STUDENÁ KÁVA NEBOLI COLD BREW COFFEE NENÍ KÁVA LEDOVÁ

ZÚTULŇOVACÍ VÝZVA – den sedmý
3.8.2024
VODA & OHEŇ: NEJKRÁSNĚJŠÍ LETNÍ SVÍCNY
7.8.2024

Pokud pochybujete, že studená voda plus káva nepůjde dohromady, mýlíte se. Možná jste tak silnou kávu dosud nepili!

Veškeré tajemství je v přípravě, k níž vlastně nepotřebujete žádné zvláštní vybavení. Jediné co musíte mít po ruce je hrubě namletá čerstvá káva a velká sklenice. V horkých dnech lahodný nápoj oceníte víc než očekáváte. Uzavřenou sklenici s kávou uložte do lednice a užijte si toho, že je kdykoli pohotově připravena k servírování. Upíjet můžete celý týden, ale garantuji, že se s ní vypořádáte mnohem dřív.

O co se vlastně jedná? Všichni kávomilové cold breff cofee znají a také přípravy dalších letních káv mají v malíčku. Už jsme si také spolu pochutnávali na:

V těchto i podobných případech příprava kávy končí okamžitou konzumací. Tak tomu u studené kávy není. Musíte se obrnit trpělivostí a kávu si nezapomenout připravit předem. Ochutnáte ji totiž až za 12 - 16, ale i 24 hodin. Čím déle vydržíte, tím víc budete odměněni. Chutí i překvapivou silou nápoje. Jedná se o opravdu silný nápoj, chuťově vyrovnaný a čistý, ale nic nebrání tomu, abyste si ho zředili ledem i spoustou našlehaného mléka.

Pokud jste zvědaví, nebudu napínat, jen ještě vyzdvihnu další důležitá fakta - za prvé tato káva připravená ve studené vodě bude oplývat spoustou aromatických sloučenin, které se jinak horkou vodou zničí, ale zde se plně rozvinou - a za druhé oleje a dráždivé kyseliny v kávových zrnech obsažené se ve studené vodě nevylouhují a tak po tomto nápoji rádi sáhnou lidé s citlivým žaludkem. Navzdory tomu, že káva může být velice silná, bez obtíží ji stráví.

Příprava: 15 minut + 24 hod extrakce * Získáte: 1 l kávy

  • 100 g čerstvé kvalitní kávy, namleté nahrubo
  • 1 l studené vody, je-li třeba, pak filtrované
  • láhev s víčkem / french press a potravinová fólie
  • vanilka na dochucení (nemusí být)

1.  Kávová zrna namelte nahrubo, stejně jako když připravujete kávu do french pressu. Přesuňte ji do velké sklenice nebo do litrového french pressu.

2. Odstátou studenou vodu pak pomaličku nalijte na kávu. Směs promíchejte, chcete-li, přidejte vanilku a nádobu uzavřete. Sklenici připraveným víčkem, french press pomocí potravinové fólie, aby otevřenou hubičkou dovnitř nevnikal vzduch. Nápoj přesuňte do lednice, přičemž platí, že čím máte nastavenou nižší teplotu, tím delší bude doba extrakce. Kávu nechte v klidu ideálně 16 hodin, ale můžete ji nechat i do druhého dne.

3. Poslední úkon je filtrace. Buď přes jemné sítko, papírový filtr nebo použijte praktický píst french pressu. Kávu nechte v lednici a můžete ji upíjet až 1 týden.

Tak extrémně jednoduchou přípravu jste asi u žádného receptu nečetli. Skutečně potřebujete pouze studenou vodu a kvalitní kávu se středním až tmavým stupněm pražení. Kávu namelte těsně před přípravou nápoje, aby si zachovala veškeré aromatické složky. Vidíte, že je hodně hrubá a tak je to v pořádku. Studenou kohoutkovou vodu nechte odstát, máte-li výrazně chlorovanou vodu, je lepší ji přefiltrovat.

Díky studené vodě se v kávě rozvinou chutě, které při běžném spaření v nápoji nenajdete. Také nebude tak hořká, jako když necháte spařenou kávu nevědomky déle odstát. Studenou kávu nechte pracovat minimálně 12 hodin, uvádí se, že 16 hodin je tak akorát. Zkoušejte. V každém případě bude vaše káva postrádat kyselost, která obvykle dráždí žaludek.

Na druhé straně velké množství kávy na 1 l tekutiny i delší doba extrakce se postará o to, že nápoj bude obsahovat mnohem více kofeinu než můžete být zvyklí. Pro srovnání to bývá až o třetinu víc než u klasického espressa.

Zásadní rozdíl mezi ledovými kávami s různými příchutěmi, zmrzlinou apod. a studenou kávou je v tom, že  prvním případě je základem silné espresso připravené tradičním spařením kávy horkou vodou, zatímco studenou kávu připravíte extrahováním kávových zrn studenou vodou. Jak vyplývá z textu, platí pravidlo - čím nižší teplotu vody a chlazení použijete, tím delší musí být vyluhování. Kávu nemusíte pít s ledem, stačí jen ji vyndat z lednice a podávat s plátkem limetky. V zahraničí se s hotovým nápojem setkáte i ve specializovaných obchodech, kde však bude obsahovat i nějakou tu konzervační látku navíc. Rozhodně nápoj stojí za vyzkoušení v domácích podmínkách, kde víte, co pijete.

TIP NA ZÁVĚR: Pokud sladíte, přidejte si studené našlehané mléko a kostky speciálního cukru Coffe sugar s karamelovou příchutí (na obr. vlevo). Kostičky jsou lisované z hnědého moučkového cukru, takže se bleskurychle rozpouštějí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *