RYCHLÉ TOPINKY Z TROUBY NAKRMÍ CELOU PARTU

S AVIVÁŽÍ, NEBO BEZ? NA RUČNÍKY NEPATŘÍ, ZA TO POMŮŽE S OPRAVOU ZIPU
9.8.2024
VE VEDRU PŘIJDE VHOD LEDOVÁ KÁVA I DOMÁCÍ LIMONÁDY
14.8.2024

Toasty z plátků opečeného chleba dnes rozhodně nepatří k nouzové večeři. Můžete si připravit topinky s takovým doprovodem, že s nich uděláte luxusní pohoštění. 

OBYČEJNĚ, ALE S CHUTÍ VIII

to je náš nový malý seriál, v němž pro vás nachystáme rychlé večeře pro každý den, když nevíte, co vařit a péct

Zřejmě si málokdo z vás dělá topinky pro jednoho... Předně často sáhneme po notné dávce česneku, a to pak musí být znectěni všichni kolem, aby se dalo volně konverzovat. A pokud si připravujete topinky všelijak vyparáděné k vínku, bývá kolem také více strávníků. V takovém případě vyzkoušejte krajíčky chleba zpracovat v troubě. Naráz jich budete mít plný stůl.

Nastartujte pánve, lívanečníky i troubu. Tahle nárazová akce musí proběhnout rychle, abyste se do té dobroty mohli co nejrychleji pustit. Topinky jsou nejlepší ještě horké, plné chutí a oblíbených ingrediencí, které si každý přejeme jinak.

Příprava: 40 minut, záleží na množství

Topinky

  • plátky chleba, rovně nakrájené
  • hrneček olivového oleje pro houbové toasty
  • ghí pro avokádové toasty

Houbové toasty

  • žampiony, nakrájené na plátky
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • houbové koření
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • menší listy salátu 
  • červená cibule, na jemné plátky
  • lahůdková naťová cibulka

Avokádové toasty

  • 2 velká zralá avokáda
  • vejce, pro každý toast 1 ks
  • kapka oleje na smažení
  • sůl, barevný pepř, mletý
  • olivový olej na pokapání
  • chilli paprička
  • opražená semínka slunečnice, sezam apod.

1. Topinky - Rovně nakrájené krajíčky chleba potřete z obou stran buď olivovým olejem nebo ghí (přepuštěným máslem). Opečte je na pánvi nebo v troubě, pro případ trouby použijte pečicí papír potřený olejem a topinky naskládejte těsně vedle sebe. Pečte pod grilem do požadovaného zezlátnutí při teplotě 200 °C. Po vyndání z trouby je naskládejte na sebe a udržujte v teple.

2. Houbový toast - Houby nakrájejte a na lžíci olivového oleje opečte na pánvi, mohou mírně křupat. K ochucení použijte sůl, pepř, houbové koření a lístečky čerstvého tymiánu (petrželky, atd.). Na každou topinku nakapejte pár kapek olivového oleje, přidejte list salátu a na něj navršte opečené houby. Dozdobte je plátky červené cibule a sprškou lahůdkové cibulky.

3. Avokádový toast - Avokáda rozpulte, vyjměte pecky a lžící je vykrojte ze slupek. Každou půlku nakrájejte na jemné půlměsíčky. Na lívancové pánvi připravte sázená vejce na špetce oleje, osolte je a opepřete směsí pepřů. Žloutky propečte podle svých preferencí. Opečené topinky jemně potřete přepuštěným máslem, na každou položte sázené vejce a část avokáda. Vše zakápněte olivovým olejem, dozdobte jemně nakrájenou chilli papričkou a semínky.

Vejce, houby, avokádo, trocha másla nebo olivového oleje, koření a zelenina. Z takových surovin zvládnete hostinu plnou zdraví. Ovšem za předpokladu, že se vzdáte topinek nacucaných tukem a plátky chleba poputují do trouby. Budou víc křoupavé - asi jako tousty z toustéru, ale rozhodně zdravější.

Chléb se snažte nakrájet rovně, aby se plochy rovnoměrně opékaly a přiléhaly k pánvi či plechu. Můžete si ho naplátkovat v obchodě nebo doma na elektrickém kráječi, ale i koupit krájený. Využít lze čerstvý i starší chléb, obecně platí, že smažíte-li na pánvi ve vrstvě tuku, pak starší chléb méně saje. S čerstvým chlebem mám zase dobré zkušenosti v troubě, protože stačí obě strany potřít olivovým olejem a opéct krátce. Chléb sice nebude tak tmavý a vypečený jak si představujete, ale zůstane měkký a křupavý.

JEŠTĚ SLOVO K AVOKÁDU: pokud potkáte plody s označením RTE - znamená to Ready To Eat, tedy perfektně zralé avokádo určené k okamžité konzumaci. Díky unikátní technologii plody dozrají tak jako na stromech, tedy od středu ke slupce a to bez využití ethylenu, při němž dochází k opačnému procesu zrání od slupky dovnitř.

Teď už se jen usaďte do letního podvečera a vychutnejte si, co jste si připravili. Všechno vám bude padat do klína, žloutek poteče po bradě, ale bude vám blaženě. Tak je to, když život přichystá samé dobré věci...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *