Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
I když jste letos prohlásili, že cukroví péct nebudete, možná vás někdo nakazí svým nadšením.
Většinu cukroví není těžké připravit, a když se vyhnete pracnému zdobení, napečete levou zadní, jak by řekl náš mlsný redakční jezevčík Robin. Příliv rad ‚jak rychle napéct, a co nejlepšího upéct’ - je v tuto chvíli tak veliký, že časem se i odpůrci pečení nadchnou vůní vanilky a rozhodnou se provonět vánočním cukrovím celý domov. Dobrotám se těžko odolává a kdo si ze svátečních příprav udělá radost a ne povinnost, užije si krásné Vánoce...
Formičky na vytvoření tohoto oblíbeného nepečeného cukroví jsou různé. Vánoční andílky jsem vytvořila z klasického bombičkového tvaru, ale pořídíte-li si letos rozevírací formičky ve tvaru stromečku (viz galerie pod článkem), vytvoříte z nich třeba i sněhuláky. Detaily jsou z marcipánu a neporušených plátků mandlí. Receptů je velká spousta - znám kokosová, marcipánová i ořechová hnízda, a všechna jsou moc dobrá. Figurky si vyrobte až krátce před svátky a uchovejte je v chladničce.
Arašídy se řadí k suchým skořápkovým plodům. Ačkoli jim často říkáme burské oříšky, s ořechy nemají společného naprosto nic a v těstě mají docela jinou chuť, než očekáváte. Inu, pracujete s luštěninou! Arašídy obsahují vysoké množství tuků, cukrů a bílkovin, vedle toho řadu vitaminů skupiny B, antioxidanty i koenzym Q10. Těsto na cukroví bude díky tuku vláčné a krásně se s ním pracuje. Pohodové pečení vám usnadní silikonové plato, z něhož získáte hned talíř cukroví na jedno naplnění. Péct můžete doslova na poslední chvíli, protože tvary jsou okamžitě měkké.
Pravé pařížské rohlíčky tvoří ořechové těsto a na plech je nastříkáte pomocí sáčku. Po upečení je další trubicí nazdobíte krémem a dokončíte čokoládou. Chcete-li si práci hodně usnadnit, můžete si rohlíčky vyrobit i způsobem, který nabízím - použijte kvalitní cukrářské piškoty Savoiardy (Savojské piškoty). Jsou-li čerstvé a křehké, rychle přijmou vlhkost z krému a cukroví bude vynikající. Pařížanky dokončete den před podáváním, aby se piškoty provlhčily a chuťově spojily s krémem. Cukroví podávejte vychlazené, rozplyne se vám na jazyku.
Formy a formičky na drobné vánoční cukroví vám výrazným způsobem ušetří čas. Zvláště celá plata na ořechy nebo vanilkové rohlíčky, z nichž se vyloupne třeba i třicet kousků cukroví naráz, oceníte každý rok, jakmile je vyndáte ze šuplíku. Letos patří k silikonovým novinkám forma na výrobu pečených nebo čokoládových ozdob na stromeček. Zvolila jsem pomerančový perník, který je vynikající a ihned měkký. Pokud si budete perník vyrábět pravidelně, doporučuji pořídit formy dvě, aby bylo pečení ekonomičtější. V jednotlivých tvarech formy je připravený otvor umožňující zavěšení jedlé dekorace na větvičku.
Milujete-li máslové linecké těsto, obohaťte ho o porci lískových oříšků a místo drobných kousků cukroví upečte celý koláč. Hodí se na štědrovečerní stůl, stejně tak jako pro hosty, kteří přijdou přát k novému roku. Těsto ve skleněné formě krásně vyskočí, a dekor s hvězdami můžete během roku libovolně obměňovat. Koláč je dobrý vychlazený, kdy se odleží, provlhčí a zvláční. Úplně stejně, jako vánoční cukroví.
Užijte si radostné pečení!