RECYKLACE PLECHOVEK ANEB STOLOVÁNÍ NA ZAHRADĚ

MALINOVÝ CHIA DŽEM K RYCHLÉ SPOTŘEBĚ
4.7.2024
UŽIJTE SI LÉTO S MALINAMI
10.7.2024

Z nepotřebných plechovek od pokrmů lze vytvořit pomocníka užitečného při letním stolování. Vylepšete jejich vzhled samolepicí fólií a dejte jim další šanci.

Samolepicí tapety a fólie patří k velmi šikovným materiálům, díky nimž předměty dostanou nový vzhled a také jimi prodloužíte jejich životnost. Určitě jste s nimi něco opravovali, minimálně polepovali desky dětských bloků, zpevňovali odřené krabice nebo dokonce renovovali menší části nábytku. Vyrábějí se s různou tloušťkou, s texturami dřev a zajímavými dekory nebo dokonce s transparentní úpravou, kdy s nimi lze zneprůhlednit skleněné plochy. Oblíbené jsou také tabulové fólie, na něž lze psát křídou, které zastanou funkci nástěnek.

Fólie, kterou jsem dnes použila, má vizuálně i na omak textilní základ, i když se pravděpodobně také jedná o netkanou textilii. Je jemná, nepříliš silná a dokonale přilne ke každému povrchu, dokonce i k nerovnému, jako mají plechovky z vlnitého plechu. Ty vám procházejí rukami velice často a jistojistě končí v koši na odpadky. O letošních prázdninách tomu může být jinak, protože se s nimi dá ještě počítat. Vytvořte si z nich stojan na drobnosti potřebné při stolování. Společně s efektním tácem z mangového dřeva s ním rádi pobudete na balkoně či uprostřed rozkvetlé zahrady.

SNADNÁ PROMĚNA DÍKY SAMOLEPICÍ FÓLII

PLECHOVKÁM DEJTE NOVÝ KABÁT A SVĚŘTE JIM DŮLEŽITÝ ÚKOL

Pro zušlechtění plechovek z vlnitého plechu si vyberte co nejtenčí materiál, aby dokonale kopíroval nerovný povrch. Většina samolepicích fólií je omyvatelná, takže splní i funkčnost nově získaných předmětů. Pokud totiž vaše výrobky nebudou praktické, bude vás jejich opatrování spíše zlobit. V opačném případě však získáte hezký prvek na zahradní stůl, který pojme celou řadu věcí potřebných při jídle. Plechovky mohou být různě vysoké i široké, takže si namíchejte užitečný komplet. A na co všechno je využijete?

  • vložte do nich příbory
  • naaranžujte ubrousky
  • se sklenicí na vodu vytvořte vázičku (je to třeba, plechovky snadno zreznou)
  • využijte je na party tyčinky a dobroty k vínu
  • odkládejte do nich poletující papírky a obaly ze stolu 
  • s plastovým kelímkem vytvořte cukřenku s kostkami cukru apod.

JAK NA TO

1  Plechovky zbavte nečistot a papírových obalů. Ostrý vnitřní okraj vzniklý po odstranění víček zaťukejte kladívkem dovnitř a opatrně se přesvědčete o tom, že nikde není ostrý výstupek. Stoprocentně byste se pořezali jako já :o)

2  Plechovku změřte po obvodu a zjistěte její výšku. Na rub fólie tužkou zakreslete vyměřený pruh a přesně ho vystřihněte. 

Odloupněte 2 cm papíru z rubu tapety na kratší straně a přitiskněte je k plechovce. Pak jen pomalým tahem sloupněte papír a zároveň fólii tiskněte k plechovce. Takto zcela plynule polepíte dokola celý plášť. Plochu urovnejte a chcete-li, horní okraj začistěte samolepicím lemovacím proužkem, stuhou, provázkem apod. 

DŘEVĚNÝ TÁC VYTVOŘÍ OSTRŮVEK UPROSTŘED STOLU

FÓLIE DOKONALE PŘILNE A JE PŘÍJEMNÁ NA DOTEK

Víte, co to dá práce, nanosit všechny drobnosti na stůl, když je dál od kuchyně než pár metrů. Běhání sem a tam je po všem vaření a chystání opravdu na obtíž. Používejte přenosné servírovací tácy, které mají vyšší okraj a nic z nich nesklouzne, místo ubrusů prostřete na malých prostírkách z textilu a z přírodních materiálů, nebojte se použít efektní plastové nádobí. Vše, co u stolu vytvoří příjemnou atmosféru je vítáno, ale mohou to být věci obyčejnější, než používáte doma. Jsou přece prázdniny a celoročního shonu bylo dost.

TÁC Z MANGOVÉHO DŘEVA naleznete na e-shopu i v provedení s kovovým úchytem (viz galerie pod článkem). Vyberte si také z letních plastových podnosů s nejrůznějšími dekory. K prohlédnutí ZDE.

KDYŽ ZAPRŠÍ...

PLECHOVKY SE BUDOU HODIT DĚTEM NA HRANÍ

Neopomeňte jim ale dokonale začistit ostré hrany. Tátové rádi pomohou, s kladívkem jim to jde přece jen lépe. Budou-li plechovky sloužit pouze dětem, použijte jiný dekor, než květiny, ale i takto se budou plechovky hodit, když zahradní stůl smáčí déšť. Svěřte je dětem na pastelky, kousky stavebnic a všechny drobnosti stále se přemísťující po stole. Vytvořte jim koutek, kde si mohou malovat a hrát, a být chvíli o samotě. Celý náklad utáhne dokonce i oslík, plyšák patřící k dárkovému hrnku. Zvířátek v hrnečcích máme víc, podívejte se!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *