Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Kynuté těsto je takový domácí poklad. Vyrobíte z něj cokoli vás napadne. Sladkosti k nedělním ránům, slaná jídla, jenž vás nasytí v poledne, i čerstvý chléb, který nic nenahradí. Přitom si činí nároky jen na vaše vlídné zacházení.
Aby se těsto správně podařilo, je třeba věnovat mu čas. Tady rozhodně nic neuspěcháte. Ale na druhé straně – než těsto pořádně vykyne, stihnete nějakou další práci, nebo si docela dobře odpočinete.
Vyzkoušejte si tradiční vánočkové těsto, protože zanedlouho bude doprovázet naše nejkrásnější svátky. Ovšem ve spoustě rodin se připravuje v různých úpravách i v průběhu roku. Pokud budete péct ze svého vyzkoušená těsta, jen lehce poradím, jak vtipně zamotat housku. Tyto a další podobné tvary pekly už naše prababičky. A vy teď můžete udělat radost svým dětem, protože housky tvarem připomínají králíčky. K receptu se pokusím ještě přidat pár rad pro začátečníky, které dělají kynutému těstu dobře.
Zatím si připravte plechy, mísy na kynutí těsta, a především doporučuji malý silikonový vál, který vám na práci úplně postačí. Vše potřebné seženete zde.
KYNUTÉ TĚSTO NA VÁNOČKY A MAZANCE
Těsto vypracujte podle tohoto receptu. Jen vynechte rozinky a mandlové sypání.
Aby se těsto dobře povedlo, dodržujte pár osvědčených pravidel:
Připravte si těsto a vyválejte z něj prameny malého průměru (asi 2 cm – tvary hodně nabudou pečením) a dlouhé zhruba 25 cm. Pramen v polovině přehněte a konce dvakrát překřižte. Prstem trošku rozšiřte smyčku s otvorem a opačné konce seřízněte do stejné výšky, vzniknou tak ouška. Ze zbytku těsta vytvořte malou kuličku a vložte ji doprostřed smyčky, jako ocásek. Houstičky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 15 minut.
Sladké houstičky nechte vychladnout a pocukrujte je. Můžete je podávat s ovocnou zavařeninou a dětem je nazdobit barevnými mašličkami.
Chcete-li si dát záležet na slavnostním prostírání, přidejte k snídani bílé ubrousky zdobené kraječkami. Připomínají dávno zašlé časy a vykouzlí romantickou neděli plnou sladkého nicnedělání.