SEKANÉ KRŮTÍ BIFTEČKY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

LEVANDULOVÉ POLŠTÁŘKY DO PRÁDLA
JAK VYROBIT LEVANDULOVÉ POLŠTÁŘKY DO PRÁDLA
12.5.2025

Sekané krůtí biftečky nebo karbanátky z trouby – záleží na vás, jak je pojmenujete a záleží i na vás, jak budou ve výsledku chutnat. Bylinky si můžete zvolit podle chuti. Jisté však je, že budou krásně šťavnaté, křehké, voňavé a velice si je oblíbíte.

Pokud jste se trefili do sezóny medvědího česneku, rozhodně jej pro ochucení masa použijte. Nebojte se přidat hrstku nakrájených lístků nadrobno. Mimo sezónu jej můžete nahradit větším stroužkem palicového česneku. Zároveň můžete přidat i další bylinky – bazalku, tymián, oregano nebo třeba šalvěj. Díky tomu, že karbanátky pečete v troubě, ušetříte spoustu tuku, a přitom budou i tak krásně šťavnaté.

Krůtí karbanátky s medvědím česnekem

KRŮTÍ BIFTEČKY

Ingredience na 6 kousků/3 porce:

Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut

500 g mletého krůtího masa

2 plátky toustového chleba (50 g; může být i celozrnný)

1 žloutek

25 g nastrouhaného parmezánu

Hrst nakrájeného medvědího česneku nebo 1 stroužek palicového

Můžete přidat i další oblíbené bylinky

Sůl

Pepř

Olej

 

Krůtí biftečky suroviny

Krůtí maso je šťavnaté, ale méně tučné než vepřové

Postup přípravy: 

  1. Mleté maso vložte do mísy.
  2. Do menší misky nalijte teplou vodu. Plátky toustového chleba jeden po druhém máčejte ve vodě, vyždímejte a pak rozdrobte k masu. Přidejte také žloutek, nastrouhaný parmazán, nakrájený česnek, popř. nakrájené další bylinky, sůl a pepř. Důkladně promíchejte.
  3. Směs rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Ruce si potřete olejem a z každého kousku masa uválejte kuličku a tu mezi dlaněmi zploštěte do rovnoměrně silné placky – silné asi 1,5 cm. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte při 200 °C v režimu horkovzduch 20 minut.
  5. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo bramborou kaší a zeleninovým salátem. Skvěle se jako doplněk hodí dip ze zakysané smetany s bylinkami, solí a pepřem.
Krůtí biftečky postup

Použité bylinky ovlivní výslednou chuť

Kde roste a jak se používá medvědí česnek

Medvědí česnek je jarní bylina s výraznou česnekovou vůní, která je ceněná nejen pro svou chuť, ale i léčivé účinky. Podporuje imunitu, čistí krev, pomáhá při zažívacích potížích a má silné antibakteriální účinky. V kuchyni se používá čerstvý do pomazánek, pesta, polévek nebo jako dochucení salátů a teplých jídel. 

Nejčastěji roste ve vlhkých, stinných listnatých lesích, zejména pod buky a habry. Vyhovují mu humózní, dobře propustné půdy a prostředí s dostatkem vláhy. Najdete ho hlavně na jaře, často ve velkých kobercích poblíž potoků a na severně orientovaných svazích. Naopak se mu nedaří na přímém slunci, suchých místech ani na otevřených loukách.

Jak medvědí česnek uchovat: 

  1. Pesto – mixujte listy s olejem, ořechy a solí (nebo jen s olejem a solí), dejte do skleniček a skladujte v lednici nebo mrazáku. Navrch nalejte trochu oleje, aby se pesto nezkazilo. Příprava je velmi podobná jako i bazalkového pesta

  2. Zmrazení – listy umyjte, osušte a nakrájejte nebo rozmixujte. Můžete je zmrazit po porcích v sáčcích nebo v tvořítkách na led s trochou vody či oleje.

  3. Sušení – méně ideální způsob, protože sušením česnek ztrácí svou výraznou chuť. Pokud se rozhodnete sušit, nechte listy schnout na stinném, dobře větraném místě při nízké teplotě.

  4. Bylinková sůl – rozmixujte medvědí česnek se solí v poměru zhruba 1 : 2, rozetřete na plech a nechte usušit. Poté směs uchovávejte v uzavřené sklenici. Nakládání do soli se hodí pro měkké a šťavnaté bylinky, jako je právě medvědí česnek, ale také kopr, pažitka nebo petržel. 

  5. Olejový výluh – nasekané listy naložte do kvalitního oleje, nechte pár dní louhovat a pak přeceďte. Výluh má jemné aroma a hodí se na saláty nebo dochucení hotových jídel. Vyzkoušet můžete i variantu za tepla. Podrobnou přípravu pro vás máme v článku bazalkový olej. 

Pomocníci pro vaření

Kuchyňské potřeby dokáží zjednodušit a zpříjemnit vaření a další práci v kuchyni. Na náš e-shop pro vás stále hledáme nové.

Tipy, jak uchovat bylinky

 

PŘIPRAVILA PRO VÁS

Martina

ze Zdravě živená


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *