Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Znáte skvělé těsto na pizzu, které vám nakyne v lednici? Vyzkoušejte ho, nikdy se nic nepokazí.
Nový rok se přihnal rychlostí blesku, ale bude to zřejmě ještě chvíli trvat, než se vše vrátí do vyježděných kolejí. Nakonec to nikdo z nás tak úplně nechce. Stačí jen rámec, který nám pomůže udržet směr, ale ledacos může být jinak. Naplánujme si, že určitě budeme úspěšnější, šikovnější a tím pádem spokojenější se vším, čeho jsme dosáhli. Nejužitečnější je, zajímat se o vše, čeho se v životě účastníme, protože nové poznatky a zkušenosti jsou záchranným lanem pro zdravě fungující mysl.
Teď mě ovšem nenapadá, jakým oslím můstkem se mám dostat do kuchyně ke kynutému těstu? Nejspíš jsem v novoročním rozpoložení chtěla říct, že se celý život učíme nové věci. A tak, i když máme své zaběhané rituály, stojí zato vyzkoušet cokoli nového a nepoznaného. Například v kuchyni je odezva okamžitá a velice příjemná - čeká vás dobré jídlo.
Ať se vám celý rok všechno daří, a protože rok 2022 provází kreativita, rodinná pospolitost i společné budování a zařizování hezkého domova, budeme se k tomu snažit přispět měrou vrchovatou, ať už užitečnými informacemi, tak i zbrusu novým zbožím, které průběžně nalézáte na e-shopu decoDoma.
Příprava: 20 minut + zdobení * Získáte: 3 ks pizzy o průměru 32 cm
Těsto
Smetanový základ - pro 3 ks pizzy
Náplň - pro 1 ks pizzy
1. Mouku prosejte do mísy robotu, přidejte droždí a směs promíchejte. Přilijte vlažnou vodu, přidejte olej a sůl. Zapněte motor na malé a pak střední otáčky a vytvořte vláčné těsto. Přesuňte ho na vál a s minimem mouky propracujte rukama. Vytvořte bochánek, vložte ho do misky vytřené olejem a přikryjte víkem. Mísu vložte do lednice a ponechte ji tam do druhého dne.
2. Druhý den vytvořte smetanový základ - Veškeré ingredience smíchejte, prošlehejte metličkou, ochutnejte a dosolte dle chuti. Těsto vyjměte z lednice a nechte ho na válu dýchat.
3. Připravte náplň - Na rozpálenou pánev dejte lžící oleje, prohřejte ji a zprudka opečte okořeněné kuřecí maso nakrájené na nudličky; vyjměte ho ven. Plamen ztlumte, na pánev dejte špenátové listy, přidejte plátky česneku a 1 lžíci smetany, a špenát nechte krátce zavadnout. Troubu vyhřejte na 230 °C (horkovzduch), 230 - 250 (horní a spodní ohřev).
4. Mezitím těsto rozdělte na 3 části a z první vyválejte placku potřebné velikosti. Přesuňte ji na kulatý plech opatřený pečicím papírem. Placku potřete 4 lžícemi smetanového základu, posypejte mozzarellou, rozložte kuřecí kousky a špenát.
5. Pečte 10 minut (12 minut bez horkovzduchu) na spodním roštu, pak přidejte čerstvé lístky špenátu a parmezán a po ½ minutě pizzu vyjměte z trouby.
Okraje pizzy ihned potřete olivovým olejem se stroužkem rozetřeného česneku a podávejte.
POZN.: Pokud děláte jen 1 pizzu, zbývající díly těsta vložte do sáčků a zamrazte pro další použití. Děláte-li pizzy 3, pak při přípravě ingredience pro 1 náplň vynásobte třemi.
Krásně vláčné těsto nenechte nabrat další mouku, není to zapotřebí. Pokud dáte vytvořený bochánek poprvé do lednice, zaručeně se budete obávat o výsledek. Ale vše dobře dopadne...
...v okamžiku, kdy těsto druhý den vyjmete, potlačené kynutí se znovu chopí příležitosti a těsto se na válu krásně nadýchne. Z tohoto množství uděláte 3 ks pizzy o klasickém rozměru 32 cm. Děláte-li trochu menší, utvoříte bez problémů 4 ks a budete je mít i mnohem tenčí. Záleží na tom, co máte rádi.
Rozválená část těsta je tenká, ale v troubě se zase dobře rozvine kynutí. V případě smetanového základu už nepoužívejte olej, tuku je dost ve smetaně. Pak přidejte štědrou vrstvu mozzarelly, opečené maso a špenát. Už teď se těšte na výsledek. Parmezán dávám navrch, až na upečenou pizzu. S několika čerstvými lístky špenátu nechám vše krátce dojít a podávám.
Hotová pizza má krásně křupavé okraje. Pokud máte rádi pizzu vláčnou, ihned po vyjmutí z trouby potřete okraje troškou olivového oleje ochuceného česnekem. Váš luxusní špenátový koláč bude měkoučký. Nechte si chutnat :o)