Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Bramborový salát dělá každá rodina po svém. A je to pokaždé ten nejlepší na světě. Tu a tam však stojí za to ochutnat jinde.
Sláva bramborám! Tato skromná plodina dokázala obohatit jídelníček naprosto všech národů. Saláty z brambor miluji. Teplé i studené, pokaždé dodají jídlu šmrnc. Samozřejmě záleží na kvalitě surovin, na chuti domácích okurek, na domácí majonéze, na čerstvosti. V žádném případě se nepouštím do nabídky receptu na štědrovečerní salát ke kapříkovi, každý máme ten nej. Bylo by bláhové porovnávat domácí vanilkové rohlíčky, kvalitu vánoček nebo bramborového salátu. I já mám - dle své rodiny - ten stoprocentně nejlepší salát na světě. To je dobře, vážím si toho a ochotně ho připravuji každý rok.
Ten dnešní salát je trochu jiný, a je výtečný k pečeným masům. Dělám ho k nadívané krůtě, bažantu a ke všemu, co zavání divočinou. Je trošku navinulý od nakládaných houbiček a vinného octa, nasládlý od paprik i červené cibulky. Místo majonézy je dochucený olivovou zálivkou. Tentokrát jsem prostřela s keramickými jídelními miskami Heart, k nimž si můžete opatřit i hrníčky různých tvarů (viz galerie pod článkem). Spolu s miskami se hodí ke svátečním snídaním, ale hrnky samotné teď můžete naplnit domácím cukrovím a vytvořit z nich dárky na poslední chvíli.
A pokud vyzkoušíte salát, pak vám přeji dobrou chuť a překrásné svátky plné skvělých překvapení!
Příprava: 45 minut * Získáte: 1,5 kg salátu
Na salát
Zálivka
1. Brambory ve slupce uvařte večer a nechte vychladnout. Druhý den je oloupejte, rozkrájejte na kostičky, osolte a opepřete, aby byla výsledná chuť tak akorát.
2. Přidejte odkapané houby vcelku, cibuli a papriku nakrájejte na maličké kostičky. Salát lehce promíchejte. Vejce oloupejte a pomocí tvořítka rozkrájejte na kostičky, zatím je nechte stranou.
3. Metličkou našlehejte zálivku, a asi dvě třetiny nalijte do salátu, přidejte rozkrájená vejce a salát opatrně promíchejte, aby se vejce příliš nerozdrobila. Salát ochutnejte a pokud chcete, dochuťte solí a pepřem, případně zakápněte zbytkem zálivky.
Chuť tohoto bramborového salátu je hodně vyvážená, víceméně v ní vítězí sladkokyselost hub a čerstvé zeleniny. Salát tak výborně doplní maso okořeněné divokým kořením a bylinkami. Na jaře ho ještě zdobím hrstí naťové cibulky, ale v zimě mu nechávám rustikální barvy.
Na salátu si o svátcích pochutnáte jen tak, když už budete všech ostatních dobrot přejedení. Výborný je i vychlazený. Tajemství všech salátů spočívá v tom, že zvolíte správný typ brambor. Brambory považujeme za univerzální surovinu, kterou zkrátka koupíme, kdy je třeba, ale není brambora jako brambora: