PŮSOBIVÁ GEOMETRIE

SÝRY VE SLANÉ KUCHYNI I
28.5.2018
MANDALA V OBÝVÁKU
31.5.2018

Vnímejte interiér jako kompozici, v které hrají dominantní úlohu tvary, barvy a vzory. Právě vzory se postarají o to, jak ho ozvláštníte.

Vzory mají téměř magickou moc. Vhodně zvolený vzor na tapetách dokáže prostor zvětšit, droboučké vzorky mohou zahladit nerovnosti zdí, závěsy s vertikálně uspořádaným dekorem zase zvýšit strop. Rozměrná pohovka s výrazně károvaným čalouněním se zase postará o rozvržení dalších barev v prostoru. Máte tisíce možností, jak tento úkol uchopit.

K výraznému členění prostoru významně přispívají geometrické vzory. Neplýtváte-li v životě přílišnou romantikou, pak vám budou tyto dekory vyhovovat. Jsou přímočaré, jasně zobrazují barvy a mohou být opticky výrazné, ale rovněž jemné a kouzelné:

  • Většinu dekorů provázejí textilie – Začněme třeba v ložnici. Povlečení, přehoz na postel, závěsy, které prostoru dodávají intimitu. To vše patří k textilní výbavě a není vždy jednoduché sladit vzory dohromady. Pokud ponecháte dominantní úlohu lůžku (viz povlečení z mikroplyše Vlny), pak je ideální zvolit pro závěsy a nášlapné koberce jeden ze základních odstínů dekoru. Výrazné optické vzory vyzní v klidném prostředí s veškerým efektem.
  • Se vzory na stěnách pracujte opatrně - Například nápadný tapetový vzor ve světlých odstínech využijte k projasnění koutu kam nedopadá přímé světlo. Přece jen se tam bude něco příjemného dít. Tapetu s intenzivními barvami v pruzích naopak umístěte do pohledově zajímavého místa na omezeném prostoru. Podobně pracujte se závěsy. Tmavé barvy široká okna zúží, světlý vertikální vzor zvýší prostor. Velký výběr závěsů s elegantními černobílými dekory naleznete mezi modely Hypnosis.
  • Pruhy a proužky - To jsou nejobvyklejší vzory evokující léto, prázdniny. Vzbuzují v nás příjemné představy; možná proto si je tak často vybíráme do svých příbytků. Využijte třeba stejně široké pruhy ve dvou kontrastních barvách (znáte je z dekorů plážového a zahradního vybavení), které budou vypadat úhledně a formálně, nebo přesně naopak jemné proužky, které jsou z dálky sotva viditelné (např. povlečení Žaneta), s nimiž bude prostor zcela romantický. Pruhované vzory mají ještě jednu velkou přednost - výtečně se hodí ke květinovým vzorům. Jistě si hned vybavíte patchworkové kompozice, v nichž proužky vytvářejí příjemný protipól oblým dekorům.
  • Podobnou úlohu mají puntíky - Opět se hodí do společných kompozic vzorů, nejlépe vyzní vedle větších dekorů květin. Malé puntíčky působí dekorativně a pokaždé něžně. Pro velký prostor příliš vhodné nejsou, ale nevynechejte je ze hry v dívčích pokojích a v kuchyních. Především tady jsou puntíky zbožňované od nepaměti - na smaltovaném nádobí, na porcelánových hrníčcích, na ubrusech. Pořiďte si je minimálně pro dobrou náladu.
  • Dětské pokoje - Ještě jeden prostor nelze nezmínit; a to jsou dětské pokoje. Tady je místo pro všechny nálady a při výběru dekorů máte téměř volné ruce. Pestré barvy je sice také třeba udržet na uzdě, ale můžete radostně kombinovat ložní povlečení se závěsy i kobercem v pestrém sledu kostek, puntíků, proužků i florálních motivů. Zde platí jedna malá rada, možná dvě - vzory by se měly doplňovat opticky, tedy drobné vedle velkých a všechno lépe vyzní, když zvolíte bílý nebo jednobarevný podklad, který vše udrží pohromadě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.