličku a můžete ji samozřejmě podávat hned, čerstvou, nebo ji uschovat v uzavřených lahvičkách v lednici. Sweet chilli patří mezi klasické chilli omáčky. Její základ tvoří červená paprika plus chilli papričky. Je jich celá řada, ale nemusíte sáhnout po těch nejostřejších, nejčastěji potkáte papričky Rawit. Celkovou chuť omáčky pak doplňuje česnek. Ještě dvě pochutiny doporučuji neošidit - a to je tapiokový škrob a rýžový ocet. Obojí se vám bude v kuchyni hodit.

Tyto papričky obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, který při kontaktu se sliznicí vyvolává pocit pálení. Po jejich konzumaci se vám zrychlí metabolismus, což by mohli uvítat ti, kteří se chystají zhubnout :o) Odborně se obsah kapsaicinu měří Scovilleho stupnicí (SHU). Pro měření se používá roztok z paprik, cukru a vody, do něhož se přidává voda tak dlouho, dokud pálivost nevymizí, ale přesnější jsou speciální přístroje. Na pálivost papriček má vliv způsob pěstování, teplota, vzdušná vlhkost i místo, odkud pocházejí. Při sklizni se běžně stává, že některé papričky pálí, jak se očekává a některé vůbec, s čímž bojují pěstírny s druhy cayenne, jalapeño a padrone. Z toho vyplývá, že i vaše omáčka může být jednou docela dost ostrá a podruhé zcela nevinná.  

Příprava: 30 minut * Získáte: 3 malé skleničky

  • 100 g kapie, nakrájené na kostičky
  • 3 chilli papričky, i se semínky
  • 3 velké stroužky česneku, nakrájené 
  • 50 g ananasu, čerstvého nebo kompotovaného
  • 100 ml vody
  • 150 g bílého cukru
  • 100 ml rýžového octa
  • 1 lžička soli
  • 1 plná lžička tapiokového škrobu
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžička citronové šťávy

1. Do chopperu vložte nakrájenou kapii, přidejte nakrájené chilli i se semínky (chcete-li mírnou chuť, pak bez semínek), česnek a nakrájený ananas. Přilijte 100 ml vody a vše nahrubo rozmixujte.

2. Směs přesuňte do rendlíku, přidejte cukr, ocet a sůl, přiveďte k bodu varu a vařte 5 minut. Pozor - nenaklánějte se nad rendlík, výpary pálí.

3. Mezitím si připravte škrob rozmíchaný ve 3 lžících studené vody a poté, co omáčka 5 minut vařila, jej přidejte do základu. Promíchejte, omáčku krátce povařte do zhoustnutí a plamen vypněte. Přidejte citronovou šťávu.

4. Omáčku nalijte do suchých vypařených skleniček a zavíčkujte. Zavařujte 20 minut při teplotě 80 °C nebo omáčku zkonzumujte začerstva. Bez sterilizace vydrží v lednici minimálně 3 týdny.

Při krájení chilli papriček doporučuji používat rukavice. I po důkladném umytí rukou si můžete dotykem podráždit sliznici úst nebo očí. Máte-li možnost použít sladký čerstvý ananas, neváhejte, ale když není k dostání, nahraďte ho kompotovaným. Také jsem upozorňovala na tapiokový škrob získávaný z kořene rostliny manioka, kterou byste nalezli v Jižní Americe:

Tapiokový škrob se používá stejně jako u nás bramborový nebo kukuřičný škrob. Je bezlepkový a lehce stravitelný, obsahuje však dost jednoduchých sacharidů, takže je kaloričtější. Vhodné jsou kombinace s bezlepkovými moukami. Škrob má neutrální chuť a vynikající pekařské vlastnosti. Plnohodnotně nahradí běžnou pšeničnou mouku, přičemž pečivo z něj je velmi jemné a vláčné, méně se drolí a vydrží déle než běžné pečivo. Určitě se vyplatí mít ho v kuchyni.

Omáčka bude mít výrazně oranžovou barvu. Teď čeká na zahuštění škrobem a po zavaření přidejte ještě lžičku citronové šťávy. Poštěstilo se mi koupit neošetřené citrony ze Sorrenta, takže v kuchyni přibyla další nádherná vůně. Když už jsem u kyselosti, ještě poznámka k rýžovému octu - pokud ho nemáte, nahraďte ho vinným octem. Výsledná omáčka bude trochu jemnější. Čekáte-li však na chuť omáčky, která bude co nejpodobnější kupované, pak zvolte zmíněné ingredience.

Omáčka je výtečná k bílému masu, k zelenině i salátům s kuřecím masem. Upečte třeba mísu kuřecích paliček a užijte si víkend s nádechem babího léta. A nezapomeňte na kamarády. Omáčka v pěkné sklenici je dobrým tipem na dárek z vaší kuchyně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.