Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Italské těstoviny, to nejsou jen nudle a špagety, přesto jsou špagety jedny z nejoblíbenějších. Zkuste je využít trochu jinak a to díky nové formě na pečení.
Těstoviny ve spojení s italskou kuchyní máme všichni rádi. Nejčastěji připravujeme špagety, jejichž úprava je natolik rozmanitá, že můžeme jíst každý týden jiné. Dokonce z nich vznikne i slaný dort. Možná jste podobnou úpravu nezkoušeli, tak tady je jedna snadná, rychlá a chutná. Ale i tady platí, že můžete experimentovat podle svého. Důležité je, uvařit těstoviny správně:
Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: dort o průměru 22 cm
1. Na pánev dejte 2 lžíce oleje a kostičky slaniny, a krátce je opečte.
2. Do hrnce dejte vařit vodu, osolte ji a vložte špagety. Hlídejte, aby byly uvařené do poloměkka. Trvá to asi 3-4 minuty. Ke konci přidejte mrazený hrášek. Špagety vložte do mísy, přidejte 2 lžíce oleje a promíchejte je s trochou soli a pepře.
3. Mezitím vložte do mísy robotu zakysanou smetanu a vejce, a 5 minut šlehejte na nejvyšší otáčky. Vznikne našlehaná pěna.
4. Pěnu osolte, opepřete a přimíchejte do ní slaninu, vše okořeňte oreganem. Připravené špagety s hráškem promíchejte s touto směsí, přidejte nastrouhanou goudu. Troubu vyhřejte na 200 °C / 175 °C horkovzduch.
5. Formu vymažte máslem a vysypejte ji strouhankou. Polovinu špaget do ní urovnejte, přidejte sekaná rajčata a zakryjte je druhou polovinou špaget. Dávka vyjde přesně do výše formy. Povrch pokapejte lžící oleje.
6. Dort dejte péct do spodní části trouby na 40 minut, až povrch zezlátne. Že je dort dostatečně propečený uvidíte v okamžiku, kdy se jeho okraj odtáhnou od boků formy.
Podávejte se směsí listového salátu s citronovým olejem.
Do dortu používám libovou slaninu. Na objem špaget jí není tolik, ale dá jim více chuti, než klasická šunka. Vaječné pěny je opravdu hodně, ale ve spojení s nastrouhanou goudou vznikne potřebná hustá omáčka, která dort dochutí, zpevní a zachová jeho tvar. Budete-li si v létě pěstovat čerstvé oregano, neváhejte ho použít. Sušené oregano před použitím trochu promněte v dlaních, aby se rozvonělo.
Dortová forma MARISSA (více v galerii pod článkem) kterou jsem použila, mě příjemně překvapila. Vypadá fortelně, ale je lehounká, protože je zhotovená z hliníkové slitiny, a její nepřilnavý povrch zafungoval na sto procent. Přece jen jsem napoprvé pochybovala, že špageťák vyklouzne bez úhony ven. Připravená směs je přece jen hodně něco jiného, než třené těsto. Tady jsem ještě ve fázi napětí a vytvářím rajčatovou náplň, která celý dort provoní.
Nejen, že forma nezklamala a dort se výborně vyklopil ven, ale navíc zůstal uvnitř nadýchaný a perfektně se upekl na povrchu. Mohu jen doporučit. Za týden formu vyzkouším na tradiční valentýnský dort...