Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Máte-li v oblibě sušené bylinné čaje, vyzkoušejte také sušené ovocné. Jsou přímými konkurenty pečených čajů, ale dají ještě méně práce.
Sušení ovoce bylo v minulosti nejen variantou jak ho uchovat na zimu, ale také umožňovalo dosladit si skromný pokrm. Sušené kousky si zachovají veškeré živiny a ztrátou tekutin také příjemně zesládnou. Dnes sušené meruňky, švestky nebo křížaly z jablek a hrušek vhodně nahrazují nezdravé sladkosti a ještě z nich můžeme vyrobit spoustu skvělých dobrot od müsli tyčinek, rýžovníků, rozinek do pečených těst i samotných sušenek (vše naleznete v receptech na blogu).
Nejrychlejším pomocníkem při sušení ovoce bývají elektrické sušičky. Většina ovoce obsahuje hodně šťávy, což prodlužuje dobu sušení - počítejte tak s 8 - 12 hodinami. Sušičky fungují spolehlivě a veškerou práci urychlí, přitom na jednotlivá síta lze uložit rozdílné potraviny a jen je kontrolovat. Obecně platí, že správně usušené ovoce působí měkce na skus, ale už neobsahuje žádnou šťávu. Do směsí sušených ovocných čajů jsou zapotřebí drobné kousky ovoce, ale doporučuji nasušit dílky a plátky, protože se s nimi lépe manipuluje, a teprve v závěru je rozkrájet nadrobno. Prosušené malé kousky by vám mřížkami sít propadávaly.
Ať už si namícháte sušený ovocný čaj jednodruhový či směs laděnou třeba do exotických chutí, stále ještě máte možnost ovocnou složkou obohatit svůj oblíbený černý čaj. Výsledkem budete příjemně překvapeni. Právě teď, kdy nás podzimní chlad častěji zahání domů, vytáhněte svou oblíbenou čajovou soupravu a připravte si dobrý čaj. A nezapomeňte, že sklenice připravená pro přátele, bude kdykoli vítaným dárkem.
SUŠENÝ OVOCNÝ ČAJ
Použité ovoce
Dochucení
Namíchání vlastní směsi
RECEPT
Kamarádka sušička se touto dobou nezastaví. Stále vrní v kuchyni, protože suším přebytky ze zahrádky, vyrábím rozinky, křížaly na Vánoce. Trochu od každého se hodí právě pro přípravu sušeného ovocného čaje.
TIP: K rozdělení velkých kousků ovoce do ovocné směsi používám nůžky. Jakkoli je to podivné, jedny mám stabilně vyčleněné pro kuchyňské práce. Stříhám s nimi i těsto.
Dárky z kuchyně přijímají kamarádi s velkou chutí. A to doslova. Nejprve je otestuji na rodině, a pak je dostanou i ostatní :o) Ovocnou směs si namíchejte napoprvé v malé dávce. Když vám bude chutnat, recept použijte i napříště. Sušený ovocný čaj předávám ve skleničkách, směs s černým čajem dávám do plechovek. Oba druhy však uchovávejte v temnu a suchu.
Sadu porcelánových hrnků KYOTO jsem využila pro servírování scezeného ovocného čaje, ale vychutnáte si v ní i čerstvě uvařenou kávu. Je to skvělý tip na dárek, k němuž lze přiřadit také jídelní soupravu ve stejném dekoru, rovněž inspirovanou kvetoucí krajinou Japonska. Porcelán je vhodný do myčky nádobí i do mikrovlnky.
SADA HRNKŮ KYOTO, 6× šálek o objemu 100 ml, 6× podšálek
SADA JÍDELNÍCH TALÍŘŮ KYOTO, 6× hluboký talíř o průměru 21 cm, 6× mělký talíř o průměru 27 cm, 6× dezertní talíř o průměru 19 cm