RECYKLACE II / CESTOVNÍ ŠITÍ Z OBALU OD VAJEC

JAHODY PRO ZDRAVÍ, KRÁSU A MLSNOU PUSU
7.7.2016
CIABATTA S PŘÍCHUTĚMI
11.7.2016

ornament_01

Vejce se prodávají v roztodivných obalech, které se mi z nevím jakých důvodů vždy nechce vyhodit.

Krabice a krabičky mám ráda od dětství. Baví mě krabičky skládat, staré polepovat, vozím si je z dalekých cest a extra vyhledávám zajímavé krabice z plechu. Možná za tím stojí  moje schematická povaha; potřebuji mít věci kolem sebe (i v sobě) roztříděné a uspořádané, jinak se ztrácím (sobě) i ve svém okolí. Krabiček od vajec projde za rok naší domácností úctyhodné množství. Asi proto mě ponoukají ke zpracování, byť dočasnému. Už jsem v nich pěstovala i bylinky, mrkněte se.

Vložit šicí tretky do jednotlivých jamek po vejcích považuji za trefný nápad. My, švadlenky, máme často rozdělanou nějakou malou práci, kterou si s sebou bereme na víkend, k vodě a tak. Tam v poklidu vyšíváme, háčkujeme, drháme nebo plstíme, a potřebujeme mít u sebe spoustu pomůcek. Krabice od vajec je docela fajn řešení.

ornament_02

siti1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Krabice od vajec mívají různé barvy. Pokud se vám žádná nelíbí, natřete krabici libovolným odstínem akrylové barvy. Tím, že nátěr provedete zvenku i zevnitř, materiál se krásně zpevní. Jen nepoužívejte barvy ředěné vodou (temperu apod.), protože papírový materiál má nestejnoměrnou savost a na povrchu se vám vytvoří mapy. Připravte si:

  • malou nebo velkou krabici od vajec
  • 25 × 25 cm potištěného plátna na polštářek
  • vatelín o rozměru trojnásobné plochy polštářku
  • 1 m prádlové gumy
  • 62 cm barevného rypsového tkalounu š. 1,5 cm
  • velký knoflík
  • kousek suchého zipu v barvě tkalounu
  • šicí potřeby

Víko krabice zbavte papírového obalu (šel docela dobře sloupnout, pokud se vám to nepodaří, krabici natřete), krabici rozevřete a naměřte velikost polštářku. Potřebovala jsem vytvořit obdélník velký 12 × 22 cm. Obdélník (s dvojitými šířkovými mírami a přídavkem 1 cm na švy) vystřihněte z bavlny, z rubu sešijte a ponechaným otvorem na krátké straně obraťte na líc. Povláček vyžehlete a dovnitř vložte třikrát přeloženou výplň. Otvor v ruce zašijte. Prádlovou gumou omotejte vzniklý polštářek 2× do kříže a gumu na rubu sešijte. Polštářek vložte do otevřeného obalu a zabydlete špendlíky, nůžkami a drobnostmi, které guma přichytí. Do jamek po vejcích si dejte potřebné šicí potřeby, které potřebujete do terénu. Na opěrné trny krabice lze namotat krejčovský metr, zbytky gumy, prýmků, kraječek.

siti2

SBALENO NA CESTY

Tlusťoučký polštářek se do krabice samozřejmě nevejde. Všechny drobnosti zavřete do krabice, polštářek položte na krabičku a vše přepásejte popruhem, jehož konec je nejlepší opatřit kouskem suchého zipu. Knoflík slouží jen na ozdobu. Tkaloun naměřte trošku menší než je potřebný obvod, aby se polštářek přitáhl a krabice pevně uzavřela. Cestovní šití slouží skvěle, a pokud krabici po prázdninách vyhodíte a vše potřebné vrátíte do svých domácích zásob, za rok možná zase vyrazíte s podobnou.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.