Vítejte u decoDoma!
Přihlaste se k odběru novinek
získáte pravidelnou dávku vyzkoušených receptů, fungujících návodů a inspirace na zútulnění vašeho domova.
Odběr můžete odhlásit v každé zprávě nebo telefonicky na zákaznickém oddělení.
Toasty z plátků opečeného chleba dnes rozhodně nepatří k nouzové večeři. Můžete si připravit topinky s takovým doprovodem, že s nich uděláte luxusní pohoštění.
OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ VIII
to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, když nevíte, co vařit a péct
Zřejmě si málokdo z vás dělá topinky pro jednoho... Předně často sáhneme po notné dávce česneku, a to pak musí být znectěni všichni kolem, aby se dalo volně konverzovat. A pokud si připravujete topinky všelijak vyparáděné k vínku, bývá kolem také více strávníků. V takovém případě vyzkoušejte krajíčky chleba zpracovat v troubě. Naráz jich budete mít plný stůl.
Nastartujte pánve, lívanečníky i troubu. Tahle nárazová akce musí proběhnout rychle, abyste se do té dobroty mohli co nejrychleji pustit. Topinky jsou nejlepší ještě horké, plné chutí a oblíbených ingrediencí, které si každý přejeme jinak.
Příprava: 40 minut, záleží na množství
Topinky
Houbové toasty
Avokádové toasty
1. Topinky - Rovně nakrájené krajíčky chleba potřete z obou stran buď olivovým olejem nebo ghí (přepuštěným máslem). Opečte je na pánvi nebo v troubě, pro případ trouby použijte pečicí papír potřený olejem a topinky naskládejte těsně vedle sebe. Pečte pod grilem do požadovaného zezlátnutí při teplotě 200 °C. Po vyndání z trouby je naskládejte na sebe a udržujte v teple.
2. Houbový toast - Houby nakrájejte a na lžíci olivového oleje opečte na pánvi, mohou mírně křupat. K ochucení použijte sůl, pepř, houbové koření a lístečky čerstvého tymiánu (petrželky, atd.). Na každou topinku nakapejte pár kapek olivového oleje, přidejte list salátu a na něj navršte opečené houby. Dozdobte je plátky červené cibule a sprškou lahůdkové cibulky.
3. Avokádový toast - Avokáda rozpulte, vyjměte pecky a lžící je vykrojte ze slupek. Každou půlku nakrájejte na jemné půlměsíčky. Na lívancové pánvi připravte sázená vejce na špetce oleje, osolte je a opepřete směsí pepřů. Žloutky propečte podle svých preferencí. Opečené topinky jemně potřete přepuštěným máslem, na každou položte sázené vejce a část avokáda. Vše zakápněte olivovým olejem, dozdobte jemně nakrájenou chilli papričkou a semínky.
Vejce, houby, avokádo, trocha másla nebo olivového oleje, koření a zelenina. Z takových surovin zvládnete hostinu plnou zdraví. Ovšem za předpokladu, že se vzdáte topinek nacucaných tukem a plátky chleba poputují do trouby. Budou víc křoupavé - asi jako tousty z toustéru, ale rozhodně zdravější.
Chléb se snažte nakrájet rovně, aby se plochy rovnoměrně opékaly a přiléhaly k pánvi či plechu. Můžete si ho naplátkovat v obchodě nebo doma na elektrickém kráječi, ale i koupit krájený. Využít lze čerstvý i starší chléb, obecně platí, že smažíte-li na pánvi ve vrstvě tuku, pak starší chléb méně saje. S čerstvým chlebem mám zase dobré zkušenosti v troubě, protože stačí obě strany potřít olivovým olejem a opéct krátce. Chléb sice nebude tak tmavý a vypečený jak si představujete, ale zůstane měkký a křupavý.
JEŠTĚ SLOVO K AVOKÁDU: pokud potkáte plody s označením RTE - znamená to Ready To Eat, tedy perfektně zralé avokádo určené k okamžité konzumaci. Díky unikátní technologii plody dozrají tak jako na stromech, tedy od středu ke slupce a to bez využití ethylenu, při němž dochází k opačnému procesu zrání od slupky dovnitř.
Teď už se jen usaďte do letního podvečera a vychutnejte si, co jste si připravili. Všechno vám bude padat do klína, žloutek poteče po bradě, ale bude vám blaženě. Tak je to, když život přichystá samé dobré věci...