RYCHLÉ SVAČINKY DO ZAMĚSTNÁNÍ

LEHCE PIKANTNÍ ČALAMÁDA S KARI
23.9.2019
HEBKÉ LOŽNÍ PRÁDLO Z MIKROVLÁKNA
25.9.2019

Ranní shon přípravě svačin příliš nepřeje. Alespoň občas si večer nachystejte zdravé jídlo na zítřek. Postaráte se o to, že váš pracovní den bude příjemnější.

Vydatná snídaně a svačina vytvoří energetické palivo pro naše tělo na celý den. Když tento fakt přeskočíme, většinou se v odpoledních hodinách nemůžeme tzv. dojíst, nebo nás honí mlsná. Dopoledne si směle dopřejte porci sacharidů. Náš mozek je velkým spotřebitelem cukru a tak mu ho dopřejte, abyste byli výkonní. Sacharidy jsou stejným zdrojem energie i pro svalovou tkáň. Bez jejich pravidelného přísunu byste brzy cítili vleklou únavu.

Platí jednoduché a ničím nepřekonané pravidlo - nevynechat domácí snídani, sníst hodnotnou svačinu - nejlépe s ovocem a ořechy, pak si dát lehký oběd a nakonec včas podanou večeři plnou zeleniny a sýrů. Uvidíte, že se budete cítit lépe. Pokud vám připadá chystání svačin na druhý den obtížné, vzpomeňte si na to, že pro své děti jste to zvládali bez problémů. Nejspíš to nevyjde každý den, ale za pokus to stojí.

Pořiďte si arzenál svačinových krabiček s pevnými víčky, které nepřivodí žádný malér při transportu, kelímky s oddělenými schránkami na suché přílohy, občas si zamrazte porci z čerstvě připraveného jídla, nebo si schovejte salát od večeře. Určitě to půjde. Na našem e-shopu k tomu objevíte řadu praktických pomocníků, včetně novinky - elektrického ohřívacího boxu na jídlo.

POLÉVKA Z MRAZÁKU

1

Uvařené jídlo se kazí docela rychle. Naštěstí máme mrazničky, které se staly nedílnou součástí přípravy pokrmů. Je dobré s tím počítat, a při vaření udělat 2-3 porce navíc. Například s některými polévkami není tolik práce. Zamrazte si například chutnou květákovou polévku s hříbky (recept naleznete v článku, proklik obrázkem), ochotně si ji vezmete s sebou do práce. Vyzkoušejte nové svačinové krabičky z tvrzeného skla, v nichž jídlo vypadá chutně a elegantně i v terénu. Obsah nechte rozmrznout v pokojové teplotě, a teprve pak si krabičku ohřejte v mikrovlnce.

SALÁT DO KRABIČKY

2

Saláty z těstovin, bulguru, kuskusu, nebo quinoi, mají tu výhodu, že jsou dobré teplé i studené. Můžete si dát trochu stranou od večeře, a druhý den si perfektně pochutnat i v práci. Například salát s bulgurem a vejci se k tomu hodí výtečně. Máte-li přece jen zrána čas, k základu si přidejte sýr, kousky avokáda i čerstvé bylinky až před odchodem.

KAŠE BEZ VAŘENÍ

3

Obliba ovesných kaší stoupá, a určitě jste už nejednu vyzkoušeli. Mě chutnají nejlépe kaše bez vaření. Ne, nejsou instantní, jsou poctivě připravené večer před konzumací - ovesné vločky smíchejte s mlékem, přidejte chia semínka a kousky sušeného ovoce, například brusinky, rozinky, nasekané meruňky a pod. Směs přikryjte (třeba silikonovým víčkem, máme na e-shopu) a uložte do chladničky na ráno. Pak už jen přidáte jogurt, dochutíte medem, a do odděleného víčka vložíte ingredience, které chcete mít v suchu a při jídle pěkně křupavé.

GRANOLA DO JOGURTŮ

4

Ochutnáte-li domácí granolu, tedy v troubě zapečené müsli, které se probarví vůní karamelu, opražených vloček a oříšků, už se ke kupovaným produktům nevrátíte. Nemohu říct, že by mě její příprava nějak časově zatížila. Jakmile se velká sklenice prázdní, hodím do trouby největší plech a během 15 minut je namíchaná granola nová. Odsypte si sklenici do zaměstnání, a užívejte si perfektních jogurtových svačin doladěných čerstvým ovocem.

DÓZA 2 v 1

5

Dvoukomorová svačinová dóza, kterou lze otevřít z obou stran, je prima vynálezem na cesty. Do oddělených misek si můžete dát to, co máte rádi - a to v polotekuté i pevné formě, pěkně zvlášť. Recept na perníkové křupky s oříšky a krémem stracciatella, už patří k maličko časově náročnějším, ale odměna bude doslova sladká...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.